• Informacje na temat:

    sałatka warzywna z dodatkami

Przepisy na temat: sałatka warzywna z dodatkami
  • Owocowo-warzywna sałatka z kawą

    W czasie letnich, upalnych dni bardzo dobrze sprawdzają się zdrowe i lekkie sałatki. Doskonale smakują same oraz jako dodatek do dań głównych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy je podawać w połączeniu z różnymi składnikami: na słodko, słono czy pikantnie. Szef Kuchni Zamku Topacz, Rafał Borys, przygotował propozycję dla wszystkich wielbicieli kawy. Ta sałatka z pewnością zasmakuje jednak...

  • Sałatki makaronowe

    ..."Zielona miska" Sposób przygotowania 1. Sałatka: zagotuj litr osolonej wody i ugotuj makaron. Szpinak opłucz, o ile nie jest już umyty, i dokładnie osusz. Groszek dodaj do gotującego się(...) Sposób przygotowania 1. Sałatka: ugotuj makaron w osolonej wodzie. Szparagi pokrój na 3 części. Pomidor rozkrój, wytnij miąższ z pestkami. Resztę pokrój w kostkę (jeśli chcesz obrać pomidora...

  • Inspirujące sałatki na święta. Te zrobisz w mniej niż godzinę!

    ...i stania w kolejkach. Szybka sałatka ze szpinakiem, orzechami i dwoma rodzajami sera Sałatka z dwoma rodzajami sera, pieczonymi burakami, szpinakiem, rukolą i sałatą radicchio przypadnie zapewne do(...) koniec skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny lub octem winnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe! Sałatka z jajkiem, sezonowaną szynką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami to propozycja...

  • Jesienna sałatka z buraków

    ..., majerankiem i cząbrem. Można tu dodać także czosnek. Sałatka jest aromatyczna i dość sycąca. Jeśli chcemy nieco poeksperymentować z burakami, możemy je z powodzeniem łączyć z pomarańczami, rzodkiewką, kiszonymi ogórkami, prażonymi pestkami. Dobrze smakuje sałatka z buraków w połączeniu ze śledziem albo z jabłkami i serem pleśniowym. Buraki mogą być również podstawą warzywnych kotletów. Wszystko...

  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    Znakomite jako dodatek do mięs i wędlin albo jako samodzielne danie.

  • Chorwackie kofty z sałatką

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.  2. SAŁATKA: W żaroodpornym półmisku wymieszaj pokrojone warzywa z oliwą. Przypraw je do smaku solą i pieprzem. Piecz 35 minut, aż się zrumienią. Następnie dodaj groszek i piecz jeszcze 5 minut.  3. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z winem, ziołami i czosnkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj 12 podłużnych kotlecików...

  • Sałatka ryżowa

    Składniki: torebka ryżu ugotowanego na sypko 1 cebula 4 duże pieczarki przyprawa warzywna sól pieprz curry masło opcjonalnie można dodać paprykę i ogórka Sposób przygotowania: Pieczarki płuczemy i kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle, pod koniec dodając 2 łyżeczki curry. Dodajemy pieczarki i na bardzo wolnym ogniu doprowadzamy do ich...

  • Placki z cukinii - najlepsze w sezonie

    Młode cukinie to smaczny dodatek letnich potraw. Cukinia świetnie smakuje w sałatkach, warzywnych daniach, zapiekankach. Ale można też przyrządzić z niej rewelacyjne placki.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Pieczarki na 10 sposobów

    ...naleśników na ostro. Takie danie możesz dodatkowo odsmażyć - będzie jeszcze smaczniejsze! Muffinki na ostro Jeśli lubisz wytrawne babeczki z różnymi dodatkami, śmiało eksperymentuj! Przygotuj takie, do...

Artykuły na temat: sałatka warzywna z dodatkami
  • Włoska sałatka warzywna z serem

    Z łatwo dostępnych składników.

  • Sałatki i surówki obiadowe najczęściej przygotowujemy na bazie kapusty lub sałaty. A co powiecie na kalarepę? To niedocenione warzywo zasługuje na naszą uwagę, gdyż jest wyjątkowo zdrowe i smaczne. Fot. 123RF/Picsel Kalarepa jest bardzo lekkostrawna, a wszystkie osoby na diecie mogą bez wyrzutów sumienia umieścić ją w swoim jadłospisie, gdyż zawiera zaledwie 27 kcal. Spokojnie możemy również podawać ją dzieciom. Co ciekawe, to niepozorne warzywo może mieć właściwości antyrakowe. W kalarepie...

  • Pietruszka: dużo więcej niż dodatek do rosołu

    Pietruszka jest rośliną o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, podobnie jak czosnek, cebula, kapusta, marchew czy por. Dla celów odżywczych i leczniczych wykorzystywany jest jej korzeń, liście i nasiona. Wyjątkowo cenna jest natka pietruszki. Małe zielone listki mają cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze czy kapusta.

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Gotowane warzywa i sałatki

    Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Smaki spiżarni: Kiełki

    To wyjątkowo zdrowy dodatek do potraw.

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    Dwanaście potraw to nieodłączny element świąt. Ich przygotowanie jest pracochłonnym zajęciem, które wymaga starannego planowania. Przedświąteczne zakupy dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności. Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

Zdjęcia na temat: sałatka warzywna z dodatkami