• Informacje na temat:

    ser mozzarella pieczona

Przepisy na temat: ser mozzarella pieczona
  • Wieżyczki z mozzarellą

    Sposób przygotowania Bakłażany umyj, osusz, potnij na 18 plasterków. Oprósz je z obu stron solą i odłóż na ok. 20 minut. Gdy puszczą gorzki sok, opłucz je i wytrzyj do sucha. Mozzarellę osącz z zalewy. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Ser pokrój na 18 plasterków, a pomidory na 12 plastrów. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę...

  • szybkie i proste

  • Tarta z pomidorami i mozzarellą

    Pełnia lata, więc do szczęścia wystarczą pomidory, zioła i trochę sera, by przyrządzić smaczne danie. Tarta z pomidorami i serem mozzarella, doprawiona ziołami prowansalskimi nie wymaga zbyt wiele pracy i stania przy kuchni, co w letni dzień ma znaczenie...

  • Bardzo smaczne calzonki z nadzieniem pieczarkowym i sera mozzarella.

  • Klops z mozzarellą

    Czosnek obierz i pokrój w kosteczkę. Suszone pomidory osącz z zalewy, potnij w cienkie paseczki.

  • Kolejna propozycja na przekąskę do lunchboxu.

  • Frykadelki z mozzarellą oraz pesto

    ...w plasterki. Frykadelki wysuń z piekarnika.Rozłóż na nich ser i pesto. Zwiększ temperaturę do 200 st. Piecz jeszcze ok. 5 minut, aż ser zacznie się topić. Usmażone warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym...

  • Przepyszna cukinia faszerowana kaszą pęczak, fasolką szparagową, pomidorem i serem mozzarella. Polecam.

  • Burgery szałwiowe zapiekane z mozzarellą

    .... Posyp je listkami szałwii. Przykryj plasterkami mozzarelli i wierzchami bułek. Ew. zepnij dłuższymi wykałaczkami, by całość nie rozpadała się. Przełożone kotletami, szałwią i serem bułki zapiekaj jeszcze ok. 5 minut w temp. 200 st. C, aż ser apetycznie się stopi. 

  • A dziś proponuję wam pyszne kawałki cukinii nadziewane aromatycznym mięsem zapiekane pod mozzarellą. Cóż cukinia nadziewana mięsem z serem mozzarella to rozkosz smaków z każdym kęsem.

Artykuły na temat: ser mozzarella pieczona
  • Pieczone ziemniaczki z boczkiem i serem

    Mają dużo składników odżywczych, są niedrogie i aż się proszą, by przyrządzić z nich pyszną kolację!

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Zapiekanka warzywna z mozzarellą

    .... Przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i pieczemy godzinę w 200ºC.  Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z naczynia zdejmujemy folię, warzywa posypujemy serem i zapiekamy 15 minut...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Kotlety z mozzarellą i pesto

    .... Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Ser mozzarella dzielimy na niezbyt grube plasterki.  3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i czosnkiem. Przekładamy kotlety i smażymy z obu stron na(...) przykrywamy i dusimy kotlety na wolnym ogniu 5–7 minut aż ser się roztopi, a plastry pomidorów lekko zmiękną.  5. Do kotletów pasuje zielona sałata z rukolą i sosem winegret oraz podprażonymi pestkami...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. Ser kozi z pewnością należy do tego grona. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które...

  • Kotlety z mozzarellą i szpinakiem

    Łagodny smak, proste przygotowanie.

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Bakłażany pieczone z pomidorami

    ...wierzch posypujemy tartym serem typu parmezan, pieczemy. Podajemy na ciepło z pieczywem. Zobacz również:

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...