• Informacje na temat:

    śledź w wodzie po ogórkach

Przepisy na temat: śledź w wodzie po ogórkach
  • Śledź z ogórkiem i śliwkami

    Świąteczna przystawka.

  • Najbardziej znanym i najczęściej przygotowywanym przetworem na zimę są ogórki kiszone. Można je później wykorzystać np. jako przekąskę do mięsa czy dodatek do sałatek itp. Ogórki wykorzystujemy ale co z wodą, w której się kisiły ? Zdecydowanie szkoda ją wylewać, gdyż można ją wykorzystać na kilka sposobów.

  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    Słynną sałatkę śledziową - śledź pod pierzynką - trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby składniki dobrze się "przegryzły". Samo przygotowanie potrawy nie powinno sprawić trudności.

  • Jestem zdecydowaną zwolenniczką przystawek śledziowych. Dziś w towarzystwie grzybów, marchewki i cebuli.

  • Śledź w czterech sosach

    ...moczyć w wodzie przez 6-12 godzin. W czasie moczenia dwukrotnie zmienić wodę. Ostatnie 2 godziny moczyć w mleku. Po tym czasie wyjąć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. 2. Żółtka utrzeć z musztardą...

  • Trochę nietypowe śledzie. Kto by pomyślał o takim połączeniu – filet śledziowy solony zawinięty z jajkiem na twardo w naleśniku, pod pierzynką z ogórka, cebuli i majonezu. Po raz pierwszy zjadłam go w pracy od koleżanki, która robi go na każde święta od 8 lat. U mnie też zagości na stałe, bo jest pyszny :) Poniższy przepis jest z 1 śledzia – wiadomo, że zawsze robimy więcej. Wszystkie proporcje mnożymy przez ilość filetów śledziowych.

  • 1,5 kg filetów solonych; 500 ml mleka.

  • Przepis wart wypróbowania: "Śledź po japońsku"

  • Koreczki śledziowe z serem żółtym

    Składniki: 4 filety śledziowe a’la matias 20 dag sera żółtego Aldamer MSM Mońki papryka czerwona marynowana Przygotowanie: Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną zawartość soli, osuszyć i pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę, a ser żółty w mniejsze paseczki. Całość spiąć wykałaczką w kolejności: śledź, ser żółty, papryczka...

  • Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja też od czasu do czasu w inne święta na życzenie męża .

Artykuły na temat: śledź w wodzie po ogórkach
  • Księga smaków: Śledź

    ...dalszego przetwarzania zwykle są mocno solone. Aby pozbawić je nadmiaru soli, mocz je w wodzie mineralnej lub w mleku, będą delikatniejsze. 2. Do eleganckich dań wybieraj części środkowe płatów...

  • Zimowe sałatki

    Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

  • Śledź w czterech sosach

    1,5 kg filetów solonych; 500 ml mleka.

  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    Nawet wśród morskich ryb (są najzdrowsze) śledź jest wyjątkowy. Zawiera łatwo przyswajalne minerały i dobre tłuszcze, na dodatek w idealnej proporcji. Sam świeży śledź nie zaszkodzi nikomu, ale na(...) przygotowane, ale przedtem dobrze wymoczone, najlepiej w wodzie pół na pół z mlekiem. Usuniesz groźną w tej chorobie sól, a twój organizm przyswoi zawarty w śledziach kwas EPA, który obniża ciśnienie...

  • Sześć nieoczywistych rzeczy, które przeszkadzają się wyspać

    ...całkowity czas snu prawie o godzinę. Nasza rada : Cenne kwasy znajdziesz w tłustych rybach morskich (dorsz, makrela, śledź). Jedz je dwa razy w tygodniu. Źródłem omega-3 jest też olej lniany, rzepakowy...

  • Przesilenie wiosenne. Jak pokonać zmęczenie i senność

    ...dziennie. Źródłem tej witaminy są również: tran, ryby (śledź, łosoś, makrela, sardynka, tuńczyk), żółtko i wątróbka. W stanach osłabienia i przemęczenia organizmu suplementujmy witaminę D w dawce 600(...) poprawy ogólnej kondycji. Badania potwierdziły, że kwasy omega-3 z ryb działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Najbogatsze w cenne kwasy są: śledź, łosoś, makrela, tuńczyk i sardynka. Dorsz czy...

  • Co jeść, gdy bardzo bolą cię stawy

    ...tłuste ryby morskie: tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki, makrela, halibut. Liczne badania naukowe potwierdziły, że spożywanie tłustych ryb co najmniej 2 razy w tygodniu (w ilości około 80-120 g) ma kluczowe...

  • Jak wzmocnić swoje kości?

    D naturalnego pochodzenia, a więc ta ze słońca oraz z ryb morskich (łosoś, śledź, makrela), wątróbki czy jaj. Jeżeli zdecydujesz się na suplementy, pamiętaj, żeby łykać je w towarzystwie tłuszczów...

  • Skandynawska dieta przyspieszy metabolizm

    ...niż oliwa. Tego nie może zabraknąć w menu Tłuste ryby: Łosoś, śledź, makrela, dorsz. Jemy pieczone, wędzone, marynowane. Zawierają dużo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które zapobiegają...

  • Jedz to, co cię leczy

    ...z rozmaitych produktów, bo łatwo się utleniają i szybko tracą wartość. Bogate w nie są tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź), orzechy włoskie i pestki dyni (lepiej używać świeżo łuskanych) oraz(...). Przygotowuj pasty do kanapek, np. z jajek, pieczarek i szczypiorku, z ciecierzycy (może być z puszki) i suszonych pomidorów, zielonego groszku i koperku. Jeśli lubisz owsiankę, gotuj ją na wodzie...