• Informacje na temat:

    śledź marynowany w occie i w oleju

Przepisy na temat: śledź marynowany w occie i w oleju
  • Śledź dla odważnych

    Na polskim stole niewątpliwie króluje. Lubimy go w najprostszej postaci – w oleju z cebulą. Jednak coraz śmielej łączymy go też w nowe kombinacje smaków. Proponujemy dwa pyszne przepisy. Dla tradycjonalistek i zuchwałych!

  • ...4 filety śledziowe, 2 łyżki rodzynek. Marynata: szklanka białego octu winnego, łyżeczka ziaren gorczycy, 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, szczypta cukru, pieprz. Sos: po 1/3 szklanki keczupu i oleju, 1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki, łyżka natki pietruszki.

  • Już czas na ryby!

    ...idealny również do gotowania i smażenia. ● Śledź. Ma wyrazisty smak, poprawia apetyt, więc jest zalecany dla niejadków. Można podawać go w oleju z cebulą, w śmietanie, lub na słodko z dodatkiem(...) z mięsa. Podpowiadamy, co jeszcze warto przyrządzić z różnych ryb. ● Dorsz. Najlepiej smakuje smażony na oleju. Jednak zamiast panierować dorsza w jajku i bułce tartej, lepiej po prostu lekko go posól...

  • Dzieci i ryby

    ...je w oleju z cebulą, w śmietanie, majonezie lub na słodko z dodatkiem miodu. Dzieciom nie serwuj śledzi marynowanych lub w sosach smakowych, gdyż zawierają konserwanty i ocet. Dorsz. Najlepiej(...) nerwowego, są niezbędne dla prawidłowej budowy siatkówki oka i poprawiają odporność. Szczególnie dużo kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, czyli: łosoś, śledź, halibut, makrela czy flądra. Są...

Artykuły na temat: śledź marynowany w occie i w oleju
  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    Nawet wśród morskich ryb (są najzdrowsze) śledź jest wyjątkowy. Zawiera łatwo przyswajalne minerały i dobre tłuszcze, na dodatek w idealnej proporcji. Sam świeży śledź nie zaszkodzi nikomu, ale na(...), przyrządź je bez octu (przepisy poniżej) - nie podrażnią śluzówki. RZS - śledzie w oleju przygotujmy, używając oleju rzepakowego lub lnianego - tylko one nie zawierają dużej ilości kwasów omega...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    ...zawierające dużą ilość histaminy Ryby świeże i owoce morza: Makrela, tuńczyk, śledź marynowany, śledź w oleju, sardela (np. anchois), pikling, łosoś, makrela wędzona, wędzony halibut, wędzony mintaj...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Goście, goście!

    Śledź ze śmietaną, jabłkami i kardamonem (dla 4 osób) Czas przygotowania ok. 1 godziny + czas na moczenie śledzi Poziom trudności: 1 Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych(...) Poziom trudności: 2 Składniki: 4 świeże filety z pstrąga ze skórą, 3 łyżki oleju do smażenia, sól, pieprz, 2 szklanki ryżu jaśminowego, łyżka posiekanej natki pietruszki, 100 g masła klarowanego...

  • W tym odcinku Cooknij to! W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jakie dodatki idealnie skomponują się z klasycznym śledziem w śmietanie. Koniecznie wypróbujcie!     4 filety śledziowe 300 g gęstej śmietany 1 łyżka majonezu sok z 1 cytryny2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 posiekana, duża cebula (w piórka)1/2 jabłka (najlepiej szara reneta), pokrojone w kostkęsól, świeżo mielony pieprzkoperekróżowy pieprz Przygotowanie Śledzie opłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę o wymiarach ok. 4x4 cm....

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    ...jednak różnicy w smaku - śledź atlantycki jest jedynie nieco większy od naszego. Atlantyckie śledzie można kupić pod postacią lekko kwaśnych Bismarków, zawijanych rolmopsów, moskalików czyli malutkich marynowanych tusz śledziowych, w sałatkach o najróżniejszych smakach oraz - najchętniej kupowanych przez Polaków matjasów - delikatnych, wręcz rozpływających się w ustach, filetów w zalewie solnej...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...