• Informacje na temat:

    salatka płatki kukurydziane

Przepisy na temat: salatka płatki kukurydziane
  • Bakaliowa mieszanka

    Bakaliową mieszankę możesz kupić gotową w sklepie. Po co jednak przepłacać, kiedy można ją zrobić samemu, w dodatku w takich proporcjach, jakie będą nam odpowiadały. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

  • Pierś z kurczaka w kuchni przedszkolaka

    ...sprawdzą się wspomniane wcześniej płatki kukurydziane. Doskonale nadadzą się też płatki owsiane. Warto czasem spróbować mniej popularnych panierek z siemienia lnianego, sezamu lub zmielonych orzechów...

  • Dzień Babci i Dziadka

    ..., pełnoziarniste pieczywo, płatki lub bakalie. Ważne też, aby zadbać o ich atrakcyjny wygląd, np. przez dobór składników w różnych kolorach lub wycięcie pieczywa na kanapki w ciekawe kształty. A może pokusić się(...) można maczać też warzywa czy kukurydziane chrupki, np. z zielonego groszku, fasoli czy ciecierzycy. Najmłodsze dzieci mogą pomagać w stworzeniu potraw w stopniu odpowiadającym ich umiejętnościom: myć...

  • Kasza na talerzu przedszkolaka

    ...- Propozycją na drugie śniadanie mogą być płatki owsiane ugotowane na mleku z dodatkiem duszonych w miodzie i cynamonie jabłek. Taka owsianka to dobre źródło błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe...

  • Kolacja na dobry sen malucha

    Jeśli chcesz, żeby smyk spokojnie przespał noc, zadbaj o jego wieczorny posiłek. Powinien być sycący, wartościowy, no i oczywiście smaczny.

  • Warzywa z rosołu

    10 łatwych przepisów.

  • Kieszonki z kurczaka z serem

    Dla miłośników mięsa drobiowego, mamy specjalny przepis na pyszne kieszonki z kurczaka z serem.

  • ​Makaron pomidorowo-kokosowy ze świeżym imbirem, z czosnkiem i prażonym słonecznikiem

    Przepis pochodzi z nowej książki "Kuchnia polska bez pszenicy". Składniki:   400 g makaronu kukurydzianego (najlepiej świderki) 4-5 pomidorów, obranych ze skórki 60-80 ml mleczka kokosowego (4-5 łyżek) 50 g pestek słonecznika (+ do posypania) 4 duże ząbki czosnku 2-3 cm korzenia świeżego imbiru 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki chili...

  • Pożywne śniadanko

    ...i kiełków, a drugą z masłem i dżemem własnej roboty (do popicia lekko osłodzoną herbatkę miętową). Dwulatek z apetytem zje także płatki kukurydziane na mleku modyfikowanym z dodatkiem kawałków kiwi...

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ..., których trzeba unikać: pszenica, skrobia pszeniczna, owies, jęczmień, pszenica płaskurka, orkisz, pszenżyto, otręby z wyżej wymienionych zbóż, słód jęczmienny, muesli i płatki...

Artykuły na temat: salatka płatki kukurydziane
  • Płatki kukurydziane - 10 zastosowań

    Chrupiące płatki mogą być nie tylko dodatkiem do mleka. Są doskonałą panierką, ozdobą deserów, składnikiem sałatki czy bazą... batoników!

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Kotleciki kukurydziane z sałatką

    Przygotowanie: Płatki zalać mlekiem, zostawić na 2 minuty, by zmiękły. Kukurydzę odcedzić. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek, żółtka wymieszać z kukurydzą. Dodać białka ubite na sztywno, płatki i mąkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Zwilżonymi wodą rękami uformować 12 placuszków. Smażyć partiami na oleju po 4 min. Wyjąć, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140

  • Być może płatki owsiane nie wyglądają zbyt ładnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Fot. 123RF Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W naszych sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, niestety, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale...

  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • Być może płatki owsiane nie wyglądają atrakcyjnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Fot. 123RF/Picsel Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale wiedziały co robią....

  • W chrupiącej panierce

    Przygotowanie: Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki równej wielkości. Oprósz solą, pieprzem, chili, tymiankiem oraz papryką. Przełóż do miski, wlej jogurt, wymieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Płatki rozdrobnij blenderem lub włóż do foliowej torebki i rozgnieć używając wałka (powinny być drobno pokruszone). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Mięso wyjmij z lodówki...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • Dieta bez glutenu

    ​Trzeba zrezygnować z tradycyjnego pieczywa i produktów zbożowych, bo w pszenicy, jęczmieniu i życie jest gluten. Nie występuje w owsie, ryżu, prosie, kukurydzy, ziemniakach, kaszy gryczanej. Należy używać bezglutenowej mąki. Ponieważ domieszka glutenu może się znajdować w większości produktów (np. w płatkach kukurydzianych - słód jęczmienny), najlepiej kupować te oznaczone przekreślonym kłosem. Nie wolno pić kawy zbożowej ani rozpuszczalnej.

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...