• Informacje na temat:

    ser podpuszczkowy

Przepisy na temat: ser podpuszczkowy
  • Kremowa z serem i porem

    Nie masz pomysłu na pierwsze danie? Proponujemy zupę z serem i porem.

  • Serwujemy sery

    ..., Mozzarella - to również sery białe. Rocznym lub dwuletnim dzieciom najbardziej przypadnie do gustu łagodna mozzarella. To świeży (niedojrzewający), biały podpuszczkowy ser, o charakterystycznej, "elastycznej(...)Dzieci chętnie jadają serki smakowe. Mamy wolą podawać swoim smykom twaróg. Tymczasem dzieci mogą też poznawać bardziej wyszukane gatunki serów! Jest ich w sklepach coraz bogatszy wybór i są nawet...

  • Zielone, białe, fioletowe – czas na szparagi!

    ...zastąpić innym serem podpuszczkowym lub ulubionym serem dojrzewającym. Zielone szparagi można zastąpić białymi, obranymi. Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix: Sos 1.  Bardzo drobno posiekać(...) niej pomidory i ser, polać wcześniej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać kopystką. 7.  Sałatkę ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim podawać jako przystawkę. Wskazówka Szparagi...

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...z samych ziemniaków, które zwijane jest w rulon, a następnie gotowane. Podlasie słynie także z opieńków. To tam możemy spróbować pysznej zupy z dodatkiem właśnie tych grzybów. Lokalnym deserem jest sękacz(...) - w fakturze przypomina twaróg, jednak da się go kroić na plastry i me przyjemny, słodkawy smak. Jeśli wolimy ser bardziej słony, spróbujmy równie znanej w tych okolicach bryndzy. Jeśli nie mamy ochoty...

  • Mózg na diecie - dobrze zbilansowana, pomaga w nauce

    ...serów podpuszczkowych (poleca się je ze względu na wysoką zawartość wapnia). - Dobrym źródłem białka są również nasiona roślin strączkowych - fasoli, grochu, soczewicy, ciecierzycy, soi(...) przemianach biochemicznych organizmu. Jednak ze względu na wysoką jego zawartość w produktach, problemem może być nadmiar jego spożycia. Należy więc ograniczać spożycie serków topionych, niektórych wędlin...

Artykuły na temat: ser podpuszczkowy
  • Serek topiony. Ile jest w nim sera?

    Serki topione są lubiane szczególnie przez dzieci i osoby starsze. Nie mają jednak dobrej opinii... To prawda, że mają sporo tłuszczów (utwardzonych) i są kaloryczne. Gdy dbamy o linię, lepiej ich nie jeść. Podstawowym składnikiem prawdziwego serka topionego jest ser podpuszczkowy. Stosuje się taki, który nie nadaje się do sprzedaży - jest przejrzały czy ma nieodpowiedni kształt. Taki ser lub...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Dlaczego warto jeść sery?

    Obecnie na świecie produkuje się ponad 4 tys. gatunków sera, w Polsce natomiast ok. 90. Prawdziwy żółty ser jest pyszny i bardzo zdrowy. Ma on najwięcej (ze wszystkich produktów mlecznych) wapnia wzmacniającego kości, zęby i paznokcie. Cztery plasterki żółtego sera pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń. Oprócz tego ser dostarcza białka, tłuszczu, fosforu i żelaza oraz witamin. Kilogram...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Gouda. Odwiedź miasto słynnego sera

    Holendrzy mają głowę do interesów. Nie dość, że bez kompleksów walczą o miano serowego mocarstwa z Francją i Szwajcarią, to jeszcze robią biznes na „serowym show”.

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Serwujemy sery

    ..., Mozzarella - to również sery białe. Rocznym lub dwuletnim dzieciom najbardziej przypadnie do gustu łagodna mozzarella. To świeży (niedojrzewający), biały podpuszczkowy ser, o charakterystycznej, "elastycznej(...)Dzieci chętnie jadają serki smakowe. Mamy wolą podawać swoim smykom twaróg. Tymczasem dzieci mogą też poznawać bardziej wyszukane gatunki serów! Jest ich w sklepach coraz bogatszy wybór i są nawet...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Co jeść, aby zapobiegać częstym bólom głowy?

    ​Powinnaś wykluczyć z diety czekoladę, owoce cytrusowe, orzechy, dojrzałe sery podpuszczkowe i pleśniowe, ponieważ zawierają tyrozynę - silny alergen mogący prowokować bóle głowy. Przyczyniają się do nich także azotany, obecne w wędlinach, koncentratach, daniach błyskawicznych, dlatego ich również unikaj. Jeśli cierpisz na silne migreny, ogranicz spożycie mleka krowiego i jego przetworów - zastępuj je mlekami roślinnymi. Jedz produkty lekkie, świeże i jak najmniej przetworzone.

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. Ser kozi z pewnością należy do tego grona. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które...

Zdjęcia na temat: ser podpuszczkowy