• Informacje na temat:

    sałatki do obiadu z dyni

Przepisy na temat: sałatki do obiadu z dyni
  • Dynia na obiad i deser

    Prosty gulasz z dyni z soczewicą Sposób przygotowania: Rodzynki namocz w wodzie (np. odstaw na noc). Cebulę pokrój w kosteczkę  i zeszklij na rozgrzanym oleju razem z cynamonem, chilli, czosnkiem i kurkumą. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Dodaj ją do cebuli i smaż. Po kilku minutach wrzuć soczewicę, goździki oraz osączone rodzynki. Całość podlej wodą i duś do miękkości. Dopraw solą...

  • Orzeźwiająca sałatka

    ...1. Soczysty miąższ arbuza to nie tylko gaszący pragnienie i niskokaloryczny deser, ale także składnik pysznej letniej sałatki. 2. Połącz go z liśćmi rukoli, roszponki, sałaty lodowej lub młodego szpinaku oraz serem feta. 3. Polej słodko - kwaśnym sosem vinegret, a na koniec posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni oraz listkami świeżej mięty. 4. Podawaj jako dodatek...

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    .... Dyniowo-marchewkowa z fetą Odetnij miąższ dyni od skórki, oczyść go z pestek i włókien. Potem dynię pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Marchewki oczyść, umyj, potnij na kawałeczki. Tost pokrój w kosteczkę. Dynię, marchewkę, cebulę oraz czosnek smaż 2-3 minuty na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, ciągle mieszając. Warzywa oprósz solą oraz słodką papryką. Dołóż...

  • Obiad w godzinę - 10 propozycji

    ..., nadchodzą przecież chłodne dni. Zupa krem z dyni na ostro Łazanki z białym serem i boczkiem Obiad oryginalny Lubisz nietypowe dania i ciekawe połączenia? To jeszcze nie znaczy, że musisz siedzieć...

  • Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia

    ...na pół. Cebulę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Wszystkie warzywa i orzechy wymieszaj.  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki. W szklance wymieszaj majonez, sok z cytryny, olej, sól, pieprz, cukier i szczyptę wędzonej papryki. Zalej sałatkę sosem. Posyp prażoną cebulą. Podawaj z ciemnym pieczywem, serami i wędliną.  Dynia pieczona Sposób...

  • Obiad dla singla w pół godziny

    ...dyniowo-ryżowa Składniki na 1 porcję: - 40 g mieszanki ryżu (z dzikim ryżem), - sól, - 200 g dyni, - 120 g filetu z kurczaka, - 3 łodyżki pietruszki, - łyżeczka oleju słonecznikowego, - pieprz, - 100 ml soku pomarańczowego Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Dynię i mięso pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na rozgrzanym oleju smażyć...

  • Oryginalny pasztet dyniowy z Kurczakiem Zagrodowym

    Zagrodowy podpowiada, jak połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami, piekąc wyśmienity pasztet dyniowy z kurczakiem.

  • Jak poczuć się lekko po świętach?

    ...bazie suszonych owoców. W tym okresie również obiad nie powinien być ciężkostrawny. Warto postawić na lekkie, zdrowe sałatki z chrupiącymi pestkami dyni czy ziarnami słonecznika, które zawierają duże...

  • Kuchnia bułgarska

    ...na serwetce i ułamują po kawałku. W restauracji kelnerzy zwykle pytają, ile kromek chleba sobie życzmy (albo bułek) do obiadu. Oto kilka przepisów: • Szopska sałata ( dla 5 - 6 osób ) - 40 dag(...) zielną pietruszka i cząbrem. • Tikewnik ( cisto z dynią) - 20 dag mąki, 1/10 wody, 5 dag masła, 50 dag dyni, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 3 dag oleju roślinnego, 12 dag cukry, 2 jajka, sok...

  • ABC letniej diety

    .... Nie zamawiaj smykowi pizzy, karkówki czy smażonej kiełbasy. Pytaj raczej o rybę, szaszłyki drobiowe, sałatki z surowych warzyw, zupy, pierogi z serem i dania "kuchni domowej". Przedszkolakowi możesz(...), chrupki, bułeczki, herbatniczki dla dzieci, deserki w słoiczkach. Maluchy po 3. roku życia chętnie pochrupią także pestki dyni lub słonecznika. S jak słoiczki w roli konserw Konserwy mięsne...

Artykuły na temat: sałatki do obiadu z dyni
  • Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu

    Postaw na zdrowe tłuszcze roślinne, ryby morskie, a także orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika. Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce, np. pietruszkę, paprykę, brukselkę, marchew, szpinak, awokado, czarne porzeczki, aronię, truskawki, śliwki.

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Co jeść, żeby uniknąć zajadów i pękania ust

    Zadbaj, by na talerzu gościły produkty, które są dobrym źródłem witamin A (brokuły, marchew, groch, brzoskwinie, dynia, mleko), E (oleje roślinne, kapusta biała, natka, szpinak, czarne jagody, orzechy) i B2 (kasza jęczmienna, płatki kukurydziane). Kakao i zielone warzywa dostarczą ci magnezu, a awokado i morele – żelaza. Wypijaj co najmniej 2 litry wody mineralnej dziennie – odpowiednia ilość...

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Tłuszcze dobre i złe

    Jaki olej dodać do sałatki, czym posmarować malcowi kanapkę, na czym usmażyć kotlecika na obiad? Skorzystaj z naszych wskazówek.

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    Kasza kojarzy nam się zwykle tylko ze smacznym dodatkiem do codziennych posiłków. Nic bardziej mylnego - bo jako bohater dania smakuje równie wyśmienicie! Zapiekanki, sałatki, a nawet kotlety - to tylko niektóre kulinarne cuda, które możemy wyczarować mając ją w swojej kuchni. Ale to nie koniec zalet kaszy - jest ważnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety, ponieważ ma w sobie wiele cennych...

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Tłuszcze dobre i złe

    Jaki olej dodać do sałatki, czym posmarować malcowi kanapkę, na czym usmażyć kotlecika na obiad? Skorzystaj z naszych wskazówek.

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...