• Informacje na temat:

    sałatki na stół

Przepisy na temat: sałatki na stół
  • Sałatka szopska

    ...czerwoną cebulą. Wsyp osączone z zalewy czarne oliwki bez pestek oraz poszatkowane grubo listki natki (lub bazylię), wymieszaj całość. 3. Składniki sałatki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Słony ser typu bałkańskiego lub fetę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrusz. Posyp gotową sałatkę. Przed podaniem na stół skrop ją kilkoma łyżkami dobrej oliwy oraz łyżeczką octu winnego. 

  • Proponuję dwa rodzaje jajek faszerowanych. Super propozycja na świąteczny stół lub przyjęcie rodzinne. Oba przepisy na 4 jajka, czyli 8 połówek.

  • Pyszne ryby na świąteczny stół

    ...szklaneczek. Każdą posmaruj cieniutko olejem i napełnij porcją sałatki. Ponownie schłodź przez kilkanaście minut. Wyjmij na talerzyki i udekoruj kawałkami śledzia, plasterkami korniszona i ew. koperkiem...

  • Prosta i smaczna przekąska na stół świąteczny.

  • Sałatka śledziowa

    Sałatka w sam raz na karnawałowy stół. Prosta do przygotowania i wyjątkowo smaczna.

  • Ryba jest chrupiąca i smaczna.

  • Śledzik na świąteczny stół - tradycja w nowym wydaniu

    ...odżywczych i wyśmienity smak to najlepsze powody, aby wykorzystać je w kuchni. Filety firmy SEKO świetnie sprawdzają się w formie przystawki, do sałatki, czy też w rybnej zapiekance. Ryba po grecku SEKO 500(...) w przedświątecznej zawierusze. Sprawdza się świetnie jako gotowe danie na wigilijny stół, gdyż jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Śledzik na okrągło z brzoskwinią i żurawiną 200 g, cena: ok. 5,50 zł...

  • PRAGNIESZ, ABY NA TWOIM STOLE WIGILIJNYM POJAWIŁY SIE WYJĄTKOWE POTRAWY, ALE BRAK CI INSPIRACJI? OTO PROPOZYCJA TOBIASZA DZIURY: Polędwica z dorsza na glazurowanym rabarbarze z dodatkiem pianki buraczanej i warzywek.

  • Bałkańska sałatka - przyjęciowy hit

    Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować kilku czerwonych papryk, które wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy aż skórka pomarszczy się i nabierze czarnych rumieńców. Z wystudzonej papryki(...) wyciskamy kilka ząbków świeżego czosnku i rozkładamy go równomiernie. Na drobnych oczkach tarki ścieramy ser feta lub bałkański i układamy na papryce. Całość schładzamy i podajemy na stół. (PAP Life)

  • Nie ma nic lepszego jak przyrządzona domowym sposobem wędlina na światecznym stole. Zaletą takiej szynki jest to, że możemy do gotowania użyć ulubionych przypraw, jest prosta w przyrządzeniu i przede wszystkim nie zawiera niepotrzebnych składników chemicznych oraz dużej ilości soli. Warto więc zakupić dobry kawałek szynki wieprzowej i poświecić jej odrobinę czasu

Artykuły na temat: sałatki na stół
  • Polski świąteczny stół! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    .... Idealne doprawienie naszej sałatki zapewni wyśmienity sos, który przygotujemy na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY . Majonez mieszamy z musztardą, po czym dodajemy go do śledzi, cebuli i jabłek...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Królowa śródziemnomorskiego stołu

    ...końcu, do już ugotowanej, na przykład przed zblendowaniem na jednolity krem. Optymalne zastosowanie oliwy to dania serwowane na zimno, na przykład sałatki. Wzorem mieszkańców krajów śródziemnomorskich...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Indyk na Wielkanoc. Jak przyrządzić pieczony drób na świąteczny stół?

    Pieczony indyk to elegancka, smaczna, a jednocześnie zdrowa i niskokaloryczna potrawa. Nadaje się na uroczyste okazje i jest znakomitym pomysłem na główne danie na wielkanocnym stole. Jak wybrać, przygotować i przyrządzić pieczonego indyka?

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Sałatka z czerwonego grejpfruta z rukolą

    To nie tylko doskonała kompozycja smaków, ale i kolorów. Modne połączenie zieleni i różu można wykorzystać planując dekorację stołu.

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    Kasza kojarzy nam się zwykle tylko ze smacznym dodatkiem do codziennych posiłków. Nic bardziej mylnego - bo jako bohater dania smakuje równie wyśmienicie! Zapiekanki, sałatki, a nawet kotlety - to tylko niektóre kulinarne cuda, które możemy wyczarować mając ją w swojej kuchni. Ale to nie koniec zalet kaszy - jest ważnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety, ponieważ ma w sobie wiele cennych...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek, do których możesz wkroić produkty z wielkanocnego koszyczka. Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę, trochę mięsa i jaj, podczas gdy stoły bogaczy pełne były szynek, mazurków, marcepanów, jajeczników, kołaczy,...