• Informacje na temat:

    ser twardy podpuszczkowy

Przepisy na temat: ser twardy podpuszczkowy
  • Serwujemy sery

    .... Twarde - parmezan, najpopularniejszy ser twardy, obowiązkowy dodatek do spaghetti, we Włoszech jest dodawany nawet do posiłków niemowlęcych. U nas serwujemy go maluchom od 2. roku życia, bo(...), Mozzarella - to również sery białe. Rocznym lub dwuletnim dzieciom najbardziej przypadnie do gustu łagodna mozzarella. To świeży (niedojrzewający), biały podpuszczkowy ser, o charakterystycznej, "elastycznej...

Artykuły na temat: ser twardy podpuszczkowy
  • Dlaczego warto jeść sery?

    ...października. 3. EMENTALER to ser szwajcarski, twardy, produkowany z mleka krowiego. Ma okrągłe lub owalne duże dziury, łagodny słodkawo-orzechowy smak. Jego miąższ jest elastyczny, zwarty. 4. GOUDA Do produkcji 1 kg tego sera używa się od 7 do 9 litrów mleka! Gouda ma silny, wyrazisty zapach, śmietankowy smak i dość jędrny miąższ z niewielką liczbą dziurek. 5. PARMEZAN jest serem twardym typu...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Serwujemy sery

    .... Twarde - parmezan, najpopularniejszy ser twardy, obowiązkowy dodatek do spaghetti, we Włoszech jest dodawany nawet do posiłków niemowlęcych. U nas serwujemy go maluchom od 2. roku życia, bo(...), Mozzarella - to również sery białe. Rocznym lub dwuletnim dzieciom najbardziej przypadnie do gustu łagodna mozzarella. To świeży (niedojrzewający), biały podpuszczkowy ser, o charakterystycznej, "elastycznej...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Co się kryje w polskim serze?

    ...np. edamski, gouda, morski, żółty podpuszczkowy dojrzewający, pomijając słowo "ser". Powszechnie stosowanym chwytem marketingowym jest również używanie określenia ser "typu gouda" - jednak to nie to(...) pokrytych woskiem, a nie bloków w folii. Warto zwrócić też uwagę na rozmieszczenie dziur - w przypadku twardych serów powinny być one owalne, podłużne, rozmieszczone nieregularnie i niezbyt gęsto...

  • Ser jest jednym z tych produktów, które kupujemy bardzo często. Dodajemy go do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów oraz wielu innych potraw. Skoro więc tak bardzo przepadamy za serami, dlaczego wciąż tak mało o nich wiemy? Mogłoby się wydawać, że w przypadku sera, jedyną pułapką na jaką możemy natrafić, jest zakup wyrobu seropodobnego. Jeśli unikniemy tej wpadki, cała reszta zdaje się być już wyjątkowo prosta - kroimy i podajemy wedle uznania. Nic bardziej mylnego! Okazuje się bowiem, że...

  • Włoska Górna Adyga. Życie na wysokim poziomie

    ...(w tym roku 11–13.03). Do niepozornej sali gminnej ściągają producenci serów z całych Włoch i części Europy. Miasteczko gości jeden z ważniejszych serowych festiwali na świecie. Ponad tysiąc(...) szynki, miejscowy południowotyrolski speck, musztardy, chutneye, dodatki do serów, nalewki i destylaty. Wszystkiego można spróbować, wszystko można kupić, a nawet dostać próżniowe opakowanie...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz. Zdjęcie 123rf Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał spróbować dziwnej mieszanki. Zaskoczony odkrył, że jej płynna cześć nadaje się do picia, a reszta mleka nadaje się na sycący posiłek. Trudno stwierdzić, ile prawdy jest w tej opowieści,...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...