• Informacje na temat:

    sałatka z kaszą kuskus i parmezanem

Artykuły na temat: sałatka z kaszą kuskus i parmezanem
  • Sałatka z kuskusem

    ...wymieszaj. Kuskus zalej wrzącym bulionem. Odstaw, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie sypka. Wrzuć zioła, dopraw solą i pieprzem.  Rukolę opłucz, osusz, odetnij twarde łodyżki i włóż do salaterki z kuskusem. Dodaj zrumienione na patelni orzeszki pinii, wyłuskane ziarenka granatu oraz przekrojone na połówki winogrona (usuń pesteczki, jeśli są).  Całość wymieszaj z pokruszonym kozim serem. Przed...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Coś na drogę

    ...wrzątek, kluski włóż do pojemnika. Głodna? Połącz składniki. Inny sposób? Gorąca kasza kuskus z łyżką masła i szczyptą soli. Zabierz w miseczce z przykrywką suchą kaszę z dodatkami (i włóż do torby termicznej, by masło nie zjełczało). Na postoju zalej gorącą wodą z termosu, odstaw na pięć minut, by kuskus napęczniał. Gotowe. Pijesz kawę za kawą, żeby nie zasnąć. Błąd. W podróży lepiej unikać...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...sałatka z kolorowej papryki : 3 papryki w różnych kolorach, pół szklanki razowej kaszki kuskus, pół szklanki bulionu warzywnego, natka pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz, ząbek czosnku, łyżka octu balsamicznego Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kosteczkę. Natkę umyj, osącz i drobno posiekaj. Kuskus zalej gorącym bulionem i odstaw pod przykryciem, aż kasza go...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Dyniowe love

    ...kwaskowymi pomidorami i wyrazistym kozim serem, a dodatek komosy podkreśli jeszcze bardziej orzechowy charakter dania. Jeśli nie masz komosy, możesz ją pominąć lub zastąpić kuskusem albo kaszą jaglaną(...). Z dynią nawet jesień smakuje lepiej! Menu Sałatka z pieczoną dynią, kozim serem i komosą ryżową, 1 porcja: 7,50 zł Risotto dyniowe z masłem szałwiowym, 1 porcja: 6,50 zł Dyniowe korzenne...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...