• Informacje na temat:

    schab z winem

Przepisy na temat: schab z winem
  • Nacinany schab ziołowy

    Sposób przygotowania 1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą oraz pieprzem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Owiń je folią i włóż do lodówki na 2 godz.  2, Zioła opłucz, osusz, trochę zostaw(...) bulionem wymieszanym z winem. Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 180 st. Od czasu do czasu polewaj pieczeń sosem z dna brytfanki. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj np. z pieczonymi...

  • Placek podobny jest do murzynka, ale w smaku jest lepszy. ;)

  • Schab w sosie

    Sposób przygotowania 1. Schab umyj, delikatnie ponacinaj, natrzyj słodką papryką, odłóż na godzinę do lodówki. 2. W rondlu mocno rozgrzej masło z odrobiną oleju, smaż mięso ze wszystkich stron. Zalej je winem i połową szklanki wody. Dodaj ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i sól. 3. Przykryj pokrywką i duś około godziny. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem. Gdy schab...

  • Danie dobre na mrozne dni.

  • Schab ziołowy z jabłkami

    ...lodówki. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj.  2. Suszone zioła wymieszaj z oliwą, czosnkiem i musztardą. Bulion połącz z winem. Mięso wyjmij z lodówki. Natrzyj ziołową marynatą. Odłóż na 2-3 godziny do lodówki.  3. Przyprawiony schab przełóż do brytfanki. Podlej bulionem z winem. Brytfankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. i piecz 10-15 minut. Po tym czasie zmniejsz...

  • Na mroźne dni idealna.

  • Schab ze śliwką i rodzynkami

    Schab możesz nadziać także suszonymi morelami albo żurawiną. Podawaj go z makaronem, np. szerokimi wstążkami.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z winem"

  • Schab po myśliwsku

    Z grzybami i białym winem.

  • Wypróbowany przepis na "Lody z winem"

Artykuły na temat: schab z winem
  • Schab ze śliwką i rodzynkami

    Schab możesz nadziać także suszonymi morelami albo żurawiną. Podawaj go z makaronem, np. szerokimi wstążkami.

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Schab w sosie szałwiowym

    Chili umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Następnie posiekaj i wymieszaj z winem, szałwią i skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Do marynaty włóż...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • ...1,5 kg schabu z kością; łyżeczka majeranku; 3 - 4 ząbki czosnku; garść suszonych śliwek; kieliszek czerwonego wina; 2 - 3 goździki; łyżka smalcu; sól.

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Schab ze śliwkami

    ...1,5 kg schabu z kością; łyżeczka majeranku; 3 - 4 ząbki czosnku; garść suszonych śliwek; kieliszek czerwonego wina; 2 - 3 goździki; łyżka smalcu; sól.

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Pod kołderką ziołowo-chlebową

    Do masy zapiekanej na schabie można dodać posiekane pieczarki, drobno pokrojone suszone pomidory lub starty żółty ser.

  • We Francji do obiadu i kolacji koniecznie należy podać kieliszek różowego lub czerwonego wina, które nie tylko wzbogaca walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wspomaga trawienie. Nie każdy jednak wie, że wino również idealnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju posiłków. Trudno wyobrazić sobie takie dania, jak Coq au vin, spaghetti Gordona Ramasay'a czy nasz słynny Polski bigos, bez dodatku wina, które znakomicie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki dodatkowi odrobiny alkoholu...