• Informacje na temat:

    sałatka śledź łosoś

Przepisy na temat: sałatka śledź łosoś
  • Ryba rybie nierówna

    .... Ilość kwasów omega-3 w każdej rybie jest inna.   Im jej mięso tłustsze, tym ich więcej. Najkorzystniej wypadają ryby morskie, np. łosoś, halibut, śledź makrela, sardynka, szprot itp. Najmniej kwasów omega(...) ciężkich. Warto kierować się prostą zasadą - lepiej jeść mniejsze niż większe. Makrela, sardynka, śledź, mogą mieć śladowe ilości rtęci, ale mięso tuńczyka zgromadzi jej więcej. Wartości odżywcze ryb...

  • Prosta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej.

  • Już czas na ryby!

    ..., oprósz mąką i usmaż na jasnozłoty kolor. ● Halibut. Jest dość tłusty, ale delikatny w smaku. Można go upiec na ruszcie (na tacce). ● Łosoś. Doskonale smakuje w każdej postaci: ugotowany na(...) idealny również do gotowania i smażenia. ● Śledź. Ma wyrazisty smak, poprawia apetyt, więc jest zalecany dla niejadków. Można podawać go w oleju z cebulą, w śmietanie, lub na słodko z dodatkiem...

  • Dzieci i ryby

    ...nerwowego, są niezbędne dla prawidłowej budowy siatkówki oka i poprawiają odporność. Szczególnie dużo kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, czyli: łosoś, śledź, halibut, makrela czy flądra. Są(...) upiec na ruszcie (na tacce) lub zjeść wędzony. Łosoś. Rozpoznasz go po tym, że ma różowe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci: ugotowany na parze, upieczony na ruszcie lub w piekarniku (skropiony...

  • Polecam tą sałatkę każdemu, kto lubi łączenie dwóch sprzecznych smaków: słonych śledzi ze słodkimi burakami. Sałatka pięknie prezentuje się na stole w dużym szklanym naczyniu. Można ją również serwować jako przystawkę w małych kielichach dla każdego z gości w osobnym naczyniu.

  • Lekka sałatka na zakończenie dnia

  • Pyszna sałatka na każdą okazję.

  • Jest to sałatka śledziowa. Może być podawana jako przystawka i jako danie samodzielne, bardzo pięknie wygląda na stole i również pysznie smakuje. W mojej rodzinie niezastąpione na wszelkich imprezach i uroczystościach. Najlepiej smakuje z chlebem.

  • Najlepiej by sałatka postała noc w lodówce wtedy składniki sie przegryzą.

Artykuły na temat: sałatka śledź łosoś
  • Sałatka z tuńczykiem

    Najwięcej kwasów omega-3 mają tłuste ryby morskie, m.in.: śledź, łosoś, halibut, makrela, sardynki lub szprotki. Idealny dla osób na diecie jest dorsz (to chuda ryba). Z kolei szprotki są cennym źródłem wapnia.

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Zdrowe produkty na poprawę nastroju

    ...witaminę D, której niedobór skutkuje obniżonym nastrojem. Zaleca ona spożywanie tygodniowo dwóch porcji tłustych ryb, takich jak makrela, śledź, łosoś czy sardynki. Grupą pokarmów, która podwyższa(...) i świeżych owoców lub sałatka z kiszonej kapusty. Myli się jednak ten, kto sądzi, że kluczem do zdrowej diety jest całkowita rezygnacja z węglowodanów. Jako jeden z makroskładników, są one...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Pasta z orzechów na lepszą pamięć

    Działanie  Naukowo udowodniono, że kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na pracę mózgu. Niektóre badania wykazują nawet, że osoby starsze, które spożywają większe ilości kwasów omega-3, mają lepszą pamięć i koncentrację. Najwięcej tych cennych związków zawierają ryby morskie (np. łosoś, śledź, makrela, sardynki), ale też nasiona chia, siemię lniane, olej rzepakowy i orzechy włoskie.  Składniki...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Nie rezygnuj z tłuszczów

    Nie rezygnuj z tłuszczów. Zawierają one wiele cennych składników - m.in. kwasy omega-3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu. Ważne, by zadbać o wartość odżywczą produktów, które zawierają tłuszcz. W twojej diecie powinny się znaleźć ryby (takie jak łosoś, makrela czy śledź), nabiał (szczególnie jogurty naturalne) i oleje roślinne. Możesz spożywać chude mięso, a zamiast smażenia...

  • Ryby i owoce morza powinny być częścią zdrowej diety każdego – co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Problemy pojawiają się, kiedy próbujemy wybrać rybę. Chude gatunki nie zawsze są smaczne, a tłustych się obawiamy. Jednak okazuje się, że łosoś może być smakowitym kompromisem, który pomoże zatrzymać wakacyjną sylwetkę na dłużej. Fot. materiały prasowe Światowa Organizacja Zdrowia zaznacza, że człowiek powinien spożywać posiłki z rybą w roli głównej, co najmniej raz-dwa razy w tygodniu,...

  • Powstrzymaj rozwój miażdżycy

    Zmiany w diecie Przez miesiąc jedz wyłącznie chude mięso. Może to być cielęcina, drób (kurczak, indyk), ale bez skórki, która jest bombą cholesterolową. W tym czasie zupełnie zrezygnuj z jedzenia czerwonego mięsa. Po miesiącu znów wprowadź je do jadłospisu, ale nie więcej niż 2 porcje w tygodniu.  Trzy razy w tygodniu zjedz rybę morską. Najlepszy będzie dorsz, łosoś, śledź, halibut i tuńczyk...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...