• Informacje na temat:

    schabowy po góralsku

Przepisy na temat: schabowy po góralsku
  • Schabowy po góralsku idealny na mroźny dzień

    Po nartach, ale też, gdy wracamy po pracy do domu, a staliśmy na mrozie na przystanku, marzymy o potrawach kalorycznych czy rozgrzewających. Nie pozwolimy sobie na nie na majówce czy po plaży, ale już zimą, czujemy się rozgrzeszeni, więc czemu nie? Na mroźną zimę: schabowy po góralsku.

  • Kapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego.

  • pomysł na kotleta przywieziony z gór

  • O tej porze roku faszerowane cukinie to jedno z naszych podstawowych dań. Żal nie korzystać z dobrodziejstw działki, cukinie rosną jak oszalałe i trzeba im wyjść naprzeciw. Dzisiaj polecam cukinię zapiekaną z mięsem mielony i serami.

  • Marynowany schab bardzo dobrze smakuje w połączeniu ze słodko-kwaśną żurawiną i aromatycznym serem wędzonym.

  • Kotlety wieprzowe sauté, z dodatkiem sera żółtego. Mam nadzieję, że Górale się na mnie nie obrażą czytając ten przepis.

  • Pyszne połączenie!

  • Sprawdzony przepis na "Zupa po góralsku"

  • Wypróbowany przepis na "Śledzie po góralsku"

  • Wypróbowany przepis na "Śledzie po góralsku"

Artykuły na temat: schabowy po góralsku
  • Góry lepsze niż prozac

    .... Po południu rodzinny obiad - jak zwykle zestaw: schabowy plus kociołek zupy "na spółkę" dla całej trójki. O takich parach jak Magda i Sławek mówi się: rozumieją się bez słów. Ona lakonicznie opowiada(...) zegarmistrz ma knajpę, chodzimy zjeść najpyszniejszy schabowy na świecie. Miejsce osobliwe. Zaraziłaś się sztuką góralską? - Szukam malowideł na szkle z 20-lecia międzywojennego i szkiców Witkacego...

  • Schabowy to znane wszystkim danie, jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić pysznego schabowego! Jak przyrządzić schabowego, który przejdzie do rodzinnej legendy?     © 123RF.COM/PICSEL Schabowego robi się banalnie prosto. Podstawą są 4 poniższe kroki: Krok 1. Kroimy schab w plastry. Krok 2. Rozbijamy je do preferowanej grubości. Krok 3. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Krok 4. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron przez ok....

  • W życiowej roli

    Feministka po latach zostaje szczęśliwą gospodynią domową. Dziewczyna z tradycyjnego domu ostrzy pazury i wprowadza dyktaturę. Z cichej myszki wyrasta liderka w związku. Życie czasem potwierdza, a czasem weryfikuje nasze wyobrażenie o małżeństwie. Jaką żoną jest Polka? Pięć historii kobiet dowodzi, że „wszystko płynie”. Zmieniają się role, poglądy, układ sił. Coś jednak jest pewne: to, że nie ma jednego modelu szczęścia i że najważniejsza jest miłość.

  • Oprócz cudownych widoków, atrakcji turystycznych i świeżego powietrza, Podhale przyciąga wspaniałą, regionalną kuchnią – bo któż czasem nie marzy o zjedzeniu prawdziwego oscypka, pysznej baraniny czy kultowej już kwaśnicy? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Podhala kształtowała się w ciężkich warunkach. Surowy klimat i bieda zmuszały górali do przygotowywania potraw ze składników prostych, ale pozwalających najeść się do syta. Tak więc na stołach gościły posiłki na bazie ziemniaków, kasz i kapusty....

  • Ach, co to był za ślub...!

    czyli jak sprawić, aby wesele zapadło w pamięć nowożeńców i zaproszonych gości...

  • Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć,. Fot. 123RF/PicselCzęsto mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie...

  • To już nie obciach, to jest supertrendy!

    Zmieniają się czasy i obyczaje. Zachowania niedawno uważane za mocno nie na czasie, dziś są trendowe. Modne jest oszczędzanie na różne sposoby, na przykład ubieranie się w second-handzie. Po zakupy chodzimy z siatką, jak nasze babcie. Chociaż im nawet do głowy nie przychodzi, że to działanie proekologiczne...

  • Kotlet schabowy potrafi przygotować nawet początkujący kucharz. Czy da się w tym temacie wymyślić coś nowego? Okazuje się, że nasi użytkownicy mają mnóstwo pomysłów na to, jak odmienić tę potrawę. Fot. 123RF/Picsel Podstawą dobrego schabowego jest mięso. Kupując je, zwracajmy uwagę na to, aby miało jednolitą strukturę i różowoczerwony kolor. Jeśli sądzisz, że idealnie gładki, jednolity, jasny, zbity kawałek mięsa to dobry zakup, musimy wyprowadzić cię z błędu. Taki perfekcyjny schab po...

  • Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć. Fot. 123RF/PicselCzęsto mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie...

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...