• Informacje na temat:

    sałatki z białej rzodkwi

Przepisy na temat: sałatki z białej rzodkwi
  • Biała rzepa i biała rzodkiew: Chrupmy na zdrowie

    Bywają ze sobą mylone, ale rozróżnienie nie powinno nikomu sprawiać trudności. Rzepa ma kształt bulwy, rzodkiew jest podłużna i wygląda trochę jak gigantyczna pietruszka. Obie są niezwykle zdrowe. Polecamy je zarówno dorosłym, jak i dla dzieciom.

  • Owocowo-warzywna sałatka z kawą

    W czasie letnich, upalnych dni bardzo dobrze sprawdzają się zdrowe i lekkie sałatki. Doskonale smakują same oraz jako dodatek do dań głównych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy je podawać w połączeniu z różnymi składnikami: na słodko, słono czy pikantnie. Szef Kuchni Zamku Topacz, Rafał Borys, przygotował propozycję dla wszystkich wielbicieli kawy. Ta sałatka z pewnością zasmakuje jednak...

Artykuły na temat: sałatki z białej rzodkwi
  • 10 powodów, by rozsmakować się w białej rzodkwi

    ...i intensywny smak. Korzyści dla zdrowia Różne odmiany białej rzodkwi można uprawiać i spożywać niemal w trakcie całego roku kalendarzowego. Warto wprowadzić ją na stałe do jadłospisu(...) wielkość spożywanych porcji, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny i jest polecana diabetykom. Pomaga oczyścić krew i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Sok z rzodkwi jest wskazany...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Wciągnęłam sałatkę - cykoria, roszponka, pomidorki koktajlowe, mozarella, papryczki jalapeno, pokrojony drobno kindziuk, starta biała rzodkiew i sos śródziemnomorski...

  • Rzodkiewka to królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest wyjątkowo...

  • Sierpień – sezon na zdrowie

    Dobrze wiemy, że dla zdrowia i dobrej kondycji najlepiej dostosować swoje menu do rytmu natury. Sierpień jest wyjątkowo szczodry. Stragany uginają się od bogatej oferty warzyw. Na co warto zwrócić szczególną uwagę?

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Cebula w roli głównej

    Cebula znana była już w starożytności, uprawiano ją na obrzeżach miast dla jej wartości odżywczych i smakowych. W stanie dzikim rośnie w zachodniej i środkowej Azji.

  • Planując grilla, zadbajcie o to, aby na stole oprócz kiełbasy oraz karkówki pojawiły się również lekkie i smaczne sałatki. Będą świetną przeciwwagą dla mięs z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek z grilla, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie sałatki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Uzdrawiająca kuracja dr Dąbrowskiej

    .... Obiad : kasza jaglana z pesto z jarmużu z płatkami drożdżowymi. Podwieczorek: zupa z brokułem. Kolacja: sałatka z pieczonymi batatami, ciecierzycą i granatem. Podwieczorek : surówka z białej rzodkwi...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...