• Informacje na temat:

    seler papryka kukurydza

Przepisy na temat: seler papryka kukurydza
  • Makaronowa z selerem i jajkiem

    Składniki dla 4 osób: Sałata: 10 dag makaronu spaghetti kilka gałązek selera naciowego 6 łyżek kukurydzy z puszki 2 łyżki rodzynek papryka 4 jajka 4 liście sałaty sól pieprz 1. Rodzynki sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, osusz. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, przelej zimną wodą. Umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w niewielką kostkę, seler...

  • Zupa rybna

    Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Wrzuć boczek, seler, marchewkę, cebulę i paprykę. Smaż 2-3 minuty.

  • Szynka, seler ze słoiczka, kukurydza, czerwona fasola, cebula, czosnek, papryka, sałata lodowa, majonez, sól, pieprz.

  • Składniki: 15 dkg sera żółtego, 15 dkg wędliny drobiowej, słoiczek konserwowej cebulki, 1 papryka czerwona, puszka kukurydzy, łodyga selera naciowego, mały słoiczek majonezu, pieprz.

  • Składniki: mrożone lub świeże warzywa: groszek,kukurydza i fasola czerwona w puszce (dodać po pół puszki), brukselka (5 sztuk), fasolka szparagowa (żółta lub zielona), kalafior (2 cząstki), brokuły (1 cząstka), pieczarki (3 średnie), papryka czerwona (pół średniej najlepiej bez skórki, pokrojona w paski), por (6 plasterków), szczypior (1 łyżka stołowa czubata), koper (łyżka stołowa posiekanego...

  • Zupa włoska

    Sposób przygotowania 1. Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, por, paprykę, seler i marchewkę. Przypraw. Zalej wrzątkiem. Dodaj kukurydzę. Gotuj 10 minut.  2. Mięso wymieszaj z przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Dodaj do zupy. Wsyp makaron. Delikatnie wymieszaj, gotuj 20 minut. Posyp parmezanem. 

  • Lekka galaretka otulona marchewką

    ...i seler naciowy. Przemieszaj, ułóż rozdrobnione mięso (smażone, pieczone lub gotowane). 2 łyżki oliwy utrzyj z łyżeczką musztardy i łyżeczką miodu. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem. Polej sałatkę.

  • Rozgrzewający obiad

    Papryka nadziewana Sposób przygotowania 1. Papryki umyj, osusz, odkrój czubki, wydrąż, posól. Ugotuj ryż. Zeszklij posiekane drobno cebule. Dodaj mięso mielone, przypraw, smaż, mieszając(...) z warzywami. Roladki układaj na szpinaku i kaszy z warzywami. Podawaj od razu.  Klopsiki w pomidorach Sposób przygotowania 1. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę zetrzyj na tarce. Przypraw...

  • Dania jednogarnkowe

    ..., posiekaj. Seler oczyść, potnij na kawałeczki. Warzywa dodaj do mięsa. Dołóż ciecierzycę. Wsyp przyprawy (do smaku). Gotuj ok. 30 minut. 3. Pod koniec duszenia,dodaj rozgniecione pomidory z puszki oraz...

  • Coś pysznego na obiad

    ...godzin. Usmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i zrumień. Zalej wodą, dołóż marchewkę, pietruszkę, seler, musztardę. Duś do miękkości ok. 60 minut.  2. Wyjmij warzywa i odparuj mięso. Wymieszaj kukurydzę...

Artykuły na temat: seler papryka kukurydza
  • Manestra: Fasola na pierwszym planie

    Zupę należy długo gotować na małym ogniu, bo wtedy nabierze głębokiego smaku. Jej podstawą są zawsze ziemniaki i fasola, a uzupełnieniem cieciorka, kapusta lub kukurydza.

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Zimowe sałatki

    Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Co jeść, jeśli się ma uczulenie na gluten

    ...krabowe z kukurydzą, koperkiem, woda. Obiad Zupa z soczewicy, ziemniaki, sznycel z indyka, surówka z marchewki i selera, woda albo rosół z makaronem ryżowym, kasza gryczana, bitki wołowe, buraczki...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Kolor warzyw i owoców ma znaczenie?

    ...się dużą zawartością kwasu foliowego, wspomagają wzrok, wzmacniają układ krążenia oraz odporność. Pomidory, papryka, truskawki, poziomki, maliny, wiśnie i czereśnie oraz arbuz kwalifikują się do(...), dynia, kukurydza, ananasy, morele, pomarańcze są bogatym źródłem witamin A i C, wspomagają odporność oraz chronią przed promieniami UV. Ostatnia grupa, do której należą np. cebula, kalafior, czosnek...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Ekożywność – dobra, gdy prawdziwa

    ...tymi środkami warzyw i owoców, tzw. parszywej dwunastki, są: truskawki, brzoskwinie, seler, jabłka, pomidorki koktajlowe, importowane nektarynki, papryka słodka, szpinak, ogórki, jarmuż, ziemniaki(...), awokado, kukurydza, ananas, mango, szparagi, kiwi, kapusta, bakłażan, melon, arbuz, grejpfrut, bataty, zielony groszek, papaja.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...