• Informacje na temat:

    ser feta zawijany w szynce

Przepisy na temat: ser feta zawijany w szynce
  • Wielkanocne dania – pysznie i z pomysłem

    ...paseczki. Ogóreczki odcedzamy, wysuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Listki rzodkiewki dokładnie myjemy, wysuszamy, a następnie blendujemy w malakserze, przy czym pozostawiamy około 24 listki do wykończenia dania. Ser feta rozgniatamy dokładnie widelcem wraz z serkiem śmietankowym, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do masy serowej dodajemy zblendowane listki rzodkiewki...

Artykuły na temat: ser feta zawijany w szynce
  • Rolady i roladki

    ...wystudzonym szpinakiem, rozłóż marchewkę i paprykę, posyp pokruszonym serem feta. Zwiń w roladę i zasznuruj bawełnianą białą nicią. Wierzch posmaruj olejem i przełóż  do żaroodpornego naczynia. Piekarnik(...) Składniki na 6-8 porcji: 1 pierś indyka (ok. 1,2 kg), 45 dag mrożonego szpinaku, 1 średnia marchewka, 1/2 strąka czerwonej papryki, 10 dag sera feta, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, olej...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Proste i zdrowe przekąski na podróż

    ...i kukurydzą lub risotto z cukinią. Możesz również upiec wytrawne muffinki z serem feta i suszonymi pomidorami, a na deser - z jabłkami i cynamonem. Warto mieć w zanadrzu kanapki, ale nie takie zwykłe - z serem i szynką, tylko wypełnione po brzegi pysznymi składnikami. Pamiętaj, by lepiej nie dawać do nich pomidorów - ich sok może spowodować zwilgotnienie pieczywa, przez co przestaną wyglądać...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. Ser kozi z pewnością należy do tego grona. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które...