• Informacje na temat:

    sałatki z makaronem i salami

Przepisy na temat: sałatki z makaronem i salami
  • Sałatka makaronowa z szynką

    .... Plastry szynki kroję na wąskie paski. Mieszam ją z makaronem. Następnie dodaję dokładnie osączony zielony groszek konserwowy oraz umyty, osuszony i posiekany drobno szczypiorek. Dorzucam także żółty ser, pokrojony w średniej wielkości kostkę. Dodaję do sałatki majonez - łyżkę lub dwie. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, po czym starannie mieszam. Sałatkę makaronową przyrządzam często także...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...na oleju. Parówki pokrój w średnie plasterki i przesmaż (tak, aby stały się chrupiące). Cebulę obierz i pokrój ją w dość cienkie piórka. - Składniki sałatki połącz, skrop olejem, a następnie przypraw(...) w oleju osącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Ser feta osącz z zalewy i pokrój w kostkę. - Makaron wymieszaj z serem feta, oliwkami, suszonymi pomidorami, a na końcu dodaj do sałatki...

  • Sałatka z makaronem

    Składniki: - szklanka makaronu, - 2-3 plastry salami lub innej wędliny, - 1/3 papryki, - 5-6 pomidorków koktajlowych, - 2 łyżki mozarelli, - bazylia, - sos winegret Przygotowanie: Pożywną sałatkę makaronową we włoskim stylu otrzymasz dodając do szklanki ugotowanego wieczorem makaronu 2-3 plastry pokrojonej w paseczki salami lub innej wędliny, 1/3 pokrojonej papryki, 5-6 pomidorków...

  • Sałatka włoska

    Oczywiście z makaronem!

  • Przyjęcie na stojąco i bufet

    .... Jeśli podajemy sałatki - to spróbujmy sami nabrać niedużą łyżką sałatkę z makaronem nitki lub bardzo obficie polaną sosem. Takie same problemy mogą mieć nasi goście. Umiejętnie rozplanuj Podobnie...

  • .... Farsz: 50 g szynki i salami; 70 g sera mozzarella; 100 g sera owczego; 2 jaja; 50 ml mleka; bazylia; sól. Aby zrobić ciasto, należy wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny...

Artykuły na temat: sałatki z makaronem i salami
  • Sałatka makaronowa z szynką

    .... Plastry szynki kroję na wąskie paski. Mieszam ją z makaronem. Następnie dodaję dokładnie osączony zielony groszek konserwowy oraz umyty, osuszony i posiekany drobno szczypiorek. Dorzucam także żółty ser, pokrojony w średniej wielkości kostkę. Dodaję do sałatki majonez - łyżkę lub dwie. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, po czym starannie mieszam. Sałatkę makaronową przyrządzam często...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Szczupła i zdrowa dzięki dobrym tłuszczom

    .... Unikaj też prażenia orzechów, np. do sałatki, bo wysoka temperatura niszczy kwasy omega-3. Wystarczy, jeśli dziennie zjesz garść orzechów (30 g), bo są wysokokaloryczne. Awokado to prawdziwy owoc(...) z najtłustszych produktów. Nie zawsze jest to szynka z tłuszczykiem. Częściej - salami (zawiera przeciętnie 30 proc. tłuszczu), kiełbasa oraz parówki. Nawet w tych, które uchodzą za chude, czyli...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz. Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów...

  • Makaron niejedno ma imię

    .... Farsz: 50 g szynki i salami; 70 g sera mozzarella; 100 g sera owczego; 2 jaja; 50 ml mleka; bazylia; sól. Aby zrobić ciasto, należy wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Jak skomponować idealne menu weselne?

    ..., z obowiązkowym rosołem z makaronem i kotletem schabowym. Obecnie coraz więcej par decyduje się urozmaicić menu, a tym samym - nadać imprezie personalny charakter. Ale czy to spodoba się gościom(...) jako pierwsi, aby zdążyli się przygotować do dalszej pracy zanim goście skończą posiłek). Oprócz tego podaje się przystawki zimne - sałatki, deski wędlin i serów, faszerowane warzywa, ryby. Jeśli tylko...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Zdrowe, bo z tłuszczem? Tak, to możliwe!

    ...drobiu, tłuste wędliny (np. kiełbasa, salami), pełnotłuste mleko i nabiał (zwłaszcza żółte sery, w których zawartość tłuszczu przekracza 30 proc.). MASŁO CZY MARGARYNA To prawie narodowy problem, bo...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...