• Informacje na temat:

    sałatki z kapusty na zimę do słoików

Przepisy na temat: sałatki z kapusty na zimę do słoików
Artykuły na temat: sałatki z kapusty na zimę do słoików
  • Zapasy na zimę

    .... Domowa kiszona kapusta Składniki na 3 słoiki: 2 kg poszatkowanej kapusty, 2 kwaskowe jabłka np. szara reneta, 3-4 marchewki, 4 dag soli kamiennej niejodowanej, 1/2 łyżeczki kminku (opcjonalnie). Ponadto(...) porcjami do umytych, wyparzonych i suchych słoików. Ważne jest, aby każdą porcję mocno ubić dłonią, żeby nie pozostało tam powietrze. Słoiki napełnij do 3/4 objętości (podczas procesu kiszenia kapusta...

  • Weekend mogę zaliczyć do udanych, bo plan został wykonany.  Sałatka  z czerwonej kapusty na zimę zrobiona. W tym roku zrobiliśmy 1 porcję-wyszło 7 jednolitrowych...

  • Wszyscy zagrypieni? Jak możesz się uchronić?

    ...z kiszonej kapusty i kiszone ogórki. To skarbnica witamin, ale przede wszystkim źródło żywych kultur bakterii, które mają przybliżony skład do tych "dobrych" bakterii, bytujących w jelitach. A to...

  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    ...marynowane w occie. Kiszonki wpływają korzystnie na rozwój dobrej flory bakteryjnej i wspomagają naszą odporność. Prócz tradycyjnych ogórków i kapusty, warto ukisić też kalafiora, rzodkiewkę i paprykę. Możemy do słoików powrzucać różne warzywa i zalać solanką z dodatkiem czosnku i cebuli. Uzyskamy w ten sposób pyszną, zdrową sałatkę, która jest gotowa bezpośrednio po otwarciu słoika. Godne polecenia są...

  • Jedz to, co daje supermoc!

    ...organizmu. Jedz kiszoną kapustę, ogórki, buraki, pij sok z kiszenia. ★ BĘDZIE SMACZNE! Kilogram kapusty poszatkuj i ułóż ciasno w słoju, przesypując grubą solą (łyżka) i kminkiem (1/2 łyżeczki). Mocno...

  • W cztery tygodnie popraw odporność całej rodziny

    ...wygotowanych słoików, przesyp cukrem. Odstaw, aż puszczą sok. Zalej przegotowaną wodą. Pasteryzuj 10 min. Anna Gumowska kons. Elżbieta Sandzewicz, internistka...

  • Na rozgrzewkę

    Gdy słupek rtęci wędruje w dół, apetyt na sycące potrawy rośnie. Czy organizm rzeczywiście potrzebuje wysokokalorycznej diety, żeby lepiej chronić się przed chłodem? O tej porze roku też możesz jeść lekko i zdrowo, a przy okazji wzmocnić swoją odporność i mieć dobry nastrój - przekonuje znana brytyjska dietetyczka Gillian McKeith.