• Informacje na temat:

    śledź z gruszką

Przepisy na temat: śledź z gruszką
  • Gdy jedzenie szkodzi dziecku

    ...mleko krowie i jego przetwory; • jaja kurze (zawarte także w makaronie, majonezie, ciastach, lodach i czekoladzie); • ryby (jak śledź, makrela, łosoś) oraz owoce morza (np. krewetki...

  • Przepis odgrzebany ze starych zapisków...smak powala na kolana. Śledź w tym wydaniu jest boski. Pozostaliśmy przy "zeszytowej" nazwie, choć pewnie błąd się wkradł...ale jak zwał, tak zwał. Ważne, że smakuje.

  • Wybierz to, co najlepsze

    Najbardziej polecane są tłuste ryby morskie jak łosoś, śledź, halibut, makrela, sardynka. Są one najlepszym źródłem ważnych dla układu nerwowego malca długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów...

  • Prosta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej.

  • Idealne menu malucha: Drugi rok życia

    ...maluchowi sporadycznie. Tymczasem powinny się one znaleźć w menu dziecka 1-2 razy w tygodniu. Najlepiej wybieraj dla malca tłuste ryby morskie, jak halibut, łosoś, flądra, śledź lub sola. Dostarczą one...

  • Ulubione letnie przysmaki

    ...rybę, zdecyduj się na morską (jak dorsz, halibut, łosoś, sola, flądra, makrela, śledź). Dla dziecka poniżej 3. roku zamów np. danie z grilla lub zdejmij tłustą panierkę. Nawet jeśli zdecydowałaś się na...

  • O :) Jak to mówi koleżanka z pracy :Ona ryb nie luby ,tylko śledzie :)... Ja przepadam za śledziami. Na stole z zakąskami obowiązkowo musi być choć jeden rodzaj śledzi. Te czerwone nie tylko pięknie prezentują się ,ale też świetnie smakują. Polecam tą tradycyjną rosyjską zakąskę.

  • Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami :) Na pewno zastanawiacie się co by tu przyrządzić ze śledzia. Dziś podpowiem Wam prosty przepis mojej mamy.

  • Przepis wart wypróbowania: "Korzenny śledź"

Artykuły na temat: śledź z gruszką
  • WIŚNIOWY ŚLEDŹ

    Łatwość wykonania, wyrafinowany smak, ekskluzywny wygląd.

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Płyną sobie dwa śledzie. Jeden zasmucony, zamyślony, jakiś nie swój. Drugi pyta: - Ej, a co ci się stało? Coś nie tak z tobą? Pierwszy westchnął i mi: - A wiesz, bo ja takie wielkie marzenie mam.  - Jakie? - pyta drugi, - Wiesz, tak straaasznie chciałbym mieć długie włosy, marzę o tym obsesyjnie!!! Drugi śledź pyta: - Ale po co ci długie włosy? Na co pierwszy z rozmarzonym wzrokiem...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Śledzie na imprezie

    Śledź w wydaniu rozrywkowym - gdy przychodzi weekend, porzuca swoją szarą codzienność i przybiera fantazyjną formę. W takim doborowym towarzystwie wybiera się na coctail party, brylować, żartować i flirtować, a jakże. Dziś też nie zabrakło mu inwencji!

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Nie żałuj kurkumy

    ...zmniejszenie bólu, obrzęków i sztywności stawów.  Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby morskie: tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki, makrela, halibut. Liczne badania naukowe potwierdziły, że spożywanie...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Gdy jedzenie szkodzi dziecku

    ...przetwory; jaja kurze (zawarte także w makaronie, majonezie, ciastach, lodach i czekoladzie); - ryby (jak śledź, makrela, łosoś) oraz owoce morza (np. krewetki); warzytwa strączkowe, soja i jej...

  • W tym odcinku Cooknij to! W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jakie dodatki idealnie skomponują się z klasycznym śledziem w śmietanie. Koniecznie wypróbujcie!     4 filety śledziowe 300 g gęstej śmietany 1 łyżka majonezu sok z 1 cytryny2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 posiekana, duża cebula (w piórka)1/2 jabłka (najlepiej szara reneta), pokrojone w kostkęsól, świeżo mielony pieprzkoperekróżowy pieprz Przygotowanie Śledzie opłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę o wymiarach ok. 4x4 cm....