• Informacje na temat:

    sałatka z ogorkow i cukinii

Przepisy na temat: sałatka z ogorkow i cukinii
  • Sałatki makaronowe

    ...musisz ich obierać).  3. Makaron odlej i zalej zimną wodą, zmieniając ją kilka razy. Do cukinii dodaj pozostałe warzywne składniki i delikatnie wymieszaj z posiekanymi ziołami. 4W dużej misce połącz...

  • Lekkie sałatki z pomidorami

    .... z pestek winogron albo z pestek dyni. Odstaw, by sos nabrał smaku. Ewentualnie możesz do niego dodać zioła (świeże lub suszone), majonez, musztardę, sos sojowy albo gęsty sok pomidorowy.  2. Sałatka(...) po szczypcie soli i pieprzu. Powoli wlej 3-4 łyżki oliwy, ciągle mieszając. Jeśli sos się rozwarstwi, wystarczy energicznie go wymieszać przed polaniem sałatki.  2. Sałatka: orzeszki skrop olejem...

  • Chrupiące talarki z fasolką

    Sałatka gotowa w mig!

  • Jedna ryba - dziesięć przepisów

    ...dekoracyjnie do jajek i podaj. Sałatka na kolację Masz kilka ziemniaków z obiadu? Pokrój je w plastry, dodaj osączonego tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym), pokrojoną cebulę, paprykę, ew. kukurydzę oraz zioła (np. natkę pietruszki), dopraw do smaku. Sałatka jest lekka, ale sycąca. Na zdrowe kanapki Zamiast wędliny, warto na pieczywie położyć tuńczyka. Dobrze smakuje z serkami i twarogami...

  • Wakacyjne menu na weekend

    ...       Sałatka z cukinii Składniki: po 2 małe żółte i zielone cukinie 3 duże marchewki 2 szalotki pęczek mieszanych ziół (np. pietruszka i kolendra) 5 łyżek oleju 4 łyżki(...) Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal   Sałatka z ryżem Składniki: 250 g ryżu Pół ogórka sałatkowego Pęczek rzodkiewki 1 awokado 2-3 łyżki soku z cytryny...

  • Smaczny obiad dla całej rodziny

    ...z cukinii Sposób przygotowania 1. Cukinie pokrój w plastry. Ułóż na papierze do pieczenia. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, pieprz, ostrą paprykę w proszku, sól, czosnek granulowany. Posmaruj(...) przygotowania 1. Z cukinii odetnij czubki, wydrąż i posól. Odstaw na 15 minut i odlej sok. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temp. 180°C, aż cukinie zmiękną.  2. Tuńczyka odsącz...

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    .... Przypraw solą, cukrem i słodką papryką w proszku. Wymieszaj, smaż krótką chwilę.  Wołowina z pietruszką na grillowanej cukinii Sposób przygotowania 1. Mięso dopraw solą, pieprzem, kminem(...) 20 minut.  2. Cukinię pokrój. W miseczce wymieszaj oliwę, olej, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wysmaruj plastry cukinii przy pomocy pędzelka. Ułóż na blasze, wyściełanej papierem i piecz do...

  • Żyć dobrze... z alergią

    Przygotowujemy panierkę: wszystkie składniki mieszamy do utworzenia jednolitej konsystencji. Plastry cukinii moczymy w panierce i obtaczamy w "bułce tartej" z ciecierzycy. Smażymy na średnio...

  • Proste dania na cały tydzień

    Smaczne i sycące!

Artykuły na temat: sałatka z ogorkow i cukinii
  • Cukinia, dynia i spółka

    Smaczne, pełne witamin i składników mineralnych. Zaproś je do stołu, bo warto!

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Ser zapiekany z sałatką

    Można podawać z grillowaną cukinią.

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Wykwintne sałatki

    Sałatka to popis naszej pomysłowości i inwencji twórczej, bo tak naprawdę można ją przyrządzić ze wszystkiego, co znajdziemy w lodówce. Jeżeli chcesz, aby była bardziej sycąca, do warzyw dodaj ryż, ewentualnie makaron. Danie wzbogacą również jajka na twardo, ryby, gotowana lub grillowana pierś z kurczaka albo indyka. W wersji luksusowej sprawdzą się krewetki. Ale aby sałatka była nie tylko...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Ekspresowe dodatki, czyli letnie sałatki

    .... Miętowa sałatka z truskawkami, serem feta i czarnymi oliwkami Soczyste truskawki i feta, obtoczona w posiekanej mięcie i pieprzu, na liściach rukoli, z dodatkiem szczypiorku i miodowo miętowego sosu winegret. Sałatka bardzo orzeźwiająca i wyrazista w smaku. 100 g rukoli 15 dojrzałych truskawek, pokrojonych na połówki 10 czarnych oliwek, pokrojonych na połówki 3 łyżki posiekanego szczypiorku...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Co jeść, aby bez stresu zasnąć i odpocząć

    ...i pomidorami, ziemniaki, gulasz wołowy z papryką, surówka z marchwi, kompot.  Podwieczorek  Sałatka z banana, gruszki i pomarańczy z miodem, woda z cytryną albo ciasto drożdżowe z serkiem kremowym...

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...