• Informacje na temat:

    schab w gorgonzoli

Przepisy na temat: schab w gorgonzoli
  • Kotlet w sosie z gorgonzoli

    Schabowy trochę inaczej.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...wymieszaj. Podawaj z gorącymi plackami. Dodatkiem może też być gęsty jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku lub kilka łyżek gęstej śmietany. Posyp szczypiorem. Schab ze śliwkami i rodzynkami Sposób przygotowania 1. Wymieszaj olej z solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, przyprawą do wieprzowiny, zielem, listkami. Natrzyj schab. Chłodź przez noc. Śliwki i rodzynki zaparz...

  • Serowa zapiekanka

    Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Kroimy w plastry. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy głąby i gotujemy w osolonej wodzie z cukrem 5 minut, odcedzamy.  Schab kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz...

Artykuły na temat: schab w gorgonzoli
  • Serowa zapiekanka

    Zamiast schabu można użyć kiełbasy.

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Od zasmażki do fusion

    ..."Co mi tu jakieś farfalle wciskacie?".  Adiós, schaboszczaki! Do redakcji przyszedł e-mail. W jednym z centrów handlowych odbędzie się Foodmagedon, motywem przewodnim jest fleksitarianizm. Gdyby(...) ograniczenie mięsa w diecie ma coraz więcej zwolenników. Z podium spada schabowy, kiedyś występujący nawet w utworach lirycznych.  Pamiętacie "zasmażkę"? Piosenka OTTO, najlepszego w połowie lat 90

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Beata Śniechowska pokazuje jak przygotować schab w sosie pieczarkowym. To idealne danie kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotujesz na jednej patelni! Koniecznie wypróbuj ten przepis.     500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 5 gałązek tymianku 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ pęczka natki pietruszki (posiekanego) masło klarowane do smażenia 150 ml śmietanki 30% 250 ml bulionu warzywnego, rosołu, ewentualnie wody 40 g zimnego...

  • Niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny , a przecież nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B. Fot. materiały prasowe Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób....

  • Na ten moment czekaliśmy długo. Nareszcie żegnamy zimę, która powoli ustępuje dużo cieplejszej porze roku. Natura budzi się do życia – to najlepszy czas, by zweryfikować swoje dotychczasowe przyzwyczajenia. W tym żywieniowe! Pojawiają się pierwsze nowalijki, więc stworzenie kolorowego i różnorodnego jadłospisu będzie dużo przyjemniejszym zadaniem. Fot. materiały prasowe Wiosenna energia to idealna okazja, by wziąć pod lupę swoje posiłki. Gorące i obfite dania zamieńmy na chrupiące sałatki ze...

  • Idealnie sprawdzają się jako tradycyjny dodatek do ciast i deserów, świetnie uzupełniają dania obiadowe oraz pożywne śniadania, a do tego są zdrową i pyszną przekąską podczas aktywnego dnia. Fot. 123RF/Picsel Bakalie, bo o nich mowa, to bez wątpienia nieoceniony składnik zbilansowanej diety i ważny element polskiej kuchni - zarówno tradycyjnej, jak i współczesnej. W domowej spiżarni warto mieć zatem zawsze dobrej jakości produkty takie, jak: orzechy, suszone owoce i ziarna marki Kresto. W...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...