• Informacje na temat:

    skórka cytryny po zamrożeniu

Przepisy na temat: skórka cytryny po zamrożeniu
  • Odkryj żurawinę

    Kurczak pieczony z żurwiną, cytryną i rozmarynem Sposób przygotowania: Części z kurczaka umyj i osusz. Cytryny wyszoruj. Przygotuj marynatę: rozmaryn (wg uznania) drobno posiekaj i wymieszaj z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z 1 cytryny, oliwą z oliwek oraz przyprawami. Marynatą natrzyj kurczaka  i odstaw. Następnie przełóż mięso wraz  z marynatą do żaroodpornego naczynia i dodaj...

  • Jak wykorzystać skórkę z cytryny aby pozbyć się zapachów z mikrofalówki, zmywarki i z rąk.

  • Jagody! Dobrze, że są!

    Tarta Piegusek Składniki na 6 porcji: Ciasto: 25 dag mąki; 8 dag masła;:łyżka cukru pudru; 3 łyżki wody Krem: 25 dag twarogu; 10 dag gęstej kwaśnej śmietany; 10 dag cukru pudru; skórka starta z 1 cytryny; ok. 50 dag jagód (lub borówki amerykańskiej). 1. Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 stopni Celsjusza. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy, wylepiamy nim formę do tarty...

  • Przepis na szybkie kiszone cytryny pochodzi z książki "Jerozolima" i próżno szukać go w głównej części książki, pełnej sałatek, zup, potraw z patelni i piekarnika. Przecież to tylko dodatek do różnych dań. Niezbędny dodatek. Dlatego sposobów kiszenia cytryn w całości (dłuższy proces) jak i w plasterkach – czyli nasze dzisiejsze kiszone cytryny na szybko – szukaj na końcu książki. Autorzy sugerują, że to przepis nawet 24-godzinny i że później należy przechowywać cytryny w lodówce, mnie się...

  • Wpadki w kuchni

    ...się kluski  Aby nie zaczęły się rozpadać, wystarczy do wody, w której będą gotowane dodać kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Kluski śląskie i pierogi sklejające się po zamrożeniu Jak zamrozić(...) z cytryny do wody, w której gotują się jajka. Ryby rozpadające się podczas smażenia na patelni Warto wcześniej natrzeć je sokiem z cytryny lub dodać odrobinę cytrynowego soku do tłuszczu, w którym...

  • Nie wiem, czy przepis jest toskański, ale włoskim rodowodem z pewnością może się poszczycić. Jak pewnie pamiętacie – jakiś czas temu dotarła do nas dostawa ekologicznych cytrusów z Sycylii. Nie pierwsza i nie ostatnia w tym sezonie. Mając do dyspozycji takie wspaniałe owoce, każdego roku przygotowuję moczone cytryny. Są one niebezpiecznie pyszne, wręcz uzależniające! Nie mogę się im oprzeć, mogłabym zjeść niemal każdą ilość… Do czego mogą być użyte moczone cytryny? To doskonały dodatek do...

  • Surówka z czerwonej kapusty

    ...1-2 łyżeczki octu lub soku z cytryny. 2. Kapustę odlej, pozostaw na sicie do osączenia i ostudzenia. W tym czasie obierz i opłucz  marchewkę. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę poszatkuj(...), czerwoną cebulą oraz jabłkiem. Dodaj posiekane na kawałki suszone śliwki bez pestek. 4. Oliwę utrzyj z miodem. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny lub...

  • To idealny dodatek do herbaty,drinków i deserów!

  • Jak zażegnać kuchenne katastrofy?

    Rozpadające się kluski Aby nie zaczęły się rozpadać, wystarczy do wody, w której będą gotowane, dodać kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Kluski śląskie i pierogi sklejające się po zamrożeniu(...)? Wystarczy dodać łyżeczkę soku z cytryny do wody, w której gotują się jajka. Ryby rozpadające się podczas smażenia na patelni Warto wcześniej natrzeć je sokiem z cytryny lub dodać odrobinę cytrynowego soku...

Artykuły na temat: skórka cytryny po zamrożeniu
  • Co wyczarować z bluszczu, wina lub cytryny?

    .... Więcej porad: Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?

  • Nie od dziś wiadomo, że cytryna może pomóc nam uporać się z przeziębieniem oraz poprawić smak wielu potraw. Ale to nie wszystko! Okazuje się bowiem, że ten popularny owoc ma znacznie więcej zastosowań. Dodajemy ją do herbaty, przygotowujemy z niej syropy lub wykorzystujemy jako doskonały dodatek do ciast i dressingów sałatkowych. Włączenie cytryny do naszej diety to bardzo dobra decyzja, gdyż ma ona naprawdę zaskakujący wpływ na nasze zdrowie. Dzięki niej pozbędziemy się zgagi i nudności...

  • Jak przyrządzić rybę?

    ...na 10 minut do lodowatej wody (także te wcześniej mrożone). Dobrze jest też obficie skropić mięso sokiem z cytryny i po 20 min ponownie opłukać. Zamiast panierować, rybę możesz zanurzyć...

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...

  • Melony najlepsze na upał

    ...się do owocowych letnich sałatek oraz jako dodatek do deseru. Warto spróbować kantalupy jako przystawki z dodatkiem imbiru lub skropionej sokiem z cytryny. Żółtą lub zielonkawą skórkę oraz żółty(...) dostępny jest też melon Piel De Sapo. Jego zielona skórka przypomina arbuz, ale nie jest gładka, a chropowata. Piel de sapo (Santa Claus) ma kremowy, mało słodki jasnozielony miąższ. Jest doskonały...

  • Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić. Fot. 123RF/Picsel Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie...

  • Talia osy: Zrzucamy boczki

    Zmień nawyki żywieniowe Jak najczęściej pij wodę mineralną z sokiem z cytryny i listkiem mięty - taki napój skutecznie gasi pragnienie.  Wypijany rano na czczo najlepiej nawadnia organizm, co usprawnia metabolizm, pomaga spalać tłuszcz i ułatwia odchudzanie. W sezonie warto wykorzystać świeże warzywa i owoce.  Nie tylko pomogą schudnąć, ale także są wielowitaminową naturalną pigułką...

  • Cytryna jest dobra tylko na przeziębienie? Nic bardziej mylnego! Sprawdź jakie są jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze. Polecamy także sprawdzone przepisy na napoje i dania z cytryny. Fot. 123RF/Picsel Wartości odżywcze cytryn Cytryna jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Wzmacnia ona odporność organizmu i łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ma właściwości bakteriobójcze. Z tego powodu jest ona popularnym środkiem do walczenia z przeziębieniem. Oprócz tego...

  • Gdy masz zbyt wrażliwe jelita

    ...pieczenie w folii i duszenie, ale bez dodatku tłuszczu. Warto używać łagodnych przypraw: soku z cytryny, świeżej melisy, koperku, pietruszki, majeranku, cynamonu, goździków, wanilii, bazylii, estragonu(...) zmniejsza napięcie mięśni gładkich, ma działanie rozkurczowe, pomaga w walce z wzdęciami. Najlepsze działanie ma świeży koperek, ale nie traci on swych właściwości także po zamrożeniu. Jabłka obrane ze...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...