• Informacje na temat:

    śledzie grzybki

Przepisy na temat: śledzie grzybki
  • Przepisy Grzegorza Zawieruchy

    Śledzie po kaszubsku Sposób przygotowania Śledzie zalewamy wodą z dodatkiem liścia laurowego i moczymy ok. 2 godzin, zmieniając wodę dwukrotnie. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojoną(...), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie wyjmujemy z wody, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w 2-3-centymetrowe kawałki.  Układamy warstwami w miseczce na przemian z sosem...

  • Grzybki sa super pyszne i łatwe w wykonaniu tylko troche pracochłonne.Z tej porcji wyszło mi 25szt.

  • Staropolskie hity

    Kremowa zupa z borowików Sposób przygotowania 1. Suszone borowiki zalej wodą. Odstaw do namoczenia na 4 godziny. Odcedź i zalej 7 szklankami wrzątku.Gotuj przez 40 minut. Miękkie grzybki wyjmij(...) na mniej więcej 3 godziny. Następnie śledzie wyjmij z mleka. Dokładnie opłucz, wytrzyj do sucha, jeden filet zostaw w całości, a pozostałe bardzo drobno posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel. Odłożony filet...

  • Może pracochłonne, ale efektowne i pyszne

  • pracy co niemiara, cierpliwość trzeba mieć anielską, ale efekt wynagradza cały trud:)

  • Lubicie grzybobranie? Ja uwielbiam! Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru. Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny. Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko.

  • Co prawda pracochłonne ale warto sie pomęczyć:)

  • Zawsze wspaniałe jako dodatek lub danie główne.

  • Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Skąd taka nazwa? Nie wiem, ale z pewnością jest bardzo oryginalna :) Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi. Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu.

  • Sprawdzony przepis na "Śledzie marynowane z grzybkami"

Artykuły na temat: śledzie grzybki
  • Śledzie z fasolką

    Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w kostkę. Jeden filet odłożyć do dekoracji. Jabłko pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, połączyć...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • przysmak gajowego

    Dostałam michę opieniek (opieńków) więc przystępuję do ich przetworzenia. Grzybki pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam na osoloną wodę na jakieś 2,3 minuty...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • ...myślałam. M szybko zapakował w słoik i przed pracą dostarczyłam im grzybki do jajecznicy już podsmażone na maśle. Na obiad mama zrobiła gulasz i kluski oczywiście z grzybami :))) I tak grzyby...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Opiekance - przysmak slaski i chyba nie tylko

    Zeby nie bylo, ze ja tylko strawa duchowa sie karmie to normalnie pypcia na jezyku dostalam za opiekancami. Pewnie wiekszosci ten specjal, jest znany...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Wigilijna wieczerza

    ...), 0,25 l mleka, 1-2 suszone grzybki, 3-4 łyżki śmietany kremówki, sok z połowy cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tymianek, sól, pieprz 1. Borowiki pokroić w plasterki (kilka odłożyć do(...) i wstawić do piekarnika na kilka minut. Śledziowe jaja Składniki na 6 porcji: 2 solone śledzie, 50 dag tłustego twarogu, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 proc., 2 łyżki...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......