• Informacje na temat:

    seler korzeniowy surówki

Przepisy na temat: seler korzeniowy surówki
  • Marchew: Warzywo uniwersalne

    ..., podobnie jak pietruszka, sprowadzona jest jedynie do roli dodatku do niedzielnego rosołu, ewentualnie traktowana jako główny składnik surówki. A przecież jest tyle okazji i sposobów, by serwować marchew(...) zestaw: burak czerwony, 3-4 marchewki, 4-5 jabłek, 2 cytryny, kawałek imbiru, pęczek natki lub kilka liści selera, 3-4 ząbki czosnku. Smakuje niepowtarzalnie, pomaga oczyścić i odkwasić organizm. Ważne...

  • Smaczny pomysł na "Trzy surówki warzywne"

  • ​Kabaczek, król leczo

    ...delikatny, łagodny, lubi towarzystwo warzyw o bardziej wyrazistych smakach - pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, zielonej papryki, selera naciowego. Lepiej nie zestawiać go z porą czy selerem korzeniowym...

  • Jeśli lubicie kapuśniak, kwaśnicę lub zupę ogórkową to zupa z kiszonek jest idealną propozycją dla was.

  • Kabaczek, król leczo

    ...smak, lubi towarzystwo warzyw o bardziej wyrazistych smakach - pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, zielonej papryki czy selera naciowego. Lepiej nie zestawiać go z porem czy selerem korzeniowym...

  • Wracając ostatnio do domu po zakupach przechodziłam obok znajomego sklepu rybnego i bez namysłu stwierdziłam, że dawno nie jedliśmy ryby. Weszłam, kupiłam i po przyjściu do domu postanowiłam, że będzie zupa! I nie właśnie zupa z warzywami korzeniowymi. Lekka ale sycąca, smaczna i pięknie pachnąca.

  • Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu

  • Surówka rewelacyjnie smakowała, choć przyznaję, że seler ma dość specyficzny, ostry smak i nie każdemu będzie smakować. Sami więc musicie ocenić, czy Wam smakuje, czy też nie :)

  • Surówka z selera z dodatkiem orzechów i słonecznika. Idealna zarówno na obiad jak i bardziej elegancką kolację

  • Prosta, smaczna, zdrowa i tania. Surówka z białych warzyw korzeniowych będzie świetnym dodatkiem do naszego obiadu, a do tego dostarczy nam sporej dawki witamin i składników odżywczych. Warto dodawać ją do cięższych dań, ponieważ zarówno seler, jak i pietruszka świetnie poprawiają nasze trawienie.

Artykuły na temat: seler korzeniowy surówki
  • Sezon na seler

    Seler jest prawdziwym mocarzem. Mało kto wie, że to przez niektórych dodawane tylko do zupy warzywo jest bogatsze w witaminę C od cytrusów! Ma też sporo minerałów, witamin z grupy B i PP, a także kwasu foliowego. Seler naciowy jest z kolei cennym źródłem beta-karotenu i witaminy E.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Dieta korzeniowa idealna na zimę

    ...warzyw korzeniowych warto zjadać? Minimum 40 dag dziennie, w 4-5 porcjach (takie są zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia). Porcja to np.: 1 marchew, 1 szklanka soku (np. z buraka), 1 miseczka surówki lub warzyw gotowanych na parze. Dlaczego pomagają schudnąć Zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który powoduje uczucie sytości (bo zwiększa swą objętość w żołądku). Wzmaga też...

  • Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się...

  • Warzywa korzeniowe, czy każdy może je jeść?

    ...większość składników odżywczych. Jesienią i zimą marchew, seler, pietruszka, burak są głównym źródłem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy - niezbędnych, by organizm bronił się przed infekcjami. Warto pamiętać wtedy o chrzanie i selerze; mają właściwości przeciwzapalne. Kto może chrupać te warzywa na surowo, a kto powinien unikać gotowanych? Marchew, pietruszkę, buraka, zaleca się...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Por i seler: zgrany duet dla zdrowia

    Niecierpliwie odliczamy dni do wiosny, tęsknimy za większą dawką promieni słonecznych i świeżymi warzywami. Zwłaszcza teraz, w środku zimy, organizm potrzebuje pożywienia obfitującego w wartości odżywcze. Postawmy na pora i selera. Ten duet pomoże nam w dobrym zdrowiu powitać wiosnę.

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Księga smaków: Seler

    Dawniej wierzono, że seler przynosi szczęście. Czy to prawda? Nie wiadomo. Z pewnością natomiast warzywo to przynosi swoim fanom zdrowie oraz urodę.

  • Sałatki i surówki - piękne, zdrowe, kolorowe. Wiele pomysłów na połączenia warzyw i owoców do wykorzystania jako przystawka, na kolację czy spotkanie okolicznościowe. Rozmaite zestawy wzbogacone wędlinami, pieczonym mięsem, gotowaną rybą. Zimowe bomby witaminowe są ważnym elementem codziennej diety.