• Informacje na temat:

    salatka z ciecierzyca i brokulami

Przepisy na temat: salatka z ciecierzyca i brokulami
  • Sałatki na ciepło

    Są pyszne, sycące i przyjemnie rozgrzewają – to wystarczy, by zimą często gościły na twoim stole. Dodatkowo możesz łatwo odmienić ich skład, by każdy z domowników mógł cieszyć się smakiem sałatki.

  • Z czego skomponować zimową z sałatkę?

    ..., nasion dyni, curry, groszku, mięty i szczypiorku, radzi dietetyczka. Ciecierzyca Aby uzupełnić białko roślinne, uzupełniamy naszą dietę ciecierzycą.  - Oprócz szybkiego zaspokojenia głodu, rośliny...

Artykuły na temat: salatka z ciecierzyca i brokulami
  • Sałatka z brokułami

    Lekka, pożywna, idealna jako przekąska! Przepis na pyszną sałatkę z brokułami.

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Co jeść, aby wzmocnić włosy i paznokcie

    Pamiętaj o owocach i warzywach - zwłaszcza strączkowych, jak  np. soja, fasola, soczewica, ciecierzyca. Postaw na tłuszcze roślinne, ryby morskie, a także orzechy, migdały, pestki dyni albo słonecznika. Śniadanie  Pieczywo pełnoziarniste z ziarnami słonecznika, posmarowane masłem, z tuńczykiem i rukolą, herbata z cytryną. Drugie śniadanie Serek wiejski z papryką, grahamka, napar z rumianku...

  • Ciecierzyca jest smaczna, łatwa do przygotowania i niedroga. Jej spożywanie zaleca się je wegetarianom, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić ją w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom...

  • Sześć sposobów ochrony przed chorobą Parkinsona

    ...ciecierzyca, soczewica, szpinak, brązowy ryż, orzechy brazylijskie. Jednak nie zawsze można dostarczyć w pożywieniu odpowiednią ilość tych minerałów. Dobrym sposobem ich uzupełnienia jest suplementacja. Polega...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • ​Mity o produktach mięsnych i mlecznych

    ...chia, kiełki pszenicy, ziarna sezamu, orzechy, szpinak, pokrzywa i ciecierzyca. Mit 3: Jeżeli nie jesz nabiału, nie dostarczasz organizmowi wystarczająco dużo wapnia. Wychowałyśmy się w kraju...

  • Czy daliście sobie wmówić, że dieta musi wiązać się z wyrzeczeniami? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że do odchudzania podejdziecie z głową i zaopatrzycie się w kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to jedno z najczęstszych postanowień noworocznych. Jednak nie oznacza to, że od tej pory w waszym jadłospisie zagości wyłącznie woda i liście sałaty. To bodaj jeden z najpopularniejszych dietetycznych mitów, który wciąż pokutuje w naszym...

  • Dieta bez laktozy

    ...śniadanie: Budyń jaglany z migdałami i pomarańczą. Obiad: Bataty z wegetariańskim leczo (ciecierzyca, papryka, pomidory, cukinia, fasola biała, bakłażan, słonecznik). Podwieczorek: Pudding chia na mleku...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...