• Informacje na temat:

    sałatka obiadowa z kapusta biała

Artykuły na temat: sałatka obiadowa z kapusta biała
  • ...mięsnych będzie sałatka z jarmużu z odrobiną oliwy z oliwek, cytryny i czosnku. Starsze, większe liście stają się skórzaste, łykowate, dlatego trzeba je poddać obróbce termicznej (usuwamy wcześniej grube...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Dieta w rytmie kobiecego cyklu

    ...bogate w wit. C (np. papryka, kapusta, brokuły). • Żelazo jest też w roślinach strączkowych (soja, soczewica, fasola). Unikajmy ich jednak, gdy miesiączce towarzyszą wzdęcia lub biegunka, bo dolegliwości będą się nasilać. Bitki i kiszona kapusta: Wołowinę (np. rostbef) pokrój w plastry. Rozbij je i obsmaż krótko na łyżce oliwy. Włóż do garnka, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Dolej...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...

  • Dieta w rytmie kobiecego cyklu

    .... C (np. papryka, kapusta, brokuły). - Żelazo jest też w roślinach strączkowych (soja, soczewica, fasola). Unikajmy ich jednak, gdy miesiączce towarzyszą wzdęcia lub biegunka, bo dolegliwości będą się nasilać. Bitki i kiszona kapusta Wołowinę (np. rostbef) pokrój w plastry. Rozbij je i obsmaż krótko na łyżce oliwy. Włóż do garnka, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Dolej tyle wody, by...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Przegląd najpopularniejszych diet odchudzających

    ..., śledź, produkty z mąki pszennej, otręby, pumpernikiel, pomidory, papryka, biała i czerwona kapusta, oliwki, pieczarki, ziemniaki, banany, pomarańcze, mandarynki. • Produkty dozwolone z umiarem(...), gruszki, kozie sery, masło. • Produkty zalecane: Mięso: np. cielęcina, wołowina, wątróbka; ryby: dorsz, halibut, makrela oraz owoce morza, sól jodowana, brokuły, szpinak, kapusta, pietruszka...

  • Sałatki i surówki obiadowe najczęściej przygotowujemy na bazie kapusty lub sałaty. A co powiecie na kalarepę? To niedocenione warzywo zasługuje na naszą uwagę, gdyż jest wyjątkowo zdrowe i smaczne. Fot. 123RF/Picsel Kalarepa jest bardzo lekkostrawna, a wszystkie osoby na diecie mogą bez wyrzutów sumienia umieścić ją w swoim jadłospisie, gdyż zawiera zaledwie 27 kcal. Spokojnie możemy również podawać ją dzieciom. Co ciekawe, to niepozorne warzywo może mieć właściwości antyrakowe. W kalarepie...

  • ...), 2 plasterki szynki drobiowej, 2 plasterki żółtego sera, ogórek kiszony 3) sałatka z 2 plasterków szynki, pół worka ugotowanego ryżu, łyżki kukurydzy, papryki konserwowej, jajka, sos: 1/3 kubeczka jogurtu(...) ziemniaki posypane koperkiem, 100 g indyka pieczonego na 1 łyżce oliwy (dodaję sporo ziół lub pokrojone warzywa w kostkę, ale nie zawsze), 1/4 kalafiora z wody lub inna sałatka warzywna 2) bigos...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...