• Informacje na temat:

    schab w porach nie wiem

Przepisy na temat: schab w porach nie wiem
  • Kasze w kuchni polskiej

    ...rolniczych osadach łamano ziarna orkiszu, dzikiego jęczmienia oraz prosa. Gryka została udomowiona trochę później i w bardziej odległym kręgu kulturowym, bowiem 2 tys. lat p.n.e. w północnych Indiach. Stamtąd(...) sprowadzał się do prostoty jej przyrządzenia. Kasza powstaje bowiem przez obłuszczenie ziaren. W przypadku zatrzymania tego procesu powstawały tak zwane "krupy", czyli kasze, które zachowują kształt ziaren...

Artykuły na temat: schab w porach nie wiem
  • Soczysty schab. Jak kupować i przygotowywać

    Schab to klasyk kuchni polskiej. Większość osób zna go jednak pod postacią panierowanego kotleta smażonego na maśle.

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Wszystko, co musisz wiedzieć o mięsie

    Jakie mięso? Na kotlety zawsze wybieram chudy schab od strony karku, bo jest bardziej miękki i delikatniejszy. Ważny jest też kolor - mięso powinno być różowe. Delikatne kotlety robię z polędwicy lub szynki. Dobrze osuszone Mięso zawsze dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się nawet najmniejszej ilości wody. Dzięki temu podczas smażenia kotletów czy sznycli tłuszcz nie...

  • Nie wyobrażamy sobie dnia bez porannej kawy. Czy jednak nie pijemy jej nieco bezmyślnie, bez wiedzy o jej działaniu ? Kiedy kawa naprawdę pomoże nam się obudzić, a kiedy jej działanie nie ma wpływu na nasz organizm, a wręcz jest szkodliwe ? Fot. 123RF/Picsel Według badań, pierwszą kawę najlepiej jest pić między 9.30 a 11.30. Najbardziej optymalną porą jest 10.30. Wybranie właśnie tych godzin jest związane z dobową dawką kortyzolu, czyli hormonu stresu. Jego poziom jest najwyższy właśnie po...

  • Licz z nami kalorie

    Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami zastanawiasz się czasem ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku? Aby rozsądnie pomóc sobie w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki dobrze jest wiedzieć czy właściwie pokrywamy potrzeby energetyczne naszego organizmu.

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Wywiad z Katarzyną Misiołek

    Katarzyna Misiołek: zaglądam tam, gdzie zaglądać nie powinnam.

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Atmosferę przy stole tworzą ludzie

    ...- Dzieci, i zresztą nie tylko one, „jedzą oczami”. Nieestetyczny wygląd potrawy może sprawić, że nam się odechciewa jedzenia, a co dopiero dziecku. Dlatego warto poświęcić chwilę i niewielkim nakładem pracy przygotować coś innego niż zwykle - opowiada Paulina Jakubczak, autorka bloga kulinarnego Na Okruszku.

  • Beata Śniechowska pokazuje jak przygotować schab w sosie pieczarkowym. To idealne danie kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotujesz na jednej patelni! Koniecznie wypróbuj ten przepis.     500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 5 gałązek tymianku 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ pęczka natki pietruszki (posiekanego) masło klarowane do smażenia 150 ml śmietanki 30% 250 ml bulionu warzywnego, rosołu, ewentualnie wody 40 g zimnego...