• Informacje na temat:

    skład makaronu razowego

Przepisy na temat: skład makaronu razowego
  • Żelazna dieta na anemię

    Anemia zwana również niedokrwistością, często jest spowodowana niedoborem żelaza w organizmie. Ten pierwiastek wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen(...) prawdopodobnie przepisze dziecku preparaty żelaza, bardzo ważny jest również właściwy jadłospis. Co powinno się w nim znaleźć, by cenny składnik nie tylko trafiał do brzuszka dziecka, ale i dobrze się...

  • Czy bułka tarta to naprawdę jedynie wysuszona i starta bułka ? Dlaczego jedna bułka tarta jest jasna a inna ciemna ? Czy przygotowując ją w domu możemy zmieszać wszystkie rodzaje czerstwego pieczywa ? Oto kilka prawd na temat bułki tartej.

  • Pomysł na kiełki

    ...przygotowanych warzywach. Czas przygotowania: 30 minut 1 porcja zawiera 410 kcal Makaron po chińsku Składniki na 4 porcje: paczka makaronu ryżowego, 1/2 papryki, 1/2 pora, mała marchewka(...) i... wyjątkowo wiosenne. Oto kilka propozycji na dania z użyciem kiełków: Placki z kiełkami rzodkiewki Składniki na 6 porcji: szklanka mąki mieszanej (białej i razowej), butelka kefiru, jajko, olej...

  • Bardzo niespotykany smak i oryginalna, słodka przekąska:)

  • Sprawdzony przepis na "Zupa krem z razowego pieczywa"

  • Sprawdzony przepis na "Makaron razowy z cynamonem"

  • Szybki, zdrowy i pyszny razowy makaron z suszonymi pomidorami i cukinią - moją ulubioną :) Proste, ale pełne smaku danie ...

  • Pyszny, szybki przepis na obiad w gorący dzień - lekki makaron z dodatkiem warzyw i fety sprawdzi się wyśmienicie :)

  • Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

Artykuły na temat: skład makaronu razowego
  • Makaronowa dieta odchudzająca

    ...i suszonych pomidorów, dorzucaj je więc do past. Zanim kupisz, sprawdź Czytając skład makaronu na etykiecie, przekonasz się np., że w szpinakowym bywa tylko 1,5% odparowanego szpinaku albo jedynie(...)Miękki czy twardy? Trudno ci się oprzeć, gdy widzisz w sklepie apetycznie wyglądające żółte zwoje miękkiego makaronu nitki lub krajanki? W istocie nie jest on zdrowszy od suszonego makaronu np...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Ziarno prawdy

    ...prawdopodobne w przypadku pieczywa paczkowanego z długim terminem przydatności do spożycia. Im krótszy skład, tym lepiej. Dotyczy to każdego produktu spożywczego. Ważne, by wybierać pieczywo bez zbędnych składników, takich jak substancje konserwujące (na ogół to propionian wapnia - E282), emulgatory, tłuszcz palmowy. Mit nr 3 Pieczywo z supermarketu jest gorsze od tego z piekarni. - Pewnie...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    Decyzja, aby niezdrowe składniki zastąpić zdrowymi zamiennikami może być znakomitym pretekstem do racjonalizacji codziennej diety, a nawet - do zmiany nawyków "zakupowych". Pozwoli nam na to(...), że biały makaron i jasne pieczywo tuczą - są wszak pełne "pustych" kalorii, które nie zapewniają uczucia sytości i nie dostarczają organizmowi niezbędnych mu składników odżywczych. Nie oznacza to, że...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Węglowodany, które nie tuczą

    Zapewne słyszałaś, że najszybciej można stracić na wadze, jeśli nie będzie się jadło chleba, makaronu, ryżu, klusek no i oczywiście słodyczy. Co do tych ostatnich - pełna zgoda, ale jeśli chodzi(...) oraz miodzie, a także galaktoza, wchodząca w skład laktozy (cukru mlecznego). Potocznie do prostych węglowodanów zalicza się też sacharozę, czyli cukier z cukierniczki, a także wszelkie wysoko...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Zupy na zdrowie

    Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. W niedziele na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego(...) z pomarańczowego korzenia jest lekkostrawny, działa zatwardzająco, łagodzi błonę śluzową jelit i pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii. Zawarte w przecierze z marchwi składniki mineralne...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....