• Informacje na temat:

    składniki sushi

Przepisy na temat: składniki sushi
  • Sushi po polsku

    Japoński przysmak zadomowił się u nas już do tego stopnia, że doczekał się rodzimych wersji z tradycyjnymi polskimi specjałami... Takie sushi też kusi!

  • Przepis na sushi

    Przygotuj je samodzielnie w domu. To wcale nie jest skomplikowane!

  • Inne, "słodkie" zastosowanie ryżu do sushi

    Kto powiedział, że ryż do sushi może mieć tylko jedno zastosowanie? Jak zachęcają autorzy "Mixu wiedzy kulinarnej", ze specjalnego ryżu warto przygotować pudding, który jeszcze lepiej będzie smakował z owocami albo czekoladą.

  • Łososiowe sushi maki

    Składniki: 2 szklanki ryżu do sushi 1/3 szklanki octu ryżowego 4 płaty nori (suszone glony) 200 g łososia wędzonego na zimno awokado pokrojone w plastry ogórek pokrojony w paski sos sojowy(...) sushi lub na ściereczce. Wyłóż 1/4 ryżu na płat, rozprowadź palcami (zostaw po 2 cm wolne na obu końcach). Dodaj kawałki łososia, awokado i ogórka. Zawiń ostrożnie płat w rulonik, dociskając go matą...

  • Sushi z mozzarellą

    Podoba ci się artystyczny wygląd sushi, ale nie przepadasz za algami i surową rybą? To danie jest dla ciebie!

  • Multicooker: Ryż do sushi

    Składniki: 2 miarki ryżu 2 miarki wody 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania(...) urządzenie, ustawić program RICE i nacisnąć START 5. Przygotować marynatę: do miski wlać ocet ryżowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodać cukier i sól. 6. Ryż na sushi gotuje się 40 minut. 10 minut...

  • Paleta smaku - sushi

    ...krótkoziarnistego, uprawianego tylko w Japonii i niektórych częściach USA. Nie rozgotowuje się a po ugotowaniu zachowuje niezbędną do przygotowania sushi lepkość. Inne składniki to nori (suszone algi(...) kwadratowe arkusiki, na które nakłada się ryż oraz pozostałe składniki. Kolejny składnik sushi to surowe ryby. Umiejętność selekcji świeżej ryby jest jednym z podstawowych tematów szkolenia personelu...

  • Składniki: - 2 filiżanki ryżu, - 2 1/4 filiżanki wody, - 1/4 filiżanki octu ryżowego, - łyżka cukru, - 2 łyżki soli, - szczypta wasabi (ostry chrzan japoński w proszku), - ogórek, - filet(...) i łososia . Następnie zroluj całość i zdejmij matę bambusową. Pokrój w plastry o szerokości od 2,5 do 3 cm. 3. W osobnym naczyniu podaje się sos sojowy wymieszany z wasabi. Służy on do maczania sushi...

  • Sushi ze świeżym tuńczykiem i ogórkiem

    Składniki: - glony do sushi (nori), - ryż do sushi, - świeży filet z tuńczyka, - ogórek świeży, - ocet ryżowy, - sól, cukier do smaku, - wasabi w paście, - sos sojowy Wykonanie: Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w wodzie, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości często mieszając. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody...

  • Chrupiąca sałatka z awokado i suszoną żurawiną

    Awokado początkowo było uprawiane jedynie w Meksyku – jeszcze w czasach azteckich. Dziś zielony owoc znajdziemy aż na pięciu kontynentach. Dlatego awokado jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, ale także popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w Europie zielonych smoothie. My proponujemy przepis na awokado z Chrupiącą sałatką, czyli prażonymi ziarnami np. od...

Artykuły na temat: składniki sushi
  • Odchudzasz się? Zjedz sushi!

    Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy lubisz zdrowo jeść lub jesteś na diecie.

  • Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też...

  • Wiśniowe sushi

    Czas przygotowania: 150 minut. Składniki: Ryż: - 300 ml mleka 3,2 proc. - 100 ml śmietanki UHT 30 proc. - 170 g ryżu jaśminowego - 1 opakowanie cukru wanilinowego Wiśnie: - 160 g wiśni z kompotu - 50 ml kompotu - 30 g cukru trzcinowego - 20 ml wody - 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - obrany i starty korzeń imbiru Żelka czekoladowa: - 50 ml śmietanki UHT 30 proc...

  • Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu. Fot. Oto!suhiPowstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości...

  • Sushi za masaż?

    Powiedzmy, że jesteś dobra w rozliczaniu PIT-ów, ale beznadziejna w gotowaniu. A masz w sobotę gości. Jedziesz do Maćka, który robi sushi, odbierasz jedzenie, na koncie Maćka naliczane są "alterki" (to nasza umowna waluta), ta sama ilość jest odliczana od Twojego konta. Czyli zaciągasz zobowiązanie. Ale nie musisz odwdzięczać się od razu. Kiedy zgłosi się do ciebie powiedzmy Magda, rozliczysz jej...

  • Sushi wszyscy znamy i lubimy. Jak się jednak często okazuje, niewiele o nim wiemy. Jak przygotowywać tę potrawę, jak ją jeść, co dozwolone a co naraża nas na popełnienie faux pas? Poniżej dzielimy się garścią wiedzy, doprawioną nutą ciekawostek. Fot. 123RF/Picsel 1. Różowy imbir nie istnieje Jedyną naturalną barwą imbiru jest biel. Różowy kolor jest efektem marynowania produktu. Co ciekawe, nie stanowi dodatku do sushi w tradycyjnym znaczeniu. Spożywa się go pomiędzy kęsami, a jego zadaniem...

  • W świecie sushi

    Polacy pokochali sushi. Świadczą o tym nowo powstające restauracje specjalizujące się w tej najbardziej znanej japońskiej potrawie, a także coraz większy wybór produktów do sushi na sklepowych półkach. Sushi stało się również niezastąpionym punktem kulinarnych spotkań z przyjaciółmi, ponieważ jego przygotowanie to rytuał, to o wiele więcej niż tradycyjne gotowanie. Historia tej przekąski sięga VI...

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....

  • Bento: Placki z dyni i kalafior z patelni z orzechami

    Wytrawne placki z dyni bardzo dobrze sprawdzają się jako posiłek do bento. Zazwyczaj podaję je z dodatkiem intensywnego w smaku dipu z serem feta. Z powodzeniem możecie zjeść je na drugie śniadanie, a nawet obiad w szkole lub pracy. W drugiej części pojemnika wylądował kalafior z orzechami i dymką. Dość szybki w przygotowaniu. Możecie zjeść go solo lub z dodatkiem zaprawionego ryżu do sushi...

  • Już 26 sierpnia, w warszawskiej restauracji Izumi Sushi odbędzie się Ogólnopolski Konkurs na Najlepszą Restaurację Sushi 2012. Wydarzenie jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie warszawiaków specjałami kuchni japońskiej oraz potrzebą propagowania najlepszych praktyk w wyspecjalizowanych restauracjach. Tego dnia rywalizacja odbędzie się w trzech widowiskowych etapach: sushi tradycyjne, styl dowolny i najlepszy sushimaster. Dla gości będą zorganizowane bezpłatne warsztaty przygotowywania...

Zdjęcia na temat: składniki sushi