• Informacje na temat:

    śledź w śmietanie

Przepisy na temat: śledź w śmietanie
  • Już czas na ryby!

    ...idealny również do gotowania i smażenia. ● Śledź. Ma wyrazisty smak, poprawia apetyt, więc jest zalecany dla niejadków. Można podawać go w oleju z cebulą, w śmietanie, lub na słodko z dodatkiem...

  • Dzieci i ryby

    ...nerwowego, są niezbędne dla prawidłowej budowy siatkówki oka i poprawiają odporność. Szczególnie dużo kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, czyli: łosoś, śledź, halibut, makrela czy flądra. Są(...) je w oleju z cebulą, w śmietanie, majonezie lub na słodko z dodatkiem miodu. Dzieciom nie serwuj śledzi marynowanych lub w sosach smakowych, gdyż zawierają konserwanty i ocet. Dorsz. Najlepiej...

  • Wigilia dla brzdąca

    ...czy cukrowej (są łagodniejsze w smaku). Z kolei śledź w śmietanie będzie lżej strawny, jeśli zastąpisz ją jogurtem naturalnym i dodasz do smaku starte kwaśne jabłko. Kompot z suszu TAK! Suszone...

Artykuły na temat: śledź w śmietanie
  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Śledź - świąteczna przekąska

    Śledzie po królewsku Śledzie z chrzanem Śledzie z podgrzybkami Śledzie po góralsku Śledzik pod pierzynką Śledź w czterech sosach Śledzie w śmietanie Śledzie korzenne Śledź norweski w pikantnej panierce Śledź smażony w cieście Śledź po wrocławsku Śledź norweski z bazyliowym pesto, brokułami i małżami Śledź w oleju Śałatka śledziowa Śledzie na słodko Śledzie...

  • Na wzmocnienie kości: Śledzie, jarmuż i figi

    Śledź – źródło „słonecznej” witaminy D. W staropolskiej kuchni śledź w śmietanie lub oleju to niemal obowiązkowa przystawka. Nie tylko bardzo smaczna, ale też zdrowa, zwłaszcza dla kobiet!

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    Nawet wśród morskich ryb (są najzdrowsze) śledź jest wyjątkowy. Zawiera łatwo przyswajalne minerały i dobre tłuszcze, na dodatek w idealnej proporcji. Sam świeży śledź nie zaszkodzi nikomu, ale na(...) krzyżowe, zawierające trioglikozydy, które nie pozwalają tarczycy na wchłanianie jodu (śledzie są dobrym źródłem tego pierwiastka). Osteoporoza - najlepsze są śledzie w śmietanie. Aby wapń...

  • Zamiast karpia

    ...bowiem gatunki morskie. Śledź jest dobrym wyborem, pod warunkiem, że zamiast w oleju podamy go w śmietanie. Smyki nie powinny jeść ryb smażonych ani wędzonych, ponieważ są tłuste i ciężkostrawne...

  • Czar peerelowskich dancingów

    .... Solinę oblegały tysiące wczasowiczów, i prawie każdy chciał potańczyć w rytm największych przebojów PRL-u, ale też dobrze zjeść. Tatar, śledź w śmietanie i galareta niby nie były niczym szczególnym...

  • Pięć pokarmowych duetów ważnych dla twojego zdrowia

    ..., jeśli wypijesz jogurt czy zjesz trochę sera (ważne jest białko mleczne). Śledź i świeża mięta Uzupełniasz poziom witaminy D3 w organizmie i często jadasz śledzie, makrelę, tuńczyka i dorsza, które(...) one substancję o silnym działaniu, wchodzącą w reakcję z wapniem zawartym w twarogu (także jogurcie czy śmietanie). Częste delektowanie się białym serem z sałatką z pomidorów powoduje, że wapń...

  • Jak nie przytyć w święta?

    ...ustało, a żołądek chwilowo zapomniał o tym, że jest pusty. Wigilijne kalorie Barszcz z uszkami (250 ml) - 130 kcal. Śledź w śmietanie (50 g) - 100 kcal. Śledź w oliwie (50 g) - 200 kcal. Karp...

  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    Na przystawkę sałatka warzywna w majonezie i śledź w śmietanie. Potem zupa, najlepiej ze śmietaną, gęsta i sycąca. Główne danie jest oczywiste - kotlet schabowy, smażony na smalcu (najlepszy!), do(...) ziemniakach tkwi problem, ale w dodatkach - maśle, śmietanie, zbyt dużej ilości soli, czasem też podsmażanej cebulce, które hojnie dozujemy do popisowego puree. A wystarczy podać ziemniaki z wody...