• Informacje na temat:

    sałątka z kiełkami rzodkiewki i kukurydzy

Przepisy na temat: sałątka z kiełkami rzodkiewki i kukurydzy
  • Zalety kiełków

    Kiełki pochodzą z Dalekiego Wschodu i nie są jeszcze bardzo znane ani popularne w polskiej kuchni. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów, a nawet rzeżuchy, kukurydzy czy pszenicy. Mają bardzo wiele cennych walorów, zarówno odżywczych, jak i zdrowotnych. Wartość odżywcza kiełków Kiełki należą do produktów o wysokiej wartości odżywczej. Są...

  • Pyszne, chrupiące kiełki rzodkiewki i sezonowe warzywa, a wszystko pod lekkim sosem - oto idealna sałatka na wiosnę.

  • Świąteczne dania dla najmłodszych

    ...roztopienia i zarumienienia sera. Gotowe łódeczki wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć, a następnie posypujemy je z wierzchu kiełkami rzodkiewki. Szybka sałatka makaronowa z kiełbaskami(...) sprawia, że można ją zrobić w przerwie od innych świątecznych obowiązków, a nawet przy okazji gotowania innych bożonarodzeniowych dań. O prezentację dania zadba dodatek suszonych pomidorów, kukurydzy...

  • mega szybka zdrowa, surowa sałatka, kiedy tęsknię za wiosną, do surowych warzyw dodaję kiełki rzodkiewki - aby podkręcić ostrość kilka kropel sosu musztardowego, w wersji postnej bez sosu

  • Kotlety aromatyczne pod kolorową pierzynką. Bezapelacyjna rzodkiewka to królowa nowalijek. Smaczna, kolorowa propozycja na uroczystą kolację lub inne okazje.

  • Zdrowa i lekka sałatka, doskonała na imprezę, albo na lekką kolację!

  • Pyszna, szybka w przygotowaniu i tania surówka idealnie pasująca do potraw mięsnych.

  • Sprawdzony przepis na "Fasolka z rzodkiewką i kiełkami"

  • Sprawdzony przepis na "Sałatka z klopsikami, rzodkiewką i kiełkami"

  • Smaczna i bardzo zdrowa sałatka:)

Artykuły na temat: sałątka z kiełkami rzodkiewki i kukurydzy
  • Więcej witamin dzięki kiełkom

    ...dodatek do sałatek. Dodawaj je do dań ciężkostrawnych. Mogą to być kiełki słonecznika, rzodkiewki, brokułu, rzeżuchy.  Uwaga, wszystkie kiełki przed zjedzeniem należy dokładnie wypłukać, zaś kiełki soi, ciecierzycy, fasoli, pszenicy oraz kukurydzy trzeba przed jedzeniem poddusić albo ugotować. Zobacz także:

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Fot. 123RF/Picsel Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie witaminy (co prawda, w różnych proporcjach), a także minerały: wapń, magnez, cynk,...

  • Zalety kiełków

    Kiełki pochodzą z Dalekiego Wschodu i nie są jeszcze bardzo znane i popularne w polskiej kuchni. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów, a nawet rzeżuchy, kukurydzy czy pszenicy. Kiełki mają bardzo wiele cennych walorów, zarówno odżywczych, jak i zdrowotnych. Spożywanie ich zaleca się niemal każdemu, także dzieciom i osobom starszym...

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Kiełki - eliksir zdrowia czy zagrożenie?      Fot. © 123RF.COM/PICSEL Co dają nam niepozorne kiełki? Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie...

  • Zimowe sałatki

    ...rozmaitości Składniki na 4 porcje: 2 grube plastry szynki gotowanej lub wędzonej, 2 grube plastry żółtego sera, 1 puszka kukurydzy, 1 pomidor , 1 duży ogórek sałatkowy, 1 papryka czerwona, 1 papryka(...) według przepisu na opakowaniu - najlepiej al dente. Przelać zimną wodą, odcedzić, odstawić. Rzodkiewki umyć, odkroić końcówki, następnie pokroić w plasterki. Pomidorki opłukać i przekroić na...

  • Kolejne Zdrowe Warsztaty Kulinarne organizowane przez marki Fit&Easy, Borges i Bosch przebiegły pod hasłem Sałatki dla Zabieganych. Centrum Domowych Inspiracji odwiedziła Katarzyna Skrzynecka. Co proponuje zabieganym pani Katarzyna?   Autorska sałatka Katarzyny Skrzyneckiej Składniki dla 4 osób:4 piersi z kurczaka, zamarynowane w sosie sojowym, suszonym czosnku w pudrze i kolorowym pieprzu½ główki sałaty lodowej (ew. opakowanie mieszanki sałat)2 pęczki sałaty rucoli1 zielony ogórek...

  • Sałatki. Rozpieszczają nasze oczy i podniebienia. Nawet najwięksi mięsożercy ulegają czasem ich urokowi. Bo jak tu się oprzeć rozwichrzonym liściom sałaty, kolorowym paprykom, złocistej kukurydzy i pachnącym słońcem pomidorom? Na dodatek skomponowanym w estetyczną całość, dopełnioną doskonałym sosem ? Po prostu - trzeba jeść!

  • Żyjemy w biegu i poświęcamy coraz mniej czasu na takie ważne czynności, jak przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, ruch czy nawet sen. A przecież wszystko to wpływa na nasze codzienne samopoczucie i zdrowie. Fot. materiały prasowe Pomysł na szybki i smaczny posiłek to niełatwe zadanie. Naprzeciw niemu wychodzi prawdziwy skarb kulinarny, który niejedną ma twarz, czyli sałatka. To doskonałe danie, szczególnie kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, czy po prostu nie mamy na to ochoty....

  • Kiełkujące witaminy

    ...doskonale przyswajane przez organizm. Kiełkować można nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, fasoli, brokuła, słonecznika, grochu i kukurydzy, a nawet czerwonej kapusty czy buraków ćwikłowych. Te(...). 100 kcal. Przepis dla 4 osób. Koszt porcji ok. 2,50 zł. Składniki: • garść kiełków słonecznika główka kruchej sałaty • 2 średnie pomidory • 1/2 pęczka rzodkiewki • 2 ugotowane ziemniaki • sól...

  • Sałatki i surówki obiadowe najczęściej przygotowujemy na bazie kapusty lub sałaty. A co powiecie na kalarepę? To niedocenione warzywo zasługuje na naszą uwagę, gdyż jest wyjątkowo zdrowe i smaczne. Fot. 123RF/Picsel Kalarepa jest bardzo lekkostrawna, a wszystkie osoby na diecie mogą bez wyrzutów sumienia umieścić ją w swoim jadłospisie, gdyż zawiera zaledwie 27 kcal. Spokojnie możemy również podawać ją dzieciom. Co ciekawe, to niepozorne warzywo może mieć właściwości antyrakowe. W kalarepie...