• Informacje na temat:

    schab z cukinią i orzechami

Przepisy na temat: schab z cukinią i orzechami
  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Nowe pomysły na tradycyjne kotlety

    ...i groszek. Utłucz na jednolitą masę. Ew. przypraw do smaku solą. Pozostałą miętę posiekaj, wymieszaj z utłuczonymi warzywami. Sznycle podawaj z piure ziemniaczano-groszkowym. Schabowe z szałwią i plasterkiem chorizo Składniki: 80 dag schabu bez kości 12 plasterków kiełbasy chorizo, (ew. salami albo innej podsuszanej kiełbasy paprykowej) 2 zielone cukinie 1 żółta cukinia...

  • Nie bój się cykorii

    ...z orzechami arachidowymi. Miksujemy, dolewając wodę mineralną aż powstanie gładka masa. Doprawiamy ją papryką chilli, pieprzem i solą. Ugotowane cykorie mieszamy ze schabem i polewamy lekko podgrzanym sosem(...), ale o jednym ze smaczniejszych warzyw. Jej smak bardzo dobrze komponuje się z orzechami, dobrze jest więc zrobić orzechowo - cykoriową zapiekankę. Będzie nam potrzebnych sześć cykorii, orzechy...

  • Obiad w pół godziny

    Propozycja 7. Makaron po katalońsku Składniki na 4 porcje: - 60 dag pomidorów, - 1 pęczek pietruszki, - 1/2 pęczka oregano, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 25 dag chudego schabu, - po 2 łyżki(...). Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Schab umyć, osuszyć, pokroić w paski. Orzechy grubo posiekać. Makaron połamać na kawałki. Orzechy i orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wyjąć...

Artykuły na temat: schab z cukinią i orzechami
  • Więcej energii w siedem dni!

    ...bulionu warzywnego dodaj brokuł i ziemniaki. Gotuj 20 minut, zmiksuj. Zjedz z łyżką jogurtu i grzankami z bułki. KOLACJA: Kokardki z orzechami Ugotuj makaron. Na oliwie rozgrzej dwa pokrojone ząbki czosnku. Zdejmij z ognia, dodaj natkę i orzechy włoskie. Wymieszaj sos z makaronem. Niedziela ŚNIADANIE: Kanapki ze schabem Pieczywo obłóż listkami rukoli i plasterkami pieczonego mięsa. Posmaruj...

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...

  • Wesele bez mięsa?

    ..., kasz i roślin strączkowych w towarzystwie opiekanych ziemniaczków, klusek i rozmaitych sałatek - dodatkowo na półmiskach można zaserwować dania mięsne dla chętnych. Być może miłośnik schabowego(...) z gości nie pomyślał, że czegoś na stołach brakuje? Wystarczy, że miejsce schabu w sosie i piersi z kurczaka zajmą klopsy z soczewicy, faszerowane papryki lub pieczarki, kotlety sojowe, placki i roladki...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Rozszerzamy dietę malucha

    Od dziesiątego miesiąca : ryby (w przypadku alergii - dopiero od 2. roku życia), herbatnik, czosnek (w zupie) Od jedenastego miesiąca : schab pieczony (duszony), chuda szynka, kiełbasa, całe jajko...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Beata Śniechowska pokazuje jak przygotować schab w sosie pieczarkowym. To idealne danie kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotujesz na jednej patelni! Koniecznie wypróbuj ten przepis.     500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 5 gałązek tymianku 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ pęczka natki pietruszki (posiekanego) masło klarowane do smażenia 150 ml śmietanki 30% 250 ml bulionu warzywnego, rosołu, ewentualnie wody 40 g zimnego...