• Informacje na temat:

    ser camembert z czym podawać

Przepisy na temat: ser camembert z czym podawać
  • Francuskie rożki z jabłkiem i serem brie

    .... Wśród serów pleśniowych rozróżniamy: sery pleśniowe z porostem pleśni (białej) oraz sery pleśniowe z przerostem pleśni (niebieskiej). Te pierwsze mają kremowy miąższ, należą do nich m.in.: brie i camembert. Sery z porostem pleśni można jadać jako samodzielne przekąski lub przystawki lub dodawać je do np. sałatek czy koreczków. Można je również smażyć (np. w panierce) oraz zapiekać, dodawać do...

  • Sery na talerzach Europejczyków

    Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Nic w tym dziwnego, ser to przecież nie tylko doskonały przysmak i dodatek do wielu dań, ale także cenne źródło witamin i minerałów. Co ciekawe, każdy kraj ma swojego serowego faworyta, który niekiedy staje się nawet symbolem samego państwa, otrzymując etykietę „must...

  • Ser w diecie dziecka

    Od kiedy można podać szkrabowi kanapkę z twarożkiem, żółtym serem lub danie z camembertem? Sprawdź, co radzi nasz specjalista.

  • Smażony camembert z żurawiną

    ...kostkę. Paprykę oraz seler wymieszać z żółtym serem. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Serki camembert wyjąć z opakowania, po czym przekroić je wzdłuż. Napełnić farszem warzywno(...)Składniki na 4 porcje: - 2 serki camembert, - 5 dag żółtego sera gouda, - 1/2 czerwonej papryki, - łodyga selera naciowego, - jajko, - bułka tarta, - olej, - żurawina ze słoiczka, - sól...

  • Serwujemy sery

    Dzieci chętnie jadają serki smakowe. Mamy wolą podawać swoim smykom twaróg. Tymczasem dzieci mogą też poznawać bardziej wyszukane gatunki serów! Jest ich w sklepach coraz bogatszy wybór i są nawet lepszym źródłem wapnia niż zwykły twarożek. Niektóre z nich można wprowadzać do diety dziecka już pod koniec pierwszego lub na początku drugiego roku życia. Które? Sprawdź. Oto nasz przewodnik po serach...

  • Przysmaki z sera

    Dzieci najchętniej wybierają słodkie twarożki. Być może dlatego, że nie znają smaku innych. Spróbuj to zmienić, proponując smykowi różnego rodzaju serowe specjały.

  • Grillowe wariacje – pomysły na mniej oczywiste dania

    .... Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem. Camembert z gruszką i kabanosem Sposób przygotowania Kabanosy skrop oliwą i posyp przyprawą grillową. Gruszki dokładnie umyj i przekrój wzdłuż. Ułóż na tacce wszystkie produkty. Grilluj po obu stronach, aż ser będzie miękki, a gruszki i kabanosy rumiane. Ser przewróć delikatnie na drugą stronę, aby skórka nie pękła.  Bakłażanowe talarki...

Artykuły na temat: ser camembert z czym podawać
  • Camembert z sosem

    Z truskawkami możesz przyrządzić wytrawne dania na obiad lub kolację. Zobacz, z czym najlepiej je łączyć i podawać.

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Joanna Włodarska "Jak zrobić ser w domu"

    Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją.

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Czy jedzenie produktów z pleśnią jest bezpieczne dla zdrowia?

    ...i należą do nich między innymi camembert,roquefort, brie, gorgonzola, munster czy bleu de bresse.  Czy możemy konsumować je bez obaw o zdrowie? Tak. Dlaczego? Pleśń wytworzona na serach jest(...) i świeżo. Spleśniałej żywności nie powinno się podawać również zwierzętom, zwłaszcza hodowlanym. Podczas badań, u krów karmionych spleśniałą paszą, stwierdzono obecność mykotoksyn w tkankach. Przekłada się...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Serwujemy sery

    Dzieci chętnie jadają serki smakowe. Mamy wolą podawać swoim smykom twaróg. Tymczasem dzieci mogą też poznawać bardziej wyszukane gatunki serów! Jest ich w sklepach coraz bogatszy wybór i są nawet lepszym źródłem wapnia niż zwykły twarożek. Niektóre z nich można wprowadzać do diety dziecka już pod koniec pierwszego lub na początku drugiego roku życia. Które? Sprawdź. Oto nasz przewodnik po serach...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Przysmaki z sera

    Dzieci najchętniej wybierają słodkie twarożki. Być może dlatego, że nie znają smaku innych. Spróbuj to zmienić, proponując smykowi różnego rodzaju serowe specjały.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...