• Informacje na temat:

    skrzydełka w sosie curry

Przepisy na temat: skrzydełka w sosie curry
  • Skrzydełka w sosie

    Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 4 łyżki ostrego ketchupu 1,5 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu olej rzepakowy sos sojowy przyprawa do grilla curry chili Przygotowanie: 1. Skrzydełka umyj i osusz. Posyp solą i odstaw na pół godziny. W miseczce wymieszaj musztardę, ketchup, cukier, miód, sos sojowy, chilli, curry i wyciśnięty...

  • Pieczony kurczak z lekkim nadzieniem

    ...posiekaj. Marchewki obierz, grubo zetrzyj. Kaszę ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź, osącz i wystudź. Od kurczaka odetnij szyję i skrzydełka. Tuszkę ułóż na deseczce grzbietem do góry. Natnij ją(...) curry, chili oraz solą i pieprzem. Masę rozsmaruj na płacie skóry. Farsz nałóż również do udek. Ponownie uformuj tuszkę. Zszyj bawełnianą nitką albo zepnij wykałaczkami. Wierzch posmaruj olejem. Ułóż...

Artykuły na temat: skrzydełka w sosie curry
  • Piekielny kurczak

    Pikantne skrzydełka Składniki: 12 skrzydełek kurczaka, 8 łyżek oleju, 4 łyżki koncentraty pomidorowego przyprawa uniwersalna, 1 łyżka musztardy (sarepskiej), sól, pieprz. Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie oczyścić, umyć i lekko osuszyć. Przyprawę uniwersalną wymieszać z olejem, posmarować nią skrzydełka. Mięso wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie każde skrzydełko owinąć folią...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Obiady z kurczakiem

    ...4 porcji: 60 dag mięsa z kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki sosu sojowego, 1 jajko.1 łyżeczka curry, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku,.1 łyżeczka mąki kukurydzianej, mrożona mieszanka warzywna,15 dag(...) miotełką. Następnie dodajemy łyżeczkę curry, roztarty czosnek, łyżkę mąki kukurydzianej, mielony pieprz, sól i mieszamy. Do przygotowanej mieszanki wkładamy mięso z kurczaka, mieszamy i odstawiamy na...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • ...odpowiednim czasie, dziś właśnie świętujemy rozpoczęcie sezonu letniego.     Nasz kalendarz dzieli się na dwa sezony: od końca października do marca mamy sezon curry.     Tzn. w piątkowe wieczory b.friend przygotowuje indyjskie curry (- czyt. szkocka potrawę narodowa) ze swojej ulubionej książeczki „The Curry Secret” (w wolnym tłumaczeniu: sekret kury).     Po moich urodzinach następuje jego...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...