• Informacje na temat:

    sledz w oleju jajko ogórek jajko

Przepisy na temat: sledz w oleju jajko ogórek jajko
  • Zapiekane jajko z warzywami podawane na ciepło to dobry początek dnia.

  • Jajko faszerowane rybką, smaczna przekąska.

  • Kremowe żółtko posadzone na usmażonym białku, całość uzupełnia słony smak kawioru i soczysta natka pietruszki. Sekret tego jajka tkwi w jego zamrożeniu przed dalszą obróbką.

  • sos tatarski, jajko gotowane

  • Bardzo lubię jajka pod każdą postacią. Dzisiaj na śniadanie zrobiłam jajko sadzone, ale żeby nie było za prosto, posadziłam je w paprykowej otoczce :)

  • Lekkie ciasto bez pieczenia, idealne na wielkanocny stół - ale nie tylko.

  • pyszny śledzik na każda okazję

  • Prosta, smaczna i szybka kolacja

  • jajko serduszko czyli śniadanie miłością pokryte

  • Efektowne, przepyszne, serowe ciasto jajko, wyglądem przypominające jajko sadzone. Sprawdzi się na Wielkanoc jak i na inne uroczystości, polecam.

Artykuły na temat: sledz w oleju jajko ogórek jajko
  • Księga smaków: Śledź

    .... W miodowej zalewie Filety śledziowe pokrój. Z oleju, miodu akacjowego i soku z cytryny zrób zalewę. Czerwone cebule poszatkuj. W dużym słoiku przełóż warstwami cebulę oraz śledzie i zalej miodową...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • ...na dzis;"Każde nieszczęście jest w połowie wielkim szczęściem." - wierzyc nie wierzyc tak wylosowałam i juz. Sałatka śledziowa-przepis : śledzie w oleju,...

  • W okresie wielkanocnym zużywamy wyjątkowo dużo jajek. W końcu są one składnikiem ciast, sosów, pasztetów oraz wielu innych potraw. Jak sprawdzić, czy aby na pewno są one świeże? Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli...

  • Wykwintne sałatki

    ...pozostaw, resztę porozrywaj. Ogórek wyszoruj i razem ze skórką pokrój w drobną kostkę. Ugotowane jajka przelej zimną wodą, obierz i pokrój w grubą kostkę. Połącz majonez ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem(...). Koper opłucz i pokrój. W salaterce ułóż całe liście sałaty, dodaj jajka, rozdrobnioną sałatę, ogórek, koper i krewetki. Tuż przed podaniem sałatkę polej sosem i wymieszaj. Posyp kawiorem. Śledź pod...

  • W naszym społeczeństwie krąży mnóstwo mitów na temat jajek. Kiedy tak naprawdę możemy je zjeść i jak rozpoznać te, które do spożycia się nie nadają? Fot. 123RF/Picsel W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli kupujemy jajka. Tutaj, w pierwszej kolejności musimy zaufać terminowi ważności, jaki widnieje na opakowaniu, a następnie domowymi sposobami sprawdzić świeżość zakupionego towaru. Co powinno być dla nas sygnałem...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...pospolitych owocach jak kiwi, granaty czy melony? Dziś nawet w dyskontach wybór owoców, warzyw, orzechów jest oszałamiający. Zaczęliśmy używać w kuchni zdrowszego oleju rzepakowego zamiast smalcu, pić soki...

  • Święta wielkanocne już za pasem, a jajka to ich główny bohater. Stają się podstawową ozdobą, jak i głównym składnikiem wielkanocnego śniadania. W latach 70tych uznane jako wróg numer jeden, dziś wracają do łask i obalają mity o podwyższaniu cholesterolu. Fot. 123RF/PicselNa przestrzeni lat pojawiło się wiele teorii, które uznawały jajka za niekorzystne dla zdrowia, ponieważ ich żółtka posiadają bardzo dużo cholesterolu. Badania dowodzą, że w jednym jajku znajduje się około 0,3% tego...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    .... W PRL śledzie jadało się często, ale w składniki jakie do nich dodawano były wówczas dość skromne. Królował matjas w oleju z cebulką (wcześniej obowiązkowo sparzoną wrzątkiem), lub pod pierzynką...

  • Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe. Fot. materiały prasowe Składniki (forma keksówka 32x12 cm): · 1 kg mięsa mielonego z indyka · 3 duże marchewki · 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht · 2 duże cebule · 4 ząbki czosnku · olej Rapso · 2-3 łyżki...