• Informacje na temat:

    sałatka do słoików z ogórków i kalafiora

Przepisy na temat: sałatka do słoików z ogórków i kalafiora
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką

    ...własnych upodobań (1 lub 2 opakowania). Doprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy plasterkami rzodkiewek. Ostrzejsza będzie sałatka przyrządzona z pora (biała część), rzodkiewek, kukurydzy z puszki i jajek(...) możemy po prostu zakisić. Do słoika wrzucamy rzodkiewki i np.: liście od kalafiora, czosnek, młode marchewki czy paprykę. Kiszone rzodkiewki mają wspaniały smak i piękny, różowy kolor (także w środku...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...i kalafiorem - 1/2 główki kalafiora -20 dag grubszych plasterków pieczonej polędwicy wołowej -żółta, czerwona i zielona papryka -15 dag pomidorków koktajlowych -3 większe dymki -łyżka posiekanego koperku...

Artykuły na temat: sałatka do słoików z ogórków i kalafiora
  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    ...marynowane w occie. Kiszonki wpływają korzystnie na rozwój dobrej flory bakteryjnej i wspomagają naszą odporność. Prócz tradycyjnych ogórków i kapusty, warto ukisić też kalafiora, rzodkiewkę i paprykę. Możemy do słoików powrzucać różne warzywa i zalać solanką z dodatkiem czosnku i cebuli. Uzyskamy w ten sposób pyszną, zdrową sałatkę, która jest gotowa bezpośrednio po otwarciu słoika. Godne polecenia są...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Zapasy na zimę

    ...zakręć.Przechowuj je w chłodnym miejscu. Sałatka wielowarzywna Składniki na 5-6 słoików: 1 kg ogórków, 3 strąki papryki czerwonej, 1 strąk papryki żółtej, 1 mały kalafior, 3-4 cebule, 1 średnia marchewka(...) porcjami do umytych, wyparzonych i suchych słoików. Ważne jest, aby każdą porcję mocno ubić dłonią, żeby nie pozostało tam powietrze. Słoiki napełnij do 3/4 objętości (podczas procesu kiszenia kapusta...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Dieta na dobry nastrój

    ...tradycyjnie, bez dodatku octu. Oprócz ogórków i kapusty do kiszenia nadają się m.n.: buraki, marchewka, kalafiory, jabłka. Kiszone warzywa: Przygotuj solankę (2-3 łyżki soli kamiennej na litr zimnej wody(...) pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kurkumy, kolendry i kminu rzymskiego. Podsmaż. Wrzuć kawałki kalafiora, brokułu i ziemniaków. Podlej wodą, przykryj, duś 20 minut...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • .... Inna polubila salatke jarzynowa i nie mogla dojsc, w czym tkwi nowy smak. A to byl oczywiscie ogorek kiszony. Maz prosi o jedno: nie rob wiecej kalafiora z piaskiem! Chodzi o bulke tarta z maselkiem...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • To jedna z tych rzeczy, którą niemal odruchowo wrzucamy do kosza. To duży błąd! Obierki ogórków można bowiem wykorzystać w dosyć zaskakujący sposób Fot. 123RF/Picsel Wszyscy miłośnicy ogórków z wytęsknieniem wyczekują lata, kiedy to na naszych stołach goszczą najlepsze i najsmaczniejsze ogórki gruntowe. Bez względu na to, czy robisz z nich przetwory, dorzucasz je do sałatki lub po prostu kładziesz na kanapce, postaraj się wykorzystać je od A do Z. Tyczy się to także skórki. Jakie właściwości...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....