• Informacje na temat:

    sałatka pieczarka i brokuł

Przepisy na temat: sałatka pieczarka i brokuł
  • Sałatka z brokułami na ciepło

    ...​Składniki na 3-4 porcje: 2 filety z kurczaka (ok. 60 dag), 50 dag pieczarek, 50 dag brokułów, 1 duży por, przyprawa uniwersalna typu Warzywko, 2-3 łyżki oleju, sól l pieprz, 1 łyżka masła...

  • Sałatka z brokułami na ciepło

    Składniki na 8 porcji: - 2 filety z kurczaka, pół kg pieczarek, pół kg brokułów, 1 por, olej, przyprawa "Jarzynka", sól, pieprz. Przygotowanie: Filety opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę(...) usmażyć pieczarki oraz plastry pora. Brokuły podzielić na małe kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować około 5 minut - nie powinny się rozpadać! Po ugotowaniu dokładnie odcedzić. Brokuły...

  • Święta w wersji light

    Fit sałatka z brokułami, winogronem i migdałami Sposób przygotowania Jaja kurze ugotuj na twardo, odstaw do wystygnięcia i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki i włóż do osolonego(...). Sałatka z kurczakiem, awokado, cytrusami i granatem Sposób przygotowania Polędwicę królewską light marki Konspol pokrój w cienkie plastry. Cytrusy obierz i filetuj. Awokado obierz i pokrój...

  • Menu na cały tydzień

    Quiche z brokułami Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, sól i posiekaj nożem na drobne grudki. Wbij jajko i zagnieć szybko ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.  2. Brokuł podziel na różyczki, marchewki obierz i pokrój. Warzywa ugotuj na parze. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Przełóż do formy i piecz 20 minut w temp. 180°C. Posmaruj je warstwą ketchupu...

  • Karnawałowe potrawy

    Sałatka z buraków i śledzi Sposób przygotowania 1. Namocz śledzie, odstaw na 6 godzin. Osącz, pokrój je na małe kawałki. Buraki obierz i także drobno pokrój. Obierz i posiekaj czerwoną cebulę(...), ułóż na nim mięso, przykryj, piecz 40 minut w temp. 180°C. Podawaj z sałatą, pomidorkami, pieczarkami i miechunką.   Jagnięcina w miodzie Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz. Skórę...

  • Obiad na każdy dzień tygodnia

    ..., z dodatkiem bulionu. Brokuł ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Wymieszaj z oliwkami i fetą. Skrop oliwą i sokiem cytrynowym. Podawaj do tortellini.  Lekka letnia sałatka Sposób(...)Tortellini z oliwkami i brokułami 1. Mąkę przesiej, wymieszaj z jajkami, żółtkiem, solą i wodą. Zagnieć ciasto. Schłodź. Zrumień posiekaną cebulę. Wrzuć szpinak oraz posiekany czosnek, przypraw...

  • Pyszne omlety na zdrowy obiad

    Wegański z oliwkami Sposób przygotowania Brokuł oczyść, umyj, podziel na niewielkie różyczki. Wrzuć je do lekko posolonej wrzącej wody. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij, osącz, osusz. Oliwki potnij w plasterki. Szpinak umyj, dobrze osusz. Paprykę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Wodę z gotowania ciecierzycy przelej do wysokiego naczynia. Dolej ocet i ubijaj mikserem tak jak białka jajek - na...

  • Pyszności na cały tydzień

    ...potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch! Sałatka z grzankami Sposób przygotowania 1. Bułkę pokrój w kostkę, usmaż na suchej patelni. Pomidory oblej wrzątkiem na 15 sekund, zalej zimną wodą. Gdy ostygną, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj na parze, ostudź.  2. Na talerzu...

  • Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia

    Sałatka z brokułem Sposób przygotowania 1. Brokuł podziel na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź na sicie i pozostaw do wystudzenia. Rzodkiewki dokładnie opłucz, odkrój ogonki i przekrój na pół. Cebulę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Wszystkie warzywa i orzechy wymieszaj.  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki. W szklance wymieszaj majonez...

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    .... Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem. Brokuły pod beszamelem Sposób przygotowania 1. Brokuł i kalafior pokrój w różyczki. Opłucz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlewaj mleko, mieszając cały...

Artykuły na temat: sałatka pieczarka i brokuł
  • Jak nie kochać brokułów?

    Teraz ten zielony kwiat niepodzielnie króluje na stołach! Oto kilka dań z brokułami.

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • DZIEŃ DWUDZIESTY DRUGI Śniadanie : owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Nie wyrzucaj, lepiej odśwież

    ...(marchew, pietruszkę, selera), cząstki kalafiora lub brokułu. Dodaj posiekanego i podsmażonego na oleju pora. Dorzuć kilkanaście kaparów, trochę ulubionych ziół i zalej sosem pomidorowym lub serowym (ser pleśniowy rozpuść w mleku i wymieszaj z jogurtem). Wierzch posyp parmezanem. Wolisz coś na zimno? Zrób sycącą sałatkę z makaronu, ugotowanych all dente brokułów, podsmażonych pieczarek, jajka na...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...

  • Opryszczka - powstrzymaj ją

    ...witaminy C zwalczającej wirusy. W kapustnych (brokułach, brukselce) znajdziesz też cenne mikroelementy - wapń, fosfor, żelazo, które wzmacniają odporność. Jedz je minimum dwa razy w tygodniu(...)) znajdziesz m.in. w przetworach mlecznych, żółtkach jaj, grochu, fasoli, nasionach słonecznika, drożdżach oraz grzybach (boczniakach, pieczarkach). W B7 (biotynę) obfitują produkty pełnoziarniste...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Dieta łagodząca objawy menopauzy

    ...i bananem. Kawa zbożowa z mlekiem. Propozycja 3: dwie kromki pełnoziarnistego chleba żytniego lub pszennego z wędliną drobiową dobrej jakości, sałatka z pomidorów, cebuli i ziół. Czarna słaba herbata(...) chleba pełnoziarnistego z plastrem łososia skropionego sokiem z cytryny, z paskiem papryki. Propozycja 2: szklanka jogurtu owocowego z orzechami. Propozycja 3: sałatka z mozzarelli, pomidorów...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...