• Informacje na temat:

    schab majeranek czosnek

Przepisy na temat: schab majeranek czosnek
  • Schab z morelami

    Składniki: 1,5 kg boczku 15 dag suszonych moreli 10 dag suszonej żurawiny świeży rozmaryn łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżka majeranku 2 ząbki czosnku pół łyżeczki papryki chili w płatkach 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: 1. W moździerzu rozetrzyj czosnek, majeranek, sól i pieprz, połącz ze słodką papryką, płatkami chili i łyżką oleju, dobrze...

  • Schab z szałwią

    Sposób przygotowania 1. Odłóż 1 ząbek czosnku, resztę obierz i posiekaj. Schab potnij w plasterki. Natrzyj je czosnkiem. Posyp solą i pieprzem. Resztę warzyw, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz(...) czosnku (w łupince). Dodaj cebule i ziemniaki. Podlej je bulionem. Gotuj 20 min. Po 10 min dołóż cukinie i pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Zioła opłucz. Natkę i majeranek posiekaj. Dodaj do potrawki...

  • Schab pieczony z morelami

    Niezwykle smaczny schab.

  • Drugie danie - schab pieczony w świątecznym sosie

    Propozycja na danie główne to schab pieczony w sosie żurawinowym. Brzmi świetnie, jeszcze lepiej smakuje.

  • Świąteczne pieczenie

    Schab szpikowany w ziołach Sposób przygotowania 1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj z solą. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron. Potem posyp grubo(...) nożem głęboko nakłuj wzdłuż schab w kilku miejscach. W otwory włóż słoninę pociętą w słupki. Schab obwiąż mocną nitką, formując zgrabną pieczeń.  4. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso...

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...15 minut.  Placki ziemniaczane Sposób przygotowania 1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj(...) wymieszaj. Podawaj z gorącymi plackami. Dodatkiem może też być gęsty jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku lub kilka łyżek gęstej śmietany. Posyp szczypiorem. Schab ze śliwkami...

  • Wyborne mięsne kieszonki

    Pierś z indyka w orzechowej panierce Sposób przygotowania 1. Sznycle opłucz, wytrzyj do sucha. Lekko je rozbij. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Posmaruj nim płaty mięsa. Posyp je solą(...) w środku i na zewnątrz solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Włóż do lodówki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, wysmaż go na chrupko na suchej patelni. Dodaj...

  • Musztardowy specjał

    Sposób przygotowania 1. Mięso: schab umyj i osusz. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Po godzinie zalej go cydrem i odstaw w zimne miejsce na 8-10 godzin. W tym czasie obróć mięso parę razy. Wyjmij je i dokładnie wytrzyj. Musztardę wymieszaj z majerankiem i posmaruj mięso. Owiń je boczkiem, obwiąż bawełnianą nitką.  2. Brytfankę posmaruj cienko olejem. Włóż schab i podlej go 3 łyżkami cydru...

  • Mięsna szpadka w trzech smakach

    Składniki: 100g filetu z indyka 100g polędwiczki wieprzowej 100g schabu bez kości 2 łyżki oleju musztarda sarepska np. Tarsmak Składniki-przyprawy: do indyka: sól, kurkuma, miód, musztarda, imbir do polędwiczki: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek do schabu: sól, papryka słodka, płatki chilli, zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Mięso...

  • Noworoczne mięsne hity

    ...osobno) zawiń w ciasto. Posmaruj jajkiem. Ułóż na blasze z pergaminem. Piecz przez 10 minut w 200°C. Zmniejsz temp. do 180°C. Piecz 30 minut, Schab nadziewany morelami Sposób przygotowania 1. Suszone morele skrop nalewką. Odstaw na 20 minut, aby nasiąkły alkoholem. Schab opłucz, osusz. Długim nożem wytnij kieszeń. Mięso natrzyj majerankiem, solą, pieprzem. Wstaw na 1 godzinę do lodówki...

Artykuły na temat: schab majeranek czosnek
  • Schab nadziewany papryką

    Sposób przygotowania: 1. W mięsie wytnij otwór. Natrzyj je przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz. Pokrój w niezbyt dużą kostkę.   2. Otwór w schabie wypełnij papryką (dociśnij ją trzonkiem drewnianej łyżki). Otwór zepnij wykałaczkami. Mięso włóż do żaroodpornego naczynia...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....

  • Schab z pieczonymi jabłkami

    Sposób przygotowania: 1. Schab umyj i osusz. Następnie natrzyj majerankiem, pieprzem i czosnkiem roztartym ze sporą ilością soli. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce.  2. Jabłka umyj, brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo.  3. Mięso włóż do brytfanny, na wierzch połóż łyżkę masła. Przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez godzinę. Co...

  • Beata Śniechowska pokazuje jak przygotować schab w sosie pieczarkowym. To idealne danie kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotujesz na jednej patelni! Koniecznie wypróbuj ten przepis.     500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 5 gałązek tymianku 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ pęczka natki pietruszki (posiekanego) masło klarowane do smażenia 150 ml śmietanki 30% 250 ml bulionu warzywnego, rosołu, ewentualnie wody 40 g zimnego...

  • Schab umyć, osuszyć. Natrzeć solą, czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Po marynowaniu naciąć wzdłuż...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni. Fot. 123RF "Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem...

  • ...1,5 kg schabu z kością; łyżeczka majeranku; 3 - 4 ząbki czosnku; garść suszonych śliwek; kieliszek czerwonego wina; 2 - 3 goździki; łyżka smalcu; sól.

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Schab ze śliwkami

    ...1,5 kg schabu z kością; łyżeczka majeranku; 3 - 4 ząbki czosnku; garść suszonych śliwek; kieliszek czerwonego wina; 2 - 3 goździki; łyżka smalcu; sól.

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...