• Informacje na temat:

    salatka ze smazonego dorsza

Przepisy na temat: salatka ze smazonego dorsza
  • Sałatka z dorszem, warzywami i kaszą bulgur

    Na ciepło smakuje idealnie!

  • Kocham ryby :)

  • Dorsz panierowany zapiekany

    Składniki: - 3 filety z dorsza, - 2 jajka, - 1 łyżka mąki pszennej, - 3 łyżki bułki tartej, - 30 dag. ziemniaków ugotowanych w mundurkach, - 2 pęczki rzodkiewek, - 1 pęczek szczypioru, - 3 plastry żółtego sera, - sos:0.5 szkl. mocnego bulionu warzywnego gorącego, - sól, pieprz, - 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Dorsza wypanierować i usmażyć. W czasie gdy smaży się ryba...

  • Niesamowity smak zapiekanego makaronu w sosie beszamelowym ,połączony ze smażonym dorszem.

  • Kaszubskie kotlety rybne

    Jednym z głównych atrybutów kuchni kaszubskiej są ryby – zarówno słono, jak i słodkowodne. Przedstawiamy przepis na pyszne kotlety rybne, w których mięso mielone zastępujemy filetem z dorsza.

  • Bardzo szybkie, smaczne i proste danie. No i co, że z gotową mieszanką. Jak ktoś chce, może przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej ulubionej ryby.

  • Pieczona ryba w sosie cytrynowym

    Składniki: - 750 g ziemniaków, - sól, - 4 pomidory, - ogórek sałatkowy, - cebula, - 125 ml bulionu, - 4 łyżki octu, - biały pieprz, - 600 g filetu z dorsza, - 3-4 łyżki soku z cytryny, - 1 jajko, - 4 łyżki mąki, - 3 łyżki oleju, - 150 g kwaśnej śmietany, - szczypta cukru, - pół pęczka zielonej cebulki, - sałata i cytryna do dekoracji Przygotowanie: Ziemniaki ugotować...

  • Chrupiące frytki podane z usmażonym filetem z dorsza.

  • Wyśmienite dania na każdy dzień tygodnia

    Pyszne, aromatyczne, sycące. W sam raz na obiad!

  • Smażony filet z dorsza podany z ziemniakami i mizerią z ogórków.

Artykuły na temat: salatka ze smazonego dorsza
  • Klopsy z dorsza z sałatką

    Rybę powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu. Zobacz, jak zrobić z niej smaczne klopsiki.

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Zimowe sałatki

    ...tostowym. Sałatka ryżowa z rybą Składniki na 4 porcje: 40 dag ryżu, najlepiej długoziarnistego, 40 dag filetów rybnych, np. miruny, dorsza, 2 duże, dojrzałe pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...

  • Jak dbać o trzustkę

    ...odżywiać się w tym czasie. Pierwszy miesiąc Jedz wyłącznie chude mięso. Najlepiej drób (indyka, kurczaka - pierś lub udo bez skórki) lub chudsze ryby, np. dorsza, mintaja, pstrąga. Mięso gotuj...

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...

  • Problemy z trawieniem? To możne być śledziona

    Należy jeść częściej, ale mniej - dużo warzyw i lekkich sałatek. Zup nie wolno zabielać ani zagęszczać zasmażkami. Zalecany jest nietłusty nabiał i odrobina olejów z pierwszego tłoczenia (łyżka dziennie). Warto zrezygnować z ostrych przypraw i alkoholu. Śniadanie  Twaróg z pomidorami i bazylią, bułka z masłem, wędlina drobiowa, kawa lub sałatka z ryżu, pieczonego dorsza, ogórka kiszonego...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Nie rób tego wątrobie

    Zrezygnować z potraw wzdymających i pikantnych, dodawać do dań przyprawy żółciopędne (tymianek, majeranek, miętę, oregano). Jeść jajka (na miękko), a nabiał wyłącznie chudy - twarogi, jogurty i kefiry.  Na śniadanie dwie kromki bułki paryskiej, dwa  jajka na półmiękko, pomidor, kawa albo pasta z dorsza z koperkiem, chleb pszenny, herbata.  Drugie śniadanie. Mus owocowy z malin, jabłek...

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...