• Informacje na temat:

    seler gotowany w słoikach na zimę

Przepisy na temat: seler gotowany w słoikach na zimę
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...i pokrój w grube plastry. Ułóż je w wyparzonych słoikach. Koper opłucz, pokrój i dodaj do ogórków.  2. Do garnka wlej wodę i ocet winny. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Zagotuj, po czym odstaw(...). Zostaw w garnku, aż słoiki całkowicie wystygną. Ogórki kiszone w estragonie Składniki: 2kg małych ogórków 8 liści selera 8 liści winogron cebula 150 g korzenia chrzanu...

  • W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były ogólnie dostępne, nasze mamy i prababcie radziły sobie w doskonały sposób umiejętnie zamykając zapachy i smaki lata w słoiczkach. I ja teraz postanowiłam odświeżyć stary przepis mojej cioci na włoszczyznę na zimę, alternatywę do dzisiejszych przypraw do zup z torebki. Woszczyzna zaskoczy was zapachem zaraz po otwarciu słoiczka, który kojarzy się z latem, do tego przyprawy tej możecie używać zaraz po przygotowaniu i...

  • Te wspaniałe rzodkiewki...

    ...duszone z marchewką, pietruszką i selerem, polane sosem koperkowym. Równie smaczne są rzodkiewki "z wody" z masłem i przyrumienioną tartą bułką. Jeść można także liście rzodkiewki, łącząc je z sałatą lub...

  • Nowość w moich tegorocznych przetworach.

  • Jeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)

  • Warto taką zrobić, zwłaszcza jeśli sami uprawiamy ogródek i mamy w nim zdrowe warzywa pozbawione chemii.Oprócz tego - szybką i gotową sałatkę do drugiego dania .

  • Wcześniej zasypywałam pokrojony szczaw samą solą i tak pasteryzowałam. Teraz zrobiłam trochę inaczej : dodałam tyle wody, by masa miała konsystencję papki i na koniec połączyłam z sokiem cytrynowym by utrwalić kolor i smak.

  • Śliwki do sałatek i surówek na zimę.

  • Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu ogórki kiszone w słoikach na zimę, zalewane gorącą zalewą. Tak przygotowane ogórki kiszone powinny wytrzymać przynajmniej do wiosny w naszej spiżarce, a nawet dłużej (ale na pewno wcześniej zostaną zjedzone:). Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu (chociaż jest dość popularny), to polecam wypróbować i przygotować kilka słoiczków domowych ogórków kiszonych.

  • Pyszne buraki idealne na zimę zarówno na zupę jaki i na surówkę do obiadu

Artykuły na temat: seler gotowany w słoikach na zimę
  • Ostro i orientalnie

    ...chipsami typu nachos.  Indyk po azjatycku Składniki: 400 g piersi z indyka, pół brukwi (lub korzenia selera), pęczek dymek, słoik małych kolb kukurydzy, 200 g ryżu basmati, sól, 2 łyżki oleju, 300

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Przetwory z ogórków

    ..., liścia selera, ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Gotujemy wodę z cukrem, solą i octem a następnie zalewamy nią ogórki. Pasteryzujemy kilka minut. Mizeria na zimę Składniki: 2 kg(...) w słoikach, przedzielając obranymi ząbkami czosnku i liśćmi czarnej porzeczki. Zalać solanką, przykryć ściereczką, zostawić w temp. pokojowej na 24-36 godzin, szczelnie zamknąć, przechowywać...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • By nie traciły witamin

    ...kolor. I, co najważniejsze, przygotowujmy ich tyle, by zjeść je na raz, delektując się smakiem i wykorzystując właściwości zdrowotne. Zapasy na zimę Wiele warzyw i owoców można zachować na jesienne(...) prostu na półkach. Marchewkę, pietruszkę i seler najlepiej jest włożyć do skrzynki, a następnie przesypać piaskiem - warzywa nie stracą wody i będą świeże przez wiele miesięcy. Jabłka i gruszki możemy...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Smaki lata: złote kurki

    ...odcedź, opłucz zimną wodą, osusz i ułóż w wyparzonych wcześniej słoikach. Przygotuj zalewę: Wodę z przyprawami, solą i cukrem gotuj ok. 10 minut pod przykryciem. Wlej ocet i wino, zagotuj. Jeszcze(...) st. C. piekarniku przez 10-15 min (do ścięcia jajek). Podawaj na liściach sałaty z pomidorami, polane przygotowanym wcześniej sosem winegret. Grzybowe lasagne Składniki na 4 porcje: dag masła...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

  • Alergia - jak z nią żyć?

    .... Głównym objawem są zmiany skórne na opuszkach palców i wargach. Najpierw uczula (oprócz pyłków) jedzenie surowych warzyw i owoców. W naszym klimacie najczęściej są to jabłka i seler. Potem reakcja alergiczna pojawia się także po zjedzeniu gotowanych produktów. Leczenie Jeśli zauważymy, że co roku o tej samej porze mamy te same objawy, zgłośmy się do lekarza rodzinnego. Zapisze leki przeciwhistaminowe...

  • Wielkimi krokami zbliża się czas, w którym wiele osób decyduje się na rozpoczęcie odchudzania. Co zrobić, aby dieta w okresie jesienno–zimowym przyniosła wymarzone skutki? A może warto poczekać ze zrzucaniem zbędnych kilogramów do wiosny? W miesiącach zimowych nasz organizm przystosowuje się do panujących na zewnątrz warunków. Zwalnia metabolizm, pojawia się chęć spożywania większej ilości, bardziej kalorycznych produktów oraz wzmaga się odkładanie tłuszczu. To wszystko sprawia, że zimą...