• Informacje na temat:

    selera ze sloika

Przepisy na temat: selera ze sloika
  • Napój z sokiem z brzozy, selerem, burakiem i tymiankiem

    Porcja na półlitrowy słoik: 1 łodyga selera naciowego z liśćmi   ½ surowy burak  kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka soku z brzozy ok. 400 ml woda mineralna  kostki lodu(...) łodygę selera i wlej sok z brzozy. Wrzuć do słoika kostki lodu. Gałązki tymianku dociśnij do ścianek słoika. Nalej wody mineralnej do pełna. Zamknij słoik i wstaw go na noc do lodówki. Woda jest...

  • Sałatka z selera - Betti

    seler ze słoika, ananas z puszki, kukurydza konserwowa, dwa ugotowane filety kurczaka, majonez

  • Sałatka z selera - przysłała Gosia

    ...1 słoik selera konserwowanego; 10 dkg szynki; 4 jajka na twardo; puszka kukurydzy kunserowanej; 4 ogórki konserwowe; majonez; sól; pieprz...

  • Słoik selera konserwowanego - sałatkowego, 1/2 puszki groszku konserwowanego, 1/2 puszki ananasa w kawałkach, 5-8 dag startego żółtego sera (najlepszy ementaler).

  • Składniki: puszka ananasa, słoik selera, 5-6 jajek, sok z cytryny, łyżeczka cukru, śmietana, puszka kukurydzy.

  • Składniki: paczka makaronu ryżowego, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, posiekana 1 papryka czerwona, słoik selera, 5 jajek, majonez.

  • Sałatka "sylwestrowa" - przysłała Ewa

    1 seler naciowy ,1 słoik marynowanych cebulek, 20 dkg sera żółtego, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 jabłko, 3 jaja, 1 puszka groszku, słoik majonezu, pieprz, sól

  • Składniki : 1 pierś z kurczaka, 5 plastrów ananasa, 1 słoik selera w zalewie, 1szt por (tylko biała część), 4 jajka, majonez+jogurt naturalny, sól, pieprz.

  • Sałatka warstwowa - Agnieszka

    ...1 słoik selera marynowanego firmy Rolnik (lagodny), 1 puszka ananasów, najlepiej juz pokrojonych w kostkę, 5 plastrów szynki, 1 puszka kukurydzy, 3 jaja na twardo, 100 gramów ser żółty np. Gouda...

  • Niebo w gębie - przysłała Kasia

    ...4 małe jabłka; słoik selera; 40 dkg.szynki; 5 jaj; puszka ananasa; 2 sztuki pora; puszka kukurydzy; duża śmietana; duży majonez; sól i pieprz do smaku...

Artykuły na temat: selera ze sloika
  • Mieszanka warzywna

    Sposób przygotowania: ◗Kapustę poszatkuj.  ◗Jabłka, seler, por, kalarepę i marchewkę obierz. Warzywa grubo zetrzyj na tarce.  ◗ Wymieszaj je z kapustą...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Czarodziejski lubczyk

    Kształtem i smakiem jego listki przypominają selera, ale w polskiej kuchni ma znaczenie prawie magiczne. Był dodawany do napojów miłosnych. Wierzono, że wpływa na potencję. Jest znanym afrodyzjakiem.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Zrób sama domową wegetę

    ​Kupne mieszanki oprócz suszonej włoszczyzny zawierają glutaminian sodu, skrobię kukurydzianą i cukier. Zdrowsza będzie wersja przygotowana w domu.

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Paprykarz najprostszy z ryżem

    Przepis pochodzi z książki Olgi Smile i Weroniki Smile "Roślinna kuchnia rodzinna".

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...

  • Tapenada z czarnych oliwek

    Składniki: Słoik czarnych oliwek drylowanych 3 ząbki czosnku 50 g selera naciowego 50 ml oliwy Cukier 1,5 łyżki octu balsamicznego czarnego Połącz wszystkie składniki w blenderze. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw i przechowuj w lodówce.

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...