• Informacje na temat:

    ser ricotta z brokułami

Przepisy na temat: ser ricotta z brokułami
  • Zapiekanka z ricottą

    Sposób przygotowania 1. Ser ricotta zmiksuj z jogurtem i jajkiem. Domieszaj 2/3 tartego sera, dopraw solą i pieprzem. Warzywa oczyść, umyj, osusz. Pokrój w kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzej, wrzuć pokrojone warzywa, dorzuć brokuł i ew. bób, smaż 2-3 minuty. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw pieprzem.  2. Zagotuj 2 l osolonej wody z 1 łyżką oleju. Naczynie do zapiekania wysmaruj...

  • Frittata na cztery sposoby

    Masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem, to danie popularne we Włoszech i Hiszpanii. Spróbuj, a to delikatne i sycące danie z ulubionymi dodatkami szybko zagości w twojej kuchni.

  • Wytrawne tarty z warzywami

    Szpinakowa z serkiem Sposób przygotowania Szpinak przełóż na sitko, pozostaw tak, aż rozmarznie i dobrze ocieknie. Pomidory osącz z zalewy. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli(...) tartą. Szpinak, cebulę z czosnkiem oraz suszone pomidory wymieszaj z przygotowaną masą serową. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem i gałką. Rozsmaruj na spodzie z kruchego ciasta.  Tartę wstaw do...

  • Obiad na każdy dzień tygodnia

    Tortellini z oliwkami i brokułami 1. Mąkę przesiej, wymieszaj z jajkami, żółtkiem, solą i wodą. Zagnieć ciasto. Schłodź. Zrumień posiekaną cebulę. Wrzuć szpinak oraz posiekany czosnek, przypraw, duś. Dodaj starty na tarce parmezan i serek ricotta. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlep krążki jak pierogi, zawiń brzegi i połącz rogi.  2. Gotuj w osolonym wrzątku...

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    ...oleju. Odcedź. Zrób farsz: Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj pokrojone papryki i szynkę, smaż 4 min. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Zdejmij z ognia, dodaj ser ricotta(...) wołowinę możesz z powodzeniem zastąpić mielonym mięsem z indyka, a oryginalny parmezan - utartym drobno oscypkiem lub serem parmino. Orecchiette szpinakowe Składniki: pakowanie makaronu orecchiette...

Artykuły na temat: ser ricotta z brokułami
  • Wegetariańska lazania z sosem z ricotty

    Z kalafiora można wyczarować naprawdę obłędne dania! Wypróbuj przepis na wegetariańską lazanię z brokułami i kalafiorem.

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Muszelki, nitki, uszka

    ..., rybą, kaparami, skórką, sokiem z cytryny i octem. Posyp rukolą i natką. Jeszcze raz wymieszaj, podawaj na ciepło. Makaron orecchiette z brokułami, anchois i ricottą Najpierw przygotuj ricottę(...). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp makaron serem pecorino. Makaron vesuvio z krewetkami, białym winem i pomidorami Najpierw przygotuj chilli pangrattato. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim...

  • Oto wiadomość na którą czekało wielu z nas: ser może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, ułatwiając odchudzanie oraz czyniąc nas mniej podatnymi na podatnymi na poważne choroby. Fot. 123RF/Picsel W naszym społeczeństwie panuje dosyć powszechne przekonanie o tym, jakoby różnego rodzaju sery miały być wyjątkowo niezdrowe. Już od wielu lat mówi się, o tym, iż powodują tycie, zatykają żyły i są najskuteczniejszym sposobem na podniesienie poziomu cholesterolu. Tymczasem badania...

  • Apetyt na zielone

    Bazyliowe gnocchi Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 50 dag pomidorów z puszki, 12,5 dag śmietany kremówki, 12,5 dag serka ricotta, sól, cukier(...) oliwy. Cebulę wymieszać z pomidorami z puszki i śmietaną, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać serek ricotta. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Bazylię opłukać...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Mała czarna ujmie wagi!

    ...omlet (składniki na dwie porcje): 4 jajka, 10-15 dag brokułów, garść młodego szpinaku, 10 dag boćwiny, 2 ząbki czosnku, 1 strąk papryki chili, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 4 łyżki sera ricotta, sól...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Co jeść w pracy?

    ...energii. Dlatego nie może w nim zabraknąć węglowodanów złożonych i zdrowego białka. Składniki: duża bułka pełnoziarnista, plaster (50 g) łososia wędzonego, 2 łyżki serka ricotta lub innego śmietankowego(...). Posmaruj wewnątrz serkiem ricotta. Włóż łososia, oliwki, rukolę i pokrojoną paprykę i czerwony pieprz. W kieszonce! Zamiast świeżej bułki możesz kupić gotowe chlebki pita. Najlepiej, by były...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...