• Informacje na temat:

    sałatka z kalafiorem i kukurydzą

Przepisy na temat: sałatka z kalafiorem i kukurydzą
  • Smaczna sałatka

    Kalafior nie musi być dodatkiem do obiadu. Możesz z niego zrobić pyszną sałatkę, która sprawdzi się w roli drugiego śniadania.

  • Kalafiorowa z kukurydzą i ananasem

    Kiedy nie masz pomysłu na sałatkę sięgnij po ten przepis. Tak naprawdę potrzebujesz do niej tylko trzech składników: kalafiora, kukurydzy i ananasa. Resztę dopełnią niewielkie dodatki. Smacznego!

  • Składniki: 1 kalafior, 1 pomidor, 3 ugotowane jajka, szczypiorek, majonez, sól, pieprz, jarzynka.

  • Pyszne sałatki

    ...daje ogromne możliwości wyboru składników, z których przysmak powstanie. Sałatka może być delikatna w smaku lub pikantna. Jeśli przyrządzimy ją z owoców, zmieni się w kolorowy deser, który z apetytem zje nawet roczny szkrab. W odróżnieniu od sałaty i surówki, które serwujemy jako dodatek do głównego dania, sałatka to pełnowartościowa potrawa i dobry pomysł na rodzinną przekąskę. Sałatka dla skrzatka...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...i kalafiorem - 1/2 główki kalafiora -20 dag grubszych plasterków pieczonej polędwicy wołowej -żółta, czerwona i zielona papryka -15 dag pomidorków koktajlowych -3 większe dymki -łyżka posiekanego koperku...

  • Sałatka pychotka dla leniuszków - przysłała LULU

    Surowy kalafior, surowe pieczarki, papryka czerwona i żółta, kukurydza, koperek, majonez, sól.

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...i z zestawem surówek.  Sałatka z kalafiorem Sposób przygotowania 1. Czerwone cebule pokrój w piórka, przysmaż na gorącej oliwie. Cukinie posiekaj w kostkę, posyp solą i pieprzem, wrzuć na(...).  2. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ciasto francuskie rozwałkuj, wyklej nim naczynie. Układaj rybę, brokuł, fasolkę, paprykę, posyp zielonym groszkiem, kukurydzą i przyprawami. Zapiekaj 20 minut w temp...

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    Rok 2016 upłynął pod hasłem „superfoods”, czyli naturalnej, nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Super żywność zdominuje naszą dietę również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?

Artykuły na temat: sałatka z kalafiorem i kukurydzą
  • Król kalafior

    ...współgra także z jajkiem, fasolą, orzechami, śmietaną, kukurydzą. Takie składniki idealnie sprawdzają się w kalafiorowych sałatkach. Najpopularniejszy jest w kolorze białym. Ale można też kupić(...) zieleninę, np. listki rukoli. Taka sałatka jest naprawdę pyszna. Warto spróbować!  Ponadto cienkie plasterki surowego kalafiora lub małe różyczki maczane w sosie musztardowym lub majonezowym mogą być...

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Pyszne sałatki

    ...daje ogromne możliwości wyboru składników, z których przysmak powstanie. Sałatka może być delikatna w smaku lub pikantna. Jeśli przyrządzimy ją z owoców, zmieni się w kolorowy deser, który z apetytem zje nawet roczny szkrab. W odróżnieniu od sałaty i surówki, które serwujemy jako dodatek do głównego dania, sałatka to pełnowartościowa potrawa i dobry pomysł na rodzinną przekąskę. Sałatka dla skrzatka...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Co należy jeść, żeby poprawić metabolizm

    ..., woda z limonką. Podwieczorek Jaglanka na mleku migdałowym z kiwi, herbata albo sałatka z brązowego ryżu z kukurydzą, tuńczykiem, jajkiem, papryką  i ogórkiem kiszonym, herbata. Kolacja...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Prawda czy fałsz?

    Pamiętacie Kaszpirowskiego? Maga, który z ekranu telewizora uzdrawiał ciała i dusze? W naszym nowoczesnym świecie wciąż dobrze mają się zabobony. Dlaczego? O największych zdrowotnych przesądach i mitach mówią Aleksandra i Piotr Stanisławscy, autorzy bloga Crazy Nauka.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Strączkowe na zdrowie

    Szybka sałatka fasolowa Składniki na 4 porcje: 1 główka kruchej sałaty, 1 puszka fasoli białej, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy, 3 grube parówki, 1 pęczek dymki, sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki białego octu winnego, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy Dijon lub 2-3 łyżeczki innej, ziarenka zielonego pieprzu do dekoracji. Sałatę umyć, osuszyć i oddzielić poszczególne...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....