• Informacje na temat:

    skladnik ciast i lodow

Przepisy na temat: skladnik ciast i lodow
  • Deser w waflach do lodów

    ...rurkami. Nawet jeśli brak ci czasu, by upiec „lodowe” babeczki, możesz wykorzystać wafelki i kupne słodycze. Umieść w środku posiekane batoniki, drobne czekoladki, pokruszone ciasteczka, orzeszki, lentilki(...) oraz mąkę przesianą ze skrobią ziemniaczaną i 2 łyżeczkami sody. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Oczyść i posiekaj dowolne owoce, część odłóż, resztę wmieszaj do ciasta...

  • Pyszne ciasta z bakaliami

    Chrupiąca tarta na kruchutkim spodzie Sposób przygotowania 1. Ciasto: wymieszaj mąki z cukrem i posiekaj nożem z mocno schłodzonym masłem. Zagnieć szybko ciasto, dolewając tyle wody, by ciasto się zlepiło i nie kruszyło. Zawiń w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut (możesz przygotować ciasto z podwójnej ilości składników i połowę zamrozić w woreczku foliowym; przed pieczeniem wystarczy...

  • Ciasto z szafranem - luksus włoskiej kuchni

    Szczególną rolę we włoskiej kuchni pełni nadzwyczaj cenny, zbierany ręcznie szafran. Jest on uprawiany w Abruzji, Toskanii, Umbrii i na Sardynii. To składnik słynnego dania z Lombardii, czyli risotto alla milanese. Warto spróbować też ciasta z szafranem.

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Niekonwencjonalne łączenie składników daje potrawom nowy smak

    ...ciast. Niekonwencjonalne połączenia składników nadają potrawom nowy smak i wygląd. - Kurki, bób, poziomki - nie tylko pięknie wyglądają kolorystycznie, lecz także fajnie smakują i dobrze się...

  • Ciasto jagodowa poezja

    Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki, 20 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag mielonych migdałów, jajko, 2 żółtka, 30 dag miękkiego masła lub margaryny, szczypta soli. Na krem: 40 dag gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, 8 dag cukru, budyń śmietankowy, 50 dag jagód, 30 dag tłustego lub półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do...

  • Kruchy kołacz z agrestem

    To proste ciasto wybornie smakuje z dodatkiem bitej śmietany albo kulką lodów waniliowych. Będzie idealne do popołudniowej kawy.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • Brownie idealne - wypiekaj powoli

    Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Przygotowuje się je z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy(...), Nigella Lawson, w przypadku brownie trzeba zachować czujność. - Sprawdzaj ciasto. Różnica między delikatnym brownie, a suchym ciastem, to kwestia kilku minut. Należy pamiętać, że ciasto wraz...

Artykuły na temat: skladnik ciast i lodow
  • Ciasta z malinami

    ...mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodaj żółtko. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i sól. Na końcu wsyp suche składniki, zmiksuj. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 1-2 godz. Maliny delikatnie wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Większy kawałek rozwałkuj na grubość 4-5 mm...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Fot. 123RF/Picsel Każdy z nas je zna i z pewnością jadł nie raz. Serwowała je ciocia na imieninach lub babcia w czasie niedzielnej wizyty. Zwykle były bardzo proste, ale za to ich smak przewyższał wypieki z najlepszych cukierni....

  • Ciasta z jabłkami

    ...przed wyłożeniem na ciasto należy namoczyć w soku jabłkowym. Ocalić wierzch ciasta Wierzch ciasta się przypalił? Zetrzyjmy tę warstwę na tarce, a ciasto posypmy obficie cukrem pudrem lub polejmy roztopioną czekoladą. Ciasto na strudel Z 50 dag mąki, 2 białek, szczypty soli i szklanki wody wyrobić elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Uformować kulę, przykryć ogrzaną miską, odstawić...

  • Mocno czerwone, żółte, zielone, niebieskie, a może brązowe? Lody zachwycają intensywnością barw, kusząc nimi swoich miłośników. Jednak kolor często zawdzięczają sztucznym barwnikom. Sprawdź, co może znajdować się w twoich ulubionych lodach. Fot. 123RF/Picsel Latem lody kuszą nas bogactwem smaków i intensywnością kolorów. Niestety, te wspaniałe właściwości zawdzięczają nie tylko zdrowym dodatkom. Oprócz owoców, czekolady, bakalii, czy orzechów, ten przysmak często zawiera również sporą ilość...

  • ...skladniki: 1. 4 jajka 2. 1,5 szkl cukru 3. 2 szkl maki 4. 2 szkl startej na duzych oczkach marchewki 5. 1,2 szkl oleju 6. po 2 łyzeczki: sody,...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Placek z migdałami

    Gruszki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.  Z podanych składników ciasta (poza kaszą manną) szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulkę, wstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować. Ciasto rozłożyć na dnie i bokach tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Ponakłuwać widelcem, rozłożyć gruszki, przesypując je kaszą.  Zagnieść kruszonkę...

  • Nawet w tradycyjnej kuchni jest dużo miejsca na eksperymenty i nietypowe rozwiązania. Kulinaria to w końcu dziedzina, w której można wykazać się kreatywnością, a czasem także… umiejętnością improwizacji. Fot. 123RF/PicselZ takim podejściem w kuchni można stworzyć coś pysznego, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Przedstawiamy triki, które ułatwią pieczenie ciast oraz sprawią, że zasłyniesz jako doskonała gospodyni. Przypalony spód? Żaden problem! Sytuacja tego typu może przydarzyć się...

  • PrzyFRUPPuj sobie sorbet!

    ...witaminę A, C i K oraz niewielką ilość witamin z grupy B. Znajduje się w nich sporo cennych przeciwutleniaczy. Te małe, bordowe owoce często są dopełnieniem deserów, gdyż idealnie przełamują słodycz ciast...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...