• Informacje na temat:

    schab pokrojony z cebula

Przepisy na temat: schab pokrojony z cebula
  • Schab nadziewany kiełbaskami

    ...). Zeszklij na nim cebule. Włóż nadziany schab. Mięso szybko obsmaż ze wszystkich stron. Podlej bulionem. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 40 minut. W tym czasie jabłka umyj, jedno pokrój w plasterki, a pozostałe na cząstki. Owoce lekko oprósz solą i majerankiem.  3. Wysuń formę z piekarnika, odkryj. Schab obłóż cząstkami jabłek. Na wierzchu...

  • Roladki ze schabu

    Sposób przygotowania: 1. Schab opłucz, osusz, rozbij. Oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem. Każdy kawałek posmaruj musztardą.  2. Ogórek pokrój na ćwiartki, boczek w kosteczkę. Cebulę poszatkuj. Połowę odłóż, resztą posyp mięso. Dodaj po ćwiartce ogórka i posiekany boczek. Zwiń roladki. Obwiąż je bawełnianą nitką. Oprósz delikatnie wędzoną papryką oraz mąką.  3. W rondlu rozgrzej 2-3 łyżki...

  • Marynowane steki ze schabu

    Suche mięso, w dodatku twarde jak podeszwa? Na pewno znacie ten problem. Wypróbuj naszą marynatę, a schab będzie wprost rozpływał się w ustach.

  • Faszerowany schab

    Takie danie jest smaczne i prezentuje się okazale. Faszerowany schab można podać z ziemniakami, kaszą, albo ryżem.

  • Schab słodko-kwaśny

    Dziś przepis na schab w nietypowej, azjatyckiej odsłonie.

  • Schab z szałwią

    Sposób przygotowania 1. Odłóż 1 ząbek czosnku, resztę obierz i posiekaj. Schab potnij w plasterki. Natrzyj je czosnkiem. Posyp solą i pieprzem. Resztę warzyw, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, umyj. Ziemniaki pokrój w plasterki, cukinie i cebule w kostkę, a pomidorki na połówki. W garnku rozgrzej olej. Smaż na nim kotlety ok. 7 minut. Wyjmij.  2. Na tym samym tłuszczu zrumień ząbek...

  • Schab ze śliwką i rodzynkami

    Schab możesz nadziać także suszonymi morelami albo żurawiną. Podawaj go z makaronem, np. szerokimi wstążkami.

  • Roladki ze schabu z warzywami

    Składniki: 4 plastry schabu  pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 4 plastry boczku wędzonego cebula dymka olej pół szklanki białego wytrawnego wina 1,5 łyżki masła klarowanego kilka łyżeczek mąki  liść laurowy ziele angielskie rozmaryn sól pieprz Przygotowanie: 1. Papryki i cebulę pokrój w paski. Schab cienko rozbij, przypraw solą i pieprzem, na...

  • Rolada ze schabu z morelą i miechunką

    Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 2 łyżki masła 1 posiekana cebula 5 ząbków czosnku 60 g Złotych owoców np. Bakalland (miechunka peruwiańska) 100 g moreli suszonych np. Bakalland(...) pomarańczowego, odstawiamy na pół godziny. Schab myjemy, na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy mięso ze wszystkich stron, odstawiamy do wystygnięcia. 2. Następnie na patelni roztapiamy łyżeczkę...

  • Schab po florencku

    Składniki: Pęczek rozmarynu 2 ząbki czosnku Skórka starta z 1 cytryny 2 łyżeczki kopru włoskiego Szczypta zmielonych goździków Sól, pieprz 1 kg schabu 2  cebule 250 ml(...), koprem, goździkami, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką natrzeć schab i umieścić go na blasze piekarnika. Cebulę pokroić w ćwiartki i ułożyć obok schabu. Piec w temp. 200 st. C przez ok 1,5

Artykuły na temat: schab pokrojony z cebula
  • Pieczony schab z sosem

    Planujesz uroczysty obiad? Postaw na tradycję - wypróbuj przepis na kruchy schab w sosie żurawinowym.

  • Beata Śniechowska pokazuje jak przygotować schab w sosie pieczarkowym. To idealne danie kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotujesz na jednej patelni! Koniecznie wypróbuj ten przepis.     500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 5 gałązek tymianku 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ pęczka natki pietruszki (posiekanego) masło klarowane do smażenia 150 ml śmietanki 30% 250 ml bulionu warzywnego, rosołu, ewentualnie wody 40 g zimnego...

  • Schab w sosie kurkowym

    ...czosnek i oczyszczone kurki.  3. Całość smaż przez 15 minut. Wlej śmietanę i rosół. Gotuj razem do zredukowania płynów i powstania sosu.  4. Schab pokrój w grubsze plastry i polej sosem kurkowym...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Schab w marynacie mlecznej

    ...3/4 wysokości mięsa.  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 40 minutach pieczenia obróć schab na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem zwiększ temperaturę do 220

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Schab w cieście francuskim

    Pomysłowy i efektowny przepis, idealny na spotkanie przy świątecznym stole.

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Schab faszerowany

    Mieszam sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i octem winnym. Nacieram nim schab i odstawiam na noc do lodówki. Grzyby kroję...

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...