• Informacje na temat:

    sałatka zna szybko

Przepisy na temat: sałatka zna szybko
  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Dawno, dawno temu ogórki kisiło się w wielkich dębowych beczkach, które następnie zanurzano po brzegi w studni lub stawie. Tylko w taki sposób można było wtedy osiągnąć temp. 3-4 stopni C., uznawaną za idealną dla procesu fermentacji.  Dziś na szczęście ogórki kisimy w wygodnych szklanych słojach lub glinianych garnkach, jeśli robimy małosolne. Przechowujemy nadal w ciemnych zimnych miejscach...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Sklepowe półki pełne są słoików z przetworami, które mają przystępną cenę i wyrazisty smak. Wystarczy jednak przeczytać skład gotowego dżemu - często znajduje się w nim zaledwie 40 procent owoców, resztę stanowią substancje dodatkowe - konserwanty, które przedłużają ich świeżość i czas przechowywania. Sztucznie wzmacniany jest smak i aromat, w składzie znajdziemy również syntetyczne...

  • Wielkanocne dania – pysznie i z pomysłem

    Wielkanoc na polskich stołach to przede wszystkim tradycja. Smaki znane i cenione od pokoleń; aromaty, które nieodmiennie przywodzą na myśl ten wyjątkowy, świąteczny czas.

  • Jakie jedzenie przygotować na imprezę, aby zadowoliło zróżnicowane gusta kulinarne?

    ...możemy szybko zamówić potrawy różnych kuchni – włoskiej, polskiej, azjatyckiej czy amerykańskiej. Pomogą nam w tym serwisy do zamawiania jedzenia. Na takich stronach znajdziemy bogaty przegląd(...) zdecydować się na jedną z popularnych restauracji sieciowych, których menu wiele osób już mniej więcej zna i będzie wiedziało, co może sobie tam zamówić. A może zakończyć udaną imprezę czymś...

  • Zalety kiełków

    Kiełki pochodzą z Dalekiego Wschodu i nie są jeszcze bardzo znane ani popularne w polskiej kuchni. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów(...) skoncentrowanym źródłem witamin i składników mineralnych. Zmiany w kiełkujących nasionach następują bardzo szybko, dzięki czemu zawartość cennych składników wzrasta nawet kilkakrotnie w ciągu...

  • Sprytny sposób na szybkie party

    ...sprawdzają się dania z małą ilością składników, które są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają długiego gotowania. Tanio, szybko, efektownie -  tak powinno wyglądać spontaniczne przygotowywanie imprezy. Aby(...). marki Kuhne). Dyżurnym daniem na tę okoliczność mogą być smakowite mini kanapki z pastą ogórkową i orzechami albo ekspresowa sałatka z suszonymi pomidorami. Ich przygotowanie zajmie zaledwie kilka...

  • Soczewica - jakie ma właściwości?

    Jadłaś już pierogi z soczewicą? Albo pasztet? W krajach azjatyckich piecze się z niej nawet chleb, a u nas wciąż jest mało znana. Warto po nią sięgać, bo to superfood za małe pieniądze!

  • Skarby ze strączka

    Niektóre z nich znamy dobrze, inne tylko ze słyszenia. Sprawdź, które rośliny strączkowe mają wstęp na talerzyk małego dziecka i dlaczego warto, by się na nim znalazły.

  • Kasze w kuchni polskiej

    Kasze znane są od tysięcy lat. Są zdrowe, bogate w błonnik, witaminy i należą do bardzo lekkostrawnych pokarmów.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

Artykuły na temat: sałatka zna szybko
  • Jedz go, a szybko pozbędziesz się zimowego tłuszczyku!

    Kiedy wraz z końcem zimy cała przyroda powoli zaczyna budzić się do życia, nas – jak na złość, dopada spadek formy. Uczucie ciągłego zmęczenia, senność, trudności z koncentracją, chwiejne nastroje i rozdrażnienie – to typowe o tej porze roku dolegliwości. Z powodu tzw. przesilenia wiosennego stajemy się również bardziej podatne na infekcje wirusowe i bakteryjne, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. A i problemy z układem pokarmowym dają o sobie znać – szczególnie te o podłożu nerwowym, jak...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Anna Mucha: Takiej mnie nie znacie

    ...gdzieś między Dostojewskim a Bułhakowem, tym bardziej że Mucha jest znacznie dalej w alfabecie. Od razu muszę zaznaczyć, że moje "dzieło" wcale nie spełnia wymogów przewodnika. Bo nie ma w nim(...) partner Marcello Sora. Niektóre są bardzo intymne. Pokazują twoją nieznaną twarz. - Jest kilka zdjęć, które bardzo lubię. To zasługa Marcello. On wie różne rzeczy... Wie, jak uchwycić to coś...

  • Czy walka ze zbędnymi kilogramami musi wiązać się z nieustannymi wyrzeczeniami? Nic z tych rzeczy! Wystarczy jedynie uzbroić się w odpowiednie przepisy. Fot. 123RF/Picsel Warzywa są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych i z tym faktem nie dyskutuje żaden dietetyk. Zawarte w nich witaminy i mikroelementy sprawiają, że nasz organizm poprawnie rozwija się i funkcjonuje. Dlatego też każda zrównoważona dieta zawiera w sobie bardzo dużo warzyw. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu,...

  • Salatka z mlodej fasoli

    Doskonala na kolacje, dosc szybka w przyrzadzaniu i prosta. Biala, sprzedawana jeszcze w strakach tegoroczna fasola nie wymaga jak jej wysuszona zimowa...

  • Sałatka to bomba witaminowa, która idealnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Od dzisiaj nie będzie już kojarzyć się tylko z dietą. Oto sześć najpopularniejszych sałatek serwowanych niemal w każdym zakątku kuli ziemskiej. Fot. 123RF/Picsel Wielkimi krokami zbliżają się Andrzejki, a w raz z nimi czas spotkań w gronie bliskich i znajomych. Wielu z was z pewnością zdecyduje się na zaserwowanie gościom sałatki. Tylko czym ich zaskoczyć? Warto zapomnieć o przypadkowych...

  • Sześć nieoczywistych zamienników niezbędnych produktów

    Podczas gotowania zabrakło ci mąki, jajek albo soli? Znani kucharze spieszą ze sprawdzonymi poradami, czym je zastąpić. Poznaj nieoczywiste zamienniki popularnych produktów, dzięki którym uratujesz niejedną ucztę.

  • To, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani i zapracowani brzmi niemal jak truizm. Niestety, nie zmienia to faktu, że codzienna gonitwa odbija się negatywnie na naszych nawykach żywieniowych. Fot. 123RF/Picsel Jadamy szybko i byle jak. Często w pracy sięgamy po przekąski, by wieczorem pofolgować sobie ciężką i wysokokaloryczna kolacją. Czy naprawdę na porządny obiad możemy pozwolić sobie wyłącznie w weekend?   Przeciwnie! Zapraszamy do cyklu "Obiad w 30 minut". Co tydzień będziemy podsuwać...

  • Jelita - jak się pozbyć nieproszonych gości?

    Ciastko zakażone salmonellą czy plasterek wędzonki z gronkowcem mogą wywołać ostry ból brzucha i biegunkę. Na szczęście są sposoby, by uniknąć kłopotów, a  jeśli mikroby już nas dopadły, by szybko sobie z nimi poradzić.

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...