• Informacje na temat:

    ser dojrzewający

Przepisy na temat: ser dojrzewający
  • Tatar marchewkowy z chrzanem, selerem i serem

    Sposób przygotowania 1. Warzywa oczyść, obierz i zetrzyj. Wymieszaj, dodając sok wyciśnięty z cytryny, oliwę lub olej. Dopraw łyżką imbiru i szczyptą chili oraz solą i pieprzem- do smaku. 2. Na końcu do tatara dodaj starty na drobnych oczkach dojrzewający, twardy ser(może to być parmezan, typu bursztyn itp.) oraz posiekaną drobno bazylię (lub inne świeże zioła, które lubisz). Możesz też położyć...

  • Włoskie sery - nie tylko smaczne, ale i zdrowe

    Nawet nie będąc we Włoszech można posmakować w oryginalnych serach tamtejszego regionu. Parmezan, gorgonzola czy Asiago cechuje nie tylko wyraźny smak, ale i właściwości zdrowotne. "Łączy je to, że wytwarzane są z mleka krowiego" - mówi PAP Life Aneta Kołaszewska.

  • Piersi Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym

    ..., bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na...

  • Tarty i placki z wędliną

    ...śmietaną, mlekiem i startym na drobnych oczkach serem (ser może być ostrzejszy w smaku, np. dojrzewający Bursztyn).  3. Nadzienie rozłóż do lekko przestudzonych foremek z ciastem. Wyrównaj wierzch(...) 2 arkuszami pergaminu i przenieś na jednym z nich na blaszkę. Uformuj brzeg, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st. Podpiecz przez 8 minut.  Tarta serowo...

  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    ...słynny kanapkowy duet croque monsieur i croque madame. W podstawowej wersji croque monsieur to po prostu gotowana szynka i dojrzewający ser zamknięty między dwoma kromkami pieczywa, w całości(...), Franciszek Trześniewski otworzył pierwszą tanią jadłodajnię w Wiedniu, gdzie serwował chleb z różnymi pastami. Prawdziwą furorę wśród klientów zrobiła kanapka z iście polskim akcentem - pastą jajeczną...

Artykuły na temat: ser dojrzewający
  • Festiwal “Czas Dobrego Sera"

    Slow Food). Za bezsprzeczną atrakcję festiwalu trzeba będzie również uznać obecność producentów legendarnego sera Bitto z włoskich Alp - jest to najdłużej dojrzewający ser na świecie. Po raz kolejny do(...) eksperci, którzy oceniali w konkursie nasze sery, stwierdzili, że jakość polskiego mleka zdecydowanie przewyższa jakość mleka stosowanego w serowarstwie włoskim. Nam jednak, podkreślali, brakuje...

  • Mówiąc o serach dojrzewających, zwykle myślimy o Parmezanie lub Grana Padano. Tymczasem tuż za wschodnią granicą Polski produkuje się ser, który jakością nie ustępuje swoim włoskim kuzynom, a dzięki wyjątkowym właściwościom odżywczym jest zdrową przekąską zarówno dla wegetarian jak i osób, które nie tolerują laktozy.P Fot. 123RF/Picsel Wielbiciele tradycyjnych, dojrzewających serów cenią je za niepowtarzalny smak i aromat, ale nie zawsze zdają sobie sprawę z ich właściwości zdrowotnych....

  • 3 powody, dla których warto jeść ser żółty zimą

    Zimą zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze oraz owoce i warzywa. Produktów, które dodadzą nam siły i uzupełnią brakujące witaminy i minerały, jest jednak o wiele więcej. Jednym z nich jest ser żółty - zdradzamy, jakie ma właściwości i dlaczego nie powinno go zabraknąć w naszym zimowym jadłospisie.

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Co się kryje w polskim serze?

    ...np. edamski, gouda, morski, żółty podpuszczkowy dojrzewający, pomijając słowo "ser". Powszechnie stosowanym chwytem marketingowym jest również używanie określenia ser "typu gouda" - jednak to nie to(...)Będąc w sklepie trudno zdecydować, jaki ser włożyć do koszyka. Rodzajów jest mnóstwo - żółte różnią się barwą, smakiem, konsystencją. Co ciekawe, nie każdy produkt, który wygląda jak ser, jest serem...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Słodka wyspa

    ...twarożku produkowanego z długo gotowanej serwatki, która zostaje po odjęciu skrzepu na ser dojrzewający. Lekki i delikatny, o mlecznym smaku, jest dodawany do deserów, a razem ze szpinakiem do nadzienia(...) ratunkiem, oczywiście poza kawą, jest owocowa granita, która czyści gardło oraz przywraca życiu radość i urodę. Deser składa się ze świeżo wyciśniętego soku z owoców, nieraz z małymi ich kawałeczkami, wody...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Wieczorne podjadanie bezwzględnym sprawcą tycia?

    ...na poziom cukru we krwi. Lista rekomendowanych przez dietetyczkę przekąsek, po które możemy bez wyrzutów sumienia sięgnąć nawet wieczorem, obejmuje selera z masłem orzechowym, długo dojrzewający ser(...) towarzystwem dla filmu lub serialu jest tymczasem dla wielu z nas ulubiona, zazwyczaj niezbyt dietetyczna, przekąska. Garść chipsów, orzeszków ziemnych, krakersów lub kilka (kilkanaście?) kostek...

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Czy kupowany w sklepie "ser" to naprawdę ser? Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może...