• Informacje na temat:

    śledź z jabłkiem żurawiną

Przepisy na temat: śledź z jabłkiem żurawiną
  • Wigilia dla brzdąca

    ...czy cukrowej (są łagodniejsze w smaku). Z kolei śledź w śmietanie będzie lżej strawny, jeśli zastąpisz ją jogurtem naturalnym i dodasz do smaku starte kwaśne jabłko. Kompot z suszu TAK! Suszone...

  • Rybka lubi pływać, super przekąska na imprezę.

  • Akurat teraz jestem w trakcie czytania książek których akcja rozgrywa się w Szwecji. Jednym z tradycyjnych wypieków tamtego rejonu są cynamonowe bułeczki, po szwedzku nazwane Kanelbullar. Są to zawijane ślimaki z ciasta drożdżowego, które przez zawinięciem smarowane są masłem z cukrem i cynamonem. Bułki w tradycyjnej wersji również zrobiłam, ale wyszły jak na mój gust trochę za suche (chociaż do herbaty pasowały bardzo dobrze). Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała chociaż trochę tego...

  • Pyszny śledź w sosie jogurtowym z jabłkiem, idealny z chrupiącym pieczywem czy z gorącymi ziemniakami. Polecam serdecznie. Smacznego !!!

  • Bardzo ciekawe połączenie smaków. Zachęcam do spróbowania - warto, śledzie są po prostu pyszne.

  • Tradycyjne Polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

  • Pyszne nietypowe śledzie w śmietanie ze słodkim dodatkiem jabłek. Od wielu lat je robimy na wigilijny stół i nie tylko. Mój przepis jest ekspresowy. Dzięki temu w kilka minut można przygotować ekspresową przekąskę. Ilość śmietany można dobrać wedle własnych upodobań.

  • Sprawdzony przepis na "Śledzie z żurawiną i jabłkiem"

  • Pożywna,zdrowa i smaczna :)

  • Brokuł tym razem na surowo - w lekkiej surówce z jabłkiem, marchewką i żurawiną. Jako przekąska albo dodatek do obiadu. Warto spróbować mega zdrowego brokuła w taki sposób przyrządzonego

Artykuły na temat: śledź z jabłkiem żurawiną
  • WIŚNIOWY ŚLEDŹ

    Łatwość wykonania, wyrafinowany smak, ekskluzywny wygląd.

  • W tym odcinku Cooknij to! W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jakie dodatki idealnie skomponują się z klasycznym śledziem w śmietanie. Koniecznie wypróbujcie!     4 filety śledziowe 300 g gęstej śmietany 1 łyżka majonezu sok z 1 cytryny2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 posiekana, duża cebula (w piórka)1/2 jabłka (najlepiej szara reneta), pokrojone w kostkęsól, świeżo mielony pieprzkoperekróżowy pieprz Przygotowanie Śledzie opłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę o wymiarach ok. 4x4 cm....

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    ...- ze śmietaną, cebulą i jabłkiem. Nieco bardziej wykwintny był śledź czerwony z burakiem, lub po japońsku - z jajkiem. Matjas był też - i jest nadal - nieodłącznym elementem stołu wigilijnego. Na(...) jednak różnicy w smaku - śledź atlantycki jest jedynie nieco większy od naszego. Atlantyckie śledzie można kupić pod postacią lekko kwaśnych Bismarków, zawijanych rolmopsów, moskalików czyli...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Wigilia dla brzdąca

    ...czy cukrowej (są łagodniejsze w smaku). Z kolei śledź w śmietanie będzie lżej strawny, jeśli zastąpisz ją jogurtem naturalnym i dodasz do smaku starte kwaśne jabłko. Kompot z suszu TAK! Suszone...

  • Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi! Składniki: 2 solone filety ze śledzia norweskiego zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych kromka chleba pszennego 1 jajko 3 cebulki szalotki mleko olej słonecznikowy sok z...

  • Sekrety młodości na talerzu

    ...spalanie. • Ryby zamiast schabowego. Najlepiej morskie, takie jak łosoś, dorsz, tuńczyk, mintaj, śledź, makrela. Są bogate w nienasycone tłuszcze. Podobnie jak oleje lniany i rzepakowy, oliwa...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...