• Informacje na temat:

    sałatka z zielonej fasolki z pietruszka

Przepisy na temat: sałatka z zielonej fasolki z pietruszka
  • Sałatki ziemniaczane

    Sałatka nicejska 40 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 40 dkg ugotowanej zielonej fasolki (może być z puszki), czerwona cebula, strąk słodkiej zielonej papryki, 40 dkg małych twardych(...) pokroić w drobną kostkę, rozdrobnić też jajka i filety. Wszystkie składniki połączyć z sosem i wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki, przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Sałatka bałkańska...

  • W maju w zielone gramy

    Nie musimy się już zastanawiać, czy jemy zdrowo. Bo jemy! Świeża zielenina jest tak apetyczna, że trudno się jej oprzeć. Nie tylko w sałatkach. Zupy, zapiekanki, kotlety – niech zielona uczta trwa!

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Z fasolką, kaszą i serem -10 dag ugotowanej fasolki szparagowej -szkl. ugotowanej kaszy pęczak -op. serka tofu  naturalnego (ok. 20 dag) -1/2 op. sera tofu pleśniowego lub wędzonego -papryka -ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś...

  • Sałatka fasolowa

    Składniki: - 1 puszka białej fasoli w zalewie, - 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie, - 1/2 szklanki drobnej zielonej fasolki, - 2 łyżki siekanej natki pietruszki, - 2 ząbki czosnku, - 1 mała cebula, - sól, pieprz, - 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Zieloną fasolkę zalać wrzątkiem i odstawić na 1 h. Wodę osolić, ugotować, schłodzić. Białą i czerwoną fasolę odcedzić z zalewy...

  • Chudnij w zgodzie ze swoją naturą

    ...miękkie. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Dodajemy cukinię i sos sojowy. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki bazylii i świeżo mielony pieprz do smaku. Sałatka z ciecierzycy...

  • Nowe pomysły na tradycyjne kotlety

    ...1 pęczek szczypiorku 3 dag żółtego sera typu parmezan 2 łyżki klarowanego masła garść rzeżuchy sól, pieprz Sałatka: po 25 dag zielonej i żółtej fasolki szparagowej 3 kolorowe pomidory 2 dymki 2-3 łyżki soku cytrynowego 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: 1. Obie fasolki oczyść, opłucz, gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz...

  • 10 potraw z ziemniaków do przygotowania w 30 minut

    Patelnia ziemniaczano-warzywna Składniki na jedną porcję: 250 g ziemniaków 1 mała czerwona cebula 1 gałązka tymianku 150 g zielonej fasolki (mrożonej) pół łyżeczki oleju 25(...) g selera, 200 g marchewki, 100 g pietruszki, 200 g pora) 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju 1,5 l bulionu pęczek zielonej cebulki sól, pieprz, cukier gałka muszkatołowa  Przygotowanie...

  • Najlepsze przepisy z miodem

    ...g zielonej fasolki pół pęczka natki pietruszki czarny pieprz prosto z młynka  Przygotowanie: Udka poprzekrawać na 2 części. 1 cytrynę pokroić w plasterki, drugą wycisnąć, a sok podgrzać...

  • Przyjęcie w szwedzkim stylu

    ...olej. Dodać 6 łyżek ciepłej wody. Wmieszać 2 gałązki posiekanego koperku. Sos podawać do łososia. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal Gratin z fasolki szparagowej Składniki na 6-8 osób: - 2 kg fasolki szparagowej, - sól, - 4 kromki pieczywa tostowego, - 100 g sera ementaler, - 4 gałązki tymianku, - 150 g kwaśnej śmietanki, - 100 g masła, - tymianek do...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    Filet z sandacza z warzywami i ryżem Składniki: - 400 g zielonej fasolki, - 350 g marchewki, - 160 g ryżu z dodatkiem dzikiego ryżu, - sól, - 8 filetów z sandacza, - sok z jednej cytryny(...) kcal Sałatka z zapiekanym serem feta Składniki na 4 porcje: - po 1 żółtej i czerwonej papryce, - 1 cukinia, - 300 g marchewki, - 250 g pieczarek, - pęczek tymianku, - 3 łyżki oleju...

Artykuły na temat: sałatka z zielonej fasolki z pietruszka
  • Zielony lunch

    Sałatka z avocado, brokułem i zieloną fasolką to istna bomba witaminowa.

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Kolacyjna, zielona salatka

    Ot taka proscizna... szklanka kaszy - u mnie pszennej Ebly, ale moze byc inna jeczmienna np. 300 g fasolki szparagowej wloski koper czyli fenkul...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Zimowe sałatki

    Sałatka meksykańska na indyku Składniki na 4 porcje: 8-12 plastrów pieczonego indyka lub schabu w ziołach, 1 czerwona papryka, 4-5 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych, 1 puszka kukurydzy(...) tostowym. Sałatka ryżowa z rybą Składniki na 4 porcje: 40 dag ryżu, najlepiej długoziarnistego, 40 dag filetów rybnych, np. miruny, dorsza, 2 duże, dojrzałe pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Zielono na stole

    ...dowolnie i według uznania mieszać warzywa w przeróżnych sałatkach, czy jarskich farszach. Na obiad polecamy za to szparagi, na które sezon jest w pełni. Ich wyjątkowy smak i niewielka ilość kalorii(...) g szpinaku, 150 g fasolki szparagowej, 2 łyżki oleju, 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki, sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, kwaśna śmietana Przygotowanie: Obierz cebulę, ziemniaki...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Lekko ciepla salatka: soczewica, fasolka i pomidory

    Zdrowa, tania, szybka i bardzo smaczna... na 4 duze porcje 150 g soczewicy 300 g fasolki szparagowej 2-3 pomidory szalotka lyzka...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...