• Informacje na temat:

    ser bundz

Przepisy na temat: ser bundz
  • Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio

    ...minut. Radicchio powinno się lekko podpiec. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki. Ser feta lub bundz kroimy na małe kawałki.Do misy przekładamy ostudzony pęczak, dodajemy(...)Składniki: 1 główka radicchio   170 g pęczaku lub kaszy jęczmiennej    12 śliwek kalifornijskich   2 łyżki oliwy z oliwek   1 łyżka miodu    150 g fety lub bundzu   garść rukoli...

  • idealne lekkostrawne i syte śniadanie na diecie bezsolnej, eliminującej warzywa cebulowe i na dobry metabolizm :) delikatny młody biały ser z mleka owczego otulony rzeżuchą i chili

  • Grzanki z bryndzą i miodem rozmarynowym

    ...pojedynczych serków, świeżo zwarzony, biały ser zostawiają w jednym, dużym kawałku. Taki świeży, słodki ser to bundz. Bundz jest delikatny, jedwabisty, ale nietrwały ‑ szybko kwaśnieje. Gdy skwaśnieje(...). Wymieszaj ser z żółtkiem, dopraw pieprzem. Posmaruj grubo każdą kromkę uzyskaną masą serową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Gdy grzanki będą się piec, podgrzej...

  • Świetny dodatek do makaronu, do kanapek. Dzisiaj z dodatkiem góralskiego bundzu. Spróbujcie a nie pożałujecie ;)

  • Ten rodzaj sera sprawdza się najlepiej w sałatkach . Polecam gorąco.

  • Zakopiańskie caprese.

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • Jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem sera bundz. Od kilku lat jestem jego miłośniczką, uważam że jest pyszny. Lekko słodkawy, świetnie smakuje posypany solą i położony na kanapce posmarowanej masłem. Bundz sprawdza się doskonale w sałatkach, zapiekankach czy jako dodatek do jajecznicy.

  • Świeży serek prosto z gór w połączeniu z tradycyjnym, choć nieco zmienionym, przepisem na sałatę zieloną z jajkiem i śmietaną. Sałatę zieloną zastąpiłam tutaj lodową, ale możecie wykorzystać tą, którą bardziej lubicie. Mnie odpowiada lodowa ze względu na jej chrupkość. Zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego, aby lekka sałatka była jeszcze lżejsza. Wyszło baaardzo smacznie. Polecam :)

  • bardzo łatwe do zrobienie, i bardzo dobre.

Artykuły na temat: ser bundz
  • Bundz, bryndza i oscypek

    Bundz Ma lekko pleśniową skórkę i słodki, delikatny smak. Jest serem twarogowym w kształcie bochenka. Najlepiej smakuje w sałatce z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią, skropiony oliwą z oliwek. Równie smaczny jest na świeżym pieczywie i podawany na słodko z miodem lub konfiturą. Bryndza Jest ostra – słonawa i raczej pikantna. To ser podpuszczkowy, wytwarzany z mleka owczego...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Tatry: Dolina Pięciu  Stawów Polskich

    ...oscypkami warto poszukać innych, równie smacznych specjałów z tego regionu, takich jak bundz (ser w różnych wariantach – od naturalnego do ziołowego), serowe korbacze czy góralskie twarogi...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Chaczapuri

    Prowadzi on we Wrocławiu mały barek, w którym podaje tylko cztery rodzaje chaczapuri i wodę mineralną. Zawsze, gdy go odwiedzam, jest tam pełno ludzi. Wszyscy pałaszują placki z serem, fasolą lub mięsem, popijając bogatą w minerały gruzińską wodą. Chaczapuri w wolnym tłumaczeniu oznacza "ser i chleb" - niezwykła prostota, bez zbędnych dodatków i przypraw, mimo że w gruzińskiej kuchni ich nie...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...zapewnienie zbytu przetworzonej żywności Który z tych serów nie należy do unijnego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych? a) redykołka b)   bundz c) wielkopolski ser smażony(...) odpowiedzi decydował czas: wygrywał ten, kto najszybciej wskazał właściwą odpowiedź. Widzowie mogli zaś rozwiązywać test na stronie Interii. Najwięcej kłopotów sprawiło internautom pytanie o ser, który...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    ...sery: bryndzę, oscypek i bundz. A także za kiełbasy, które robi się w Liszkach i charsznicką kapustę kiszoną. To są takie produkty, które mnie bardzo umiejscawiają kulinarnie. Odkryłem polską kuchnię(...) podrobienia. To zdecydowanie moja ulubiona. Natomiast rzymska pizza charakteryzuje się chrupiącym, cienkim ciastem. Jest smaczna, w Rzymie smakuje doskonale, ja jednak mam serce w Neapolu. Z kolei pizza...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. Ser kozi z pewnością należy do tego grona. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które...